‘Soylu’ya yakınız’ demişlerdi: Kim bu Ebabil Harekatı

Ankara’daki terör saldırısının ardından yaptığı paylaşımla tekrardan gündeme gelen Ebabil Harekatı, birçok kişiyi hedef göstermesiyle tanınıyor. 2020’den bu yana sosyal medyanın birçok platformunda organize kampanyalar yürüten grup hakkında ilginç detaylar var.

Gündem 3 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

PKK’nın 1 Ekim’de İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne düzenlediği saldırının ardından sosyal medyada eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Ebabil Harekatı’ndan yapılan paylaşım, Soylu-Yerlikaya gerilimini tekrar gündeme getirdi. 

On binlerce takipçisi olan hesaptan “Soylu’ya çay veren çaycıları tespit edip, sürmekle çok meşgul olunca ülkenin tam merkezine, evinin önüne gelen teröristleri takip etmeyi ihmal ettiler. Son teröriste kadar ihmal edecekmiş, yok valla terörist kendi kendini patlattı, sana zahmet olmasın. Sen bakanlığa geri dön, Soylu’yla çalışmış bürokrat avına devam et” diyerek açıklama yapılan sayfa, tepkilerin ardından kapatıldı.

Kapatılmadan önce yapılan son paylaşımda, sayfanın birçok yöneticisi olduğu belirtilirken “Yapılan açıklama kabul edilemez” denildi. 

Adalet Bakanlığı çalışanı: Hepimiz birer siber savaşçıyız

Takvim yapraklarını geriye sarıp, sırra kadem basan Ebabil Harekatı’nın kurulduğu günden bu yana açık kaynaklarda bıraktığı izleri takip edince haklarında birçok bilgiye ulaşabiliyoruz. 

Tarih 20 Mayıs 2020. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun Twitter hesabı, aynı anda birçok şikayet aldığı için Twitter tarafından askıya alındı. 

Bu şikayetlerin arkasında, Ebabil Harekatı vardı. Henüz yeni kurulan bu yapılanın Twitter hesapları Ekim 2019’da, Facebook sayfaları Mayıs 2020’de açılmıştı. 

20 Haziran 2020’de Adalet Bakanlığı’nda çalışan Engin Dinç isimli kişi, kendisine bir sitede bu hareketten bahsederken “Savaşın cephesi değişince görüldüğü üzere savaşçılar da değişti. Artık hepimiz birer siber savaşçıyız, tarafımız devlettir elhamdülillah” diyordu. 

Grubun Telegram kanalı incelendiğinde Ebabil Harekatı’nın temel olarak muhalefeti hedefine koyduğu görülüyor. Bu konuda CHP ile ilgili 139, HDP 37, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile ilgili 10, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile ilgili 10 paylaşım yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili 43 mesaj gruba atılırken, Başkan Ekrem İmamoğlu ise 29 ayrı paylaşımla hedef alındı. 

Bu ‘siber savaşçılar’ın sosyal medyadaki izlerinde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya destek veren birçok paylaşımlar da vardı. Zaten grubun eski yöneticisi de Süleyman Soylu’ya yakın olduklarını doğruluyordu. 

Grubun sosyal medyada güçlenmesi için en çok çalışan isimlerden biri de Selami Haktan ismini kullanan kişiydi. Haktan’ın gerçek olmadığı, önce sahte fotoğraf kullanmasıyla ardından Ebabil Harekatı’nın eski yöneticisinin açıklamaları ile ortaya çıktı. 

Selami Haktan’ın Ebabil Harekatı grubunu kurduklarını söylediği paylaşımı.

Haktan, grubun sosyal medyadan yaptığı birçok ‘operasyonu’ yaygınlaştırıp, Telegram gruplarına katılım için çağrı yapıyordu. 

Selami Haktan isimli kullanıcının Facebook’tan yaptığı paylaşım.

Haktan için durum değişmiş olacak ki şimdi Ebabil Harekatı hakkında yaklaşık bir yıldır hiçbir paylaşım yapmıyor. En son paylaşımında, “Türk devletine düşman olanların hesabını, Twitter herkese tavsiye ediyor. İlk üye olanlara da bu ihanet hesaplarını zorla takip ettiriyor. O yüzden hainlerin sosyal medya hesaplarının takipçi sayısına çok takılmayın. Bir ebabil ordusu gelir. Defterlerini dürer” diyen Haktan, takipçilerine Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’yi takip etmelerini öneriyordu.

Konuştuğumuz eski Ebabil yöneticisi, “İşin içine para girince ben ayrıldım” diyor. 

Ama Haktan ve diğer yöneticiler ayrılmadı. Soylu’nun danışmanı Emin Şen’in Şişhane’deki ofisinde 2019 yerel seçimleri öncesi yaptıkları toplantıyla beraber yol yürümeye başladılar. 

Emin Şen ardından Soylu’nun danışmanı da oldu. Fakat Ali Yerlikaya’nın göreve gelmesiyle birlikte Emin Şen’in de görevine son verildi. Kaynaklara göre Ebabil Harekatı da bu süre içerisinde birçok ayrılık yaşandı. Haktan, sosyal medyada grup hakkında yaptığı çocuğu paylaşımı sildi.

Selami Haktan’ın sildiği paylaşım.

10Haber olarak ulaştığımız Emin Şen ise yöneticisi olduğu yönündeki iddiaları yeniden reddetti.

Özgür Özel’in iddiaları

Ocak 2023’te Meclis’te açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ebabil Harekatı isimli 8 bin kişilik troll ordusu olduğunu söylerken, başında ise bakan müşaviri olduğunu açıkladığı Emin Şen’in yer aldığını söylemişti. 

Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun uyuşturucu ticareti hakkında iktidarı eleştirmesi sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın yaptığı açıklamayı da Emin Şen’in attığını iddia etti. İçişleri Bakanlığı, Özgür Özel’in basın toplantısı sürerken, Emin Şen’in bakanlık müşaviri görevini yürütmediğini açıkladı.

Ankara’daki saldırıya tepki yağdı: ‘Terör bir insanlık suçudur’Ankara’daki saldırıya tepki yağdı: ‘Terör bir insanlık suçudur’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.