Bir anayasa çağrısı da HEDEP’ten

HEDEP grup toplantısında konuşan Eş Genel Başkan Bakırhan AYM-Yargıtay kriziyle ilgili iktidarın tavrını eleştirdi. Bakırhan Meclis'e de seslendi ve demokratik anayasa çağrısı yaptı ve o anayasanın unsurlarını sıraladı.

Siyaset 14 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Can Atalay’ın tahliye edilmesinin reddedilmesi ve AYM’nin tahliye talep eden üyeleri hakkında suç duyurusu yapılmasıyla başlayan yeni anayasa tartışmalarına HEDEP de dahil oldu. Parti Eş genel başkanı Tuncer Bakırhan dünkü grup konuşmasında “Demokratik bir anayasa yapalım ama bunu yapmak için de elimizi taşın altına koyalım. Türk Ceza Kanunu’nu demokratikleştirelim. Hepimizi içeri tıkan Terörle Mücadele Yasası’nı ortadan kaldıralım. Merkez yerel ilişkilerini yeniden belirleyelim. Demokratik siyasetin önündeki yargı vesayetine son verelim. İç Güvenlik Kanunu’nu ortadan kaldırarak emniyetin sopasından kurtulalım. Kayyım atamalarına son verecek düzenlemeler yapalım” dedi.

HEDEP grup toplantısı Meclis’te gerçekleştirildi.

‘Asıl vurucu gücü küçük ortak’

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisinin Meclis’teki grup toplantısında Yargıtay-AYM arasındaki krizi hatırlattı ve ilk andan beri buna ‘darbeye teşebbüs’ dediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın krizle ilgili yeni anayasanın şart olduğuna dair sözlerine atıfta bulunan Bakırhan  “Asıl darbe ise saray tarafından yürürlüğe konmuştur” dedi ve Erdoğan’ın Yargıtay’a destek vererek açık bir şekilde ‘darbeye destek olduğunu’ söyledi. “Bu darbe teşebbüsünün asıl vurucu gücü küçük ortaktır” diyen Bakırhan MHP’nin grup toplantısında Devlet Bahçeli’nin AYM hakkındaki sözlerini hatırlattı. Bahçeli, AYM’nin ya kapatılmasını ya da yeniden yapılandırılması gerektiğini söylemişti. Bakırhan’ın bu sözlere “Vallahi size benzeyen hiçbir şeyden bu topluma hayır gelmeyeceğini hepimiz çok iyi biliyoruz” yanıtı verdi.

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan.

‘Milli yargı dünyanın neresinde var?’

“İktidarın bu darbe teşebbüsüyle tabuta konulan hukuk sistemine son çiviyi çakmak istiyor. Erdoğan’ın açıklamaları da bu yaşananların önceden hazırlanmış bir darbe teşebbüsü olduğunu ortaya koyuyor” diyen Bakırhan, iktidarın hem siyasi partilerden destek istediğini hem de ‘yargı darbesine’ destek olduğunu ifade etti. Erdoğan’ın başdanışmanlarından Mehmet Uçum’un yargıdaki krizde Yargıtay’dan yana tavır alarak “Yargıtay’ın kararı ayrıca turnusoldur, kim Milli Yargıdan