Boskovic – Stysiak düello etti, Eczacıbaşı, Fenerbahçe’yi devirdi

Sultanlar Ligi’nde 2. haftanın en önemli maçı Eczacıbaşı ile Fenerbahçe arasında oynandı. Geçen sezon final serisinde rakibine boyun eğen Eczacıbaşı, sezonun ilk derbisinde rakibini 3-2 ile geçerek rövanşı aldı.

Spor 18 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Sezonun ilk büyük derbisi düelloya sahne oldu.

Mehmet Ali Yaman

Özellikle 2010’lu yıllarla beraber kalitesi yükselen Sultanlar Ligi, bu sene de dünya yıldızlarının en önemli durağı konumunda. Kulüplerimizin Avrupa ve dünya sahnesinde topladığı kupalarla bizi uluslararası başarıya alıştırdığı ligde bu yıl da büyük bir heyecan yaşanacak. Türkiye’yi Şampiyonlar Ligi’nde temsil edecek ‘Büyük Üçlü’ Fenerbahçe, Eczacıbaşı ve VakıfBank yine zirve için olağan şüpheliler konumunda. Türk Hava Yolları, Galatasaray gibi takımlar ise aradan sıyrılmaya çalışacak.

Sezon öncesindeki Şampiyonlar Kupası’nda izlediğimiz 3-2’lik VakıfBank – Fenerbahçe düellosu sonrasında bu sefer de ligin 2. haftasında Eczacıbaşı evinde Fenerbahçe’yi ağırladı. Voleybolseverler bir kez daha 5 setlik bir voleybol şölenine şahitlik ederken, karşılaşmada gülen taraf 23-25, 25-23, 25-23, 18-25, 15-11’lik setlerle ev sahibi Eczacıbaşı oldu.

Tijana Boşkoviç'in maaşı dudak uçuklattıTijana Boşkoviç’in maaşı dudak uçuklattı

Eczacıbaşı 2022-23 sezonunda lig etabında oynadığı 26 maçta mağlubiyet yüzü görmemişti. Normal sezonu 3. sırada tamamlayan Fenerbahçe ise play-off final serisinde Turuncu-Beyazlıları 3-0 ile geçerek şampiyonluğa uzanmayı başardı. Yeni sezona da hız kesmeden giren iki ekibin bu yılki ilk derbisi de beklentileri sonuna kadar karşıladı.

Fenerbahçe, karşılaşmaya iyi başlayan taraftı. Yeni transferlerden Magdalena Stysiak’ın etkili oyunuyla erken bölümlerde farkı açan Sarı-Lacivertli ekip, bir ara 7 sayılık üstünlük yakalasa da set sonunda rakibinin geri dönüşüne engel olamadı. Yine de son bölümü daha iyi oynayan Fenerbahçe 25-23’le ilk seti aldı ve avantajı eline geçirdi. 12 hücumunun 8’ini sayıya çeviren Stysiak, toplamda 9 sayıyla setin yıldızı oldu.

Galatasaray'da kadın voleybolun sponsorluk gelirleri 6 kat arttı, erkekler yerinde saydıGalatasaray’da kadın voleybolun sponsorluk gelirleri 6 kat arttı, erkekler yerinde saydı

Boskovic – Stysiak düellosu

İkinci sette ise tam tersi bir görüntü vardı. Eczacıbaşı’nın yıldız pasör çaprazı Tijana Boskovic servis ve hücum sayılarıyla takımını sırtlarken 5 sayı geriden gelen Fenerbahçe Opet 23-23’te setin sonuna doğru eşitliği buldu. Son bölümde file üzerinde iyi bir savunma yapan Eczacıbaşı 25-23’le setleri dengelemeyi bildi.

Üçüncü set dengede ilerlerken farkı yaratan Alexa Gray’in servisleri oldu. Onun servis serisinde 13-10 geriden gelip 18-13’lük üstünlük yakalayan Eczacıbaşı, 25-23’le sonlanan setin ardından 2-1’i yakaladı.

Büyük derbide heyecan fırtınası dördüncü sette de sürdü. 16-16’lık eşitliğin ardından vites yükselten Fenerbahçe Opet, peş peşe aldığı sayılar sonrasında 25-18’lik skorla karşılaşmayı final setine taşıdı. Stysiak sette ürettiği 10 sayı ile bu setin de yıldızı ve takımının maçta kalmasını sağlayan isim oldu.

Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı kadrosunu Nikolay Penchev ile güçlendirdiFenerbahçe Erkek Voleybol Takımı kadrosunu Nikolay Penchev ile güçlendirdi

Kazananı belirleyen final setinin orta bölümünden itibaren kontrolü eline alan ev sahibi ekip, Boskovic’in etkili oyunu ile fark yarattı. Fenerbahçe’nin geri dönüş çabalarını engelleyen Eczacıbaşı, seti 15-11 maçı da 3-2 ile kazanarak sahadan galibiyetle ayrıldı.

