Vanlı kızlar golü ön yargılara attı!

Antrenör Mecit Tekin'in Van'da aileleri tek tek ikna ederek oluşturduğu Vangücü Kadın Futbol Takımı, rakiplerini tek tek devirerek 2. Lig'e çıktı. İşte idealist bir antrenörle gelen başarının hikayesi...

Spor 23 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Vangücü Kadın Futbol Takımı, 2 Lig'e yükselmeyi meşale yakarak kutladı.

Van’da antrenörlük yapan Mecit Tekin, 2020 yılında oğluyla top oynuyordu. Yanlarına bir grup kız çocuğu geldi. Baba oğula, onlarla birlikte futbol oynamak istediklerini söylediler. Mecit Tekin, evine geldiğinde kafasında bir proje vardı. Van’da futbol takımı kuracaktı.
İdealist antrenör, kafasındaki planı uygulamaya başladı. 15-20 yaş arası 60 yetenekli çocuğu bulup takıma katılması için ikna etti. Ama zorluklar bu kadarla bitmiyordu. Aileler, çocuklarının futbol oynamasının önünde bir duvar gibi duruyordu.

Futbola ilgisinin küçük yaşta televizyonda kadın futbol maçlarını izlerken başladığını söyleyen oyunculardan Songül Soyalp, “Babam, ‘Kız çocuğusun ne futbolu, bir yerlerini kıracaksın’ diyordu. Antrenmanlara katılmadığım zamanlar ağlıyordum” diyordu.
Neyse ki Mecit Tekin ve okulundaki öğretmenler vardı. Songül’ün başarılı olacağını söyleyerek ailesini ikna etti. Songül ve diğerlerinin antrenmanlara başlaması fitili ateşledi. Bir çok kız çocuğu artık futbol oynamak istiyordu.

İsveçli kadın futbolcular ispat için doktora genital bölgelerini göstermek zorunda kalmışİsveçli kadın futbolcular ispat için doktora genital bölgelerini göstermek zorunda kalmış

“Takım oluştuktan sonra gün geçtikçe kızlarımız gelmeye başladı. Başlarda aileler karşıydılar ama onlarla yaptığımız görüşmelerde çocuklarının futbolu ne denli sevdiğini anlattık” diyen Mecit Tekin, bir yandan diğer zorluklarla uğraşıyordu. Takıma malzeme bulmak için devlete gitti. Gerek Van Valiliği gerekse belediye projeye olumlu baktı. Vangücü Kadın Futbol Takımı resmen 2020’de kuruldu. TFF’ye başvurarak liglere katılmayı talep ettiler. 3.Lig’den mücadeleye başladılar. Çocuklarının başarısını gören aileler günler geçtikçe onların arkasında durmaya başladı.

Diğer çocuklara örnek oldular

Mahallede arkadaşlarıyla top koştururken futbolcu olmaya karar veren Ebrar Başkale, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Takıma girerken ailem karşı çıktı ama başarılı olduktan sonra onlar da destek verdi. En büyük hedefim parmakla gösterilen futbolcu olmak. Benim sporda başarımı gören çevremdeki komşularım hocaların telefonlarını istiyor. Bunu duyduğumda gururlanıyorum çünkü örnek olduğumu görüyorum. İnsanlar çocuklarını göndermeye başlıyor.”

Fomget puan kaybetti, Fenerbahçe ve Galatasaray peşine yerleştiFomget puan kaybetti, Fenerbahçe ve Galatasaray peşine yerleşti

54 gol atarak ilk aşamayı şampiyon tamamladılar

Kadınlar 3. Lig’de mücadele eden Vangücü Kadın Futbol Takımı, bu yıl 20. grupta çıktığı 8 maçın 7’sini kazandı. Rakip fileleri 54 kez havalandıran ve kalesinde 4 gol gören takım, grubu şampiyon tamamladı. İlk hedefe ulaşılmıştı.

