Düşen hasat kakao fiyatlarını 45 yılın zirvesine taşıdı

El Nino kasırgasının etkisiyle Batı Afrika bölgelerinde yetişen kakao da hasat düşerken, kakao vadelileri ton başına 45 yıl sonra ilk kez 4 bin doların üzerini gördü. Fiyatlar bu yıl yüzde 50'yi aşan artış gösterdi. Bu durumun atıştırmalık fiyatlarını artırabileceği belirtiliyor.

Ekonomi 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Arz tarafındaki olumsuz durumun El Nino kasırgasının kakaoda önemli üretim bölgelerini etkilemesi dolayısıyla bir süre daha etkili olabileceği bekleniyor.

Çikolata, kek, dondurma gibi pek çok atıştırmalıklarda kullanılan kakaonun fiyatı 45 yılın zirvesine çıktı. En büyük kakao üreticileri olan Fildişi Sahili ve Gana’da hasat geçen sezonun gerisinde kalırken, bu durum kakaoda arz açığı endişelerini artırdı.
Batı Afrika bölgesindeki üretim görünümü dolayısıyla kakao vadelileri ton başına 4 bin doları aşarak New York piyasasında 1978’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Kakao vadelileri ton başına 45 yıl sonra ilk kez 4 bin doların üzerini gördü. Fiyatlar bu yıl yüzde 50’yi aşan artış gösterdi.

Kuraklık Trakya'yı vurdu: Ayçiçeğinden sonra pirinçte de tehlike çanları çalıyorKuraklık Trakya’yı vurdu: Ayçiçeğinden sonra pirinçte de tehlike çanları çalıyor

El Nino kasırgasının etkileri sürecek

ADM Investor Services Inc. analistleri son notlarında, “Piyasa, üretimin 2023/24 sezonu için arz açığını önleyecek kadar toparlanacağına ikna olmuş görünmüyor” değerlendirmesini yaptı.
Arz tarafındaki olumsuz durumun El Nino kasırgasının kakaoda önemli üretim bölgelerini etkilemesi dolayısıyla bir süre daha etkili olabileceği bekleniyor. Analistler bunun art arda üçüncü arz açığı dönemine yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Atıştırmalık sektörünün girdilerinden biri olan kakaoda fiyatların artması sektördeki şirketlerin tarifeleri üzerinde de etkili oluyor.
Oreo üreticisi Mondelez International Inc. önümüzdeki yıl bazı ürünlerde fiyat artışına gideceğini açıkladı.

El Nino etkisini göstermeye başladı: Art arda sıcaklık rekorları geliyorEl Nino etkisini göstermeye başladı: Art arda sıcaklık rekorları geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.