Maç boyunca durmak bilmeyen Boskovic – Stysiak düellosunda her iki oyuncu da 35’er sayıyla oynadı. Eczacıbaşı’nda Gray 17 sayıyla Boskovic’e eşlik ederken, konuk takımda Fedorovtseva’nın yüzde 33’lük başarılı hücum oranı ile 11 sayıda kalması planları birazcık bozdu.

Takımlar uyum sürecinde

Başarılı şekilde tamamladığımız milli takım sezonunun ardından ekiplerin kulüp sezonuna uyum süreçleri henüz devam ediyor. Pasör değişikliği yaşayan Eczacıbaşı ve Fenerbahçe gibi takımların etkili hücumlar üretebilmek için hala biraz zamana ihtiyacı olduğu aşikâr. Altyapısından yetiştiği Eczacıbaşı çatısına yıllar sonra geri dönen Naz Aydemir Akyol, tecrübesiyle bu süreci hızlı atlatabilecek bir isim. Ligin ilk haftasında kenarda olan Naz, Fenerbahçe mücadelesine ilk 6’da başladı ve bu önemli karşılaşmada takımın direksiyonunda iyi bir sınav verdi. Naz’ın Boskovic ve orta oyuncularla iletişimi geliştikçe işler daha da yoluna girecektir. Ayrıca pasör pozisyonunda elde Elif Şahin gibi bir diğer önemli yeteneğin bulunması da cabası.

Voleybol ülkesi olduğumuzun resmidir!Voleybol ülkesi olduğumuzun resmidir!

Filenin Sultanları ile beraber unutulmaz bir yaz yaşayan Hande Baladın’ın hücumların yanı sıra manşette göstereceği performans, tıpkı milli takımda olduğu gibi Eczacıbaşı’nın genel seyrine etki edecektir. Geniş Türk oyuncu rotasyonu, uzun soluklu sezonda koç Ferhat Akbaş’ın önemli bir kozu olacak.

İtalyan antrenör Stefano Lavarini’yi takımın başına getiren Fenerbahçe’de ise takımın yeni pasörü Bojana Drca ve Stysiak’tan beklenti büyük olacak. Özellikle pasör çaprazında Melissa Vargas’ın yokluğunda Stysiak’a önemli bir görev düşecek. Geçen senelerde olduğu gibi yine sezonun ikinci bölümünde Vargas’ı kadrosuna katmak isteyen Fenerbahçe’de transfer kayıt tarihlerine bağlı olarak bunun gerçekleşmeme ihtimalinin doğması, Stysiak’ın sorumluluğunu artırabilir. 19 yaşında olmasına rağmen Fenerbahçe’de önemli bir yer edinen Arina Fedorovtseva geçen sezon sonuna doğru yakaladığı formu devam ettirmeye çalışırken, Ana Cristina’nın sakatlığında Meliha Diken’e köşe smaçörü olarak büyük iş düşecek.

Fenerbahçe’de Melissa Vargas sorunu: Ligde oynayamayabilirFenerbahçe’de Melissa Vargas sorunu: Ligde oynayamayabilir

VakıfBank 5 sette güldü

İlk hafta maçında Karayolları’nı 3-0’la geçen VakıfBank, ikinci karşılaşmasında Beşiktaş’ı 5 sette geçti. Alexia Carutasu’nun 25 sayıyla yıldızlaştığı mücadelede Brezilyalı yıldız Gabi 19, Zehra Güneş 14 sayı üretti.

Şampiyonlar Kupası’nda Fenerbahçe’yi de aynı skorla geçerek sezonu kupayla açan VakıfBank, İtalyan yıldız Paola Egonu yerine pasör çaprazı mevkisine ABD’li Jordan Thompson’ı transfer etti. Gabi, Zehra, Cansu Özbay gibi takımın oturmuş isimlerine Bianka Busa, Ali Frantti ve Sarah van Aalen gibi eklemeler yapan VakıfBank, kasım ayında başlayacak CEV Şampiyonlar Ligi’nde şampiyon unvanını korumaya, Sultanlar Ligi’nde de yeniden zirveye çıkmaya çalışacak.

Her iki organizasyonda da finalin kaybeden tarafı olan Eczacıbaşı’nın hedefi ise bu sefer son adımları atabilmek olacak. Büyük Üçlü’nün diğer parçası Fenerbahçe de rakipleri gibi her kulvarda kupaya gözünü dikmiş durumda. Bu kaliteli takımların mücadelesi, voleybolseverlere tüm sezon boyu büyük heyecan vadediyor olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.