40 takım arasından 2. Lig’e çıktılar

Sonraki aşama Türkiye genelinde 40 takımın katıldığı 2’nci Lig’e yükselme Play-in maçlarıydı. Vangücü için oraya gitmek kolay olmadı. Diyarbakır ve Bitlis’teki maçlarda konaklama konusunda Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın destek oldu. Gidilen bazı maçlarda masrafları Mecit Tekin kendi cebinden karşıladı. Bazılarınaysa hayırseverler destek verdi.

Mecit Tekin, Van’a dönüş yolunda 2 Lig’i göbek atarak kutladı.

Meşaleli, halaylı kutlama

Oynadığı 5 maçtan 4’ünü kazanan Vangücü, hafta sonu Bitlis’teki son maçında da rakip Bursa Merinos Demiryolu Spor gelmeyince hükmen galip sayılıp, 2. Lig’e yükseldi. Teknik Direktör Mecit Tekin, takım yöneticisi olan eşi Canan Tekin ve futbolcular ile meşale yakıp, halay çekerek şampiyonluğu kutladı. Futbolcu kızlar da sahada sevinç gösterileri yaptı. Sevinç Van dönüş yolunda da bitmedi. Şarkılar eşliğinde göbek atıldı, 2. Lig’e çıkan takımın oyuncuları dolasıya eğlendi.

Hedef Süper Lig

Mecit Tekin, için 2 Lig’e çıkmak yeterli değil: “Vangücü Spor Kulübü olarak ilk başladığımız andan itibaren inandık. Bizim hedefimiz, Süper Lig. Sporcularım bütün zorluklar ile mücadele etti. Hiçbir zaman mücadelelerinden vazgeçmediler. İnandık ve başardık. Van, sportif anlamda görüldüğü kadarıyla biraz sahipsiz görünüyor. Çok kaliteli, yetenekli gençlerimiz var. Bu gençlere sahip çıkılması lazım.”

Dünyada kadın futbolu yükselişteDünyada kadın futbolu yükselişte

‘Aileler ağlayarak tebrik etti’

Takımdaki birçok futbolcunun ailelerinin ikna edildiğini hatırlatan Tekin, “Takımı ilk kurduğumuz dönemde sporcularımıza aileleri izin vermiyordu. Çekine çekine geliyorlardı. Aileleri ile iletişime geçip, ikna ettim. Başta çocuklarını futbola göndermeyen ailelerden bazıları, takım şampiyon olduktan sonra beni ağlayarak tebrik etti. Bu takımı kurarken birçok olumsuz tepki ile karşılaşıyorduk. ‘Van’da kadın futbol takımı mı olur’, ‘Kadınlar futbol mu oynar’ gibi tepkiler ile karşılaşıyorduk. Ama başarılı olunca, bizden ilham alan başka takımlar da kuruldu” dedi.

Vanlı kızlar, ailelerinin desteğiyle başarının geldiğini söyledi.

‘Ailemizin desteğiyle bu işi başardık’

Kaptan Nalin Keve “Şu an 2. Lig’e çıktık. Bu konuda emek sarf eden bütün takım arkadaşlarımı ve antrenörümüze teşekkür ediyoruz. Van’ı, 2’nci Lig’de temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. İlk başladığımız zamanlarda ailelerimiz karşı çıkıyordu. Şimdi ailelerimiz bizi destekliyor. Onların da destekleri ile bu işi başardık” diye konuştu.

‘İlla iyi futbolcu olacaklar diye bir şey yok’

Vanlı kızlar, önyargılara karşı dik durarak hedeflerinin ilk bölümünü gerçekleştirdi. Ama önlerinde hâlâ uzun bir yol var. İdealist hoca Tekin, futbolun sadece futbol olmadığını hatırlatıyor: “Çocuklarımıza sahip çıkmamız lazım. Onların kötü alışkanlıklar edinmelerini, sağlıksız ortamlarda kalmalarını engelliyoruz. Sporla çocukların çevresine, topluma iyi bir birey olması için çalışıyoruz. Bu çocuklar illa iyi futbolcu olacak diye bir şey yok, belki ilerde çok iyi yönetici, antrenör olacaklar.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.