Şırnak’tan yola çıktı, Belarus’ta kimsesizler mezarlığında bulundu

Daha iyi bir hayata ulaşacağını düşünen Mehmet Ali Okan, iki yıl önce Polonya'ya gitmek için yola çıktı. Ancak Belarus'taki sınırdan sonra bir daha kimsenin ulaşamadığı gencin hikayesi kimsesizler mezarlığında son buldu.

Gündem 31 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Şırnak’ta yaşayan Mehmet Ali Okan iki yıl önce 18 Kasım’da arkadaşı Tayyip Belge ile birlikte Belarus’un başkenti Minsk’e gitmek için İstanbul Havalimanı’ndan uçağa bindi. Minsk’e ulaşan iki genç bir gün sonra binlerce göçmenle birlikte Polonya’ya geçmek için sınıra yöneldi. Ama göçmenler Polonya’ya geçemedi, çünkü Belarus Avrupa Birliği ile sorun yaşıyordu ve iki gencin yolculuğu bu sınırda sona erdi ve o günden bugüne 24 yaşındaki Mehmet Ali Okan’dan hiç haber gelmedi.

Ailenin iki yıldır aradığı genç beklenmedik bir yerde bulundu: Belarus’taki kimsesizler mezarlığında. DNA eşleşmesi yapılan cenaze Türkiye’ye getirilip 29 Ekim’de de İdil İlçesine bağlı Kuyulu Mezarlığı’na defnedildi.

“Şartlar zorlaştığı için gitmek istedi. Rahat yaşamak için, başka bir amacı yoktu. Cezası, mahkemesi yoktu. Sicili tertemiz bir çocuktu” diyen baba Nurettin Okan kaybolduğu günlerde oğluyla yaptığı son görüşmeyi şöyle anlatmıştı:

“Birlikte olduğu arkadaşı şu an Minsk’e dönüyor. Tek haber alınamayan benim oğlum kaldı. Ayın 18’inde İstanbul Havalimanı’ndan Minsk’e uçtu. Bir gece otelde kaldı. Oradan sınıra gittiler. Pazartesi günü beni arayıp Polonya’da yakalandık, bizi sınıra götürüyorlar dedi. Birkaç gün sınırda bekletildiler. Orada üşüdüğünü, eve dönmek istediğini söyledi. Yemek yok, su yok, günlerce açık arazide beklediler. Perşembe öğleden sonra başka bir numaradan aradı, son konuşmamızı yaptık. Üzerindeki her şeyi askerin aldığını söyledi. Pasaport, telefon… Hiçbir şey bırakmamışlar. İki gün sonra oğlumun telefonu aktifti. Arapça konuşan biri çıktı. Arkadaşlarımdan biri tercüme etsin istedim. Konuştuğum kişi biz çıkarken rastgele telefon dağıttılar dedi. Ne kadar doğru bilmiyorum.”

Mezarlıkta katliam gibi kaza: Kamyon cenaze törenine daldı, 5 ölüMezarlıkta katliam gibi kaza: Kamyon cenaze törenine daldı, 5 ölü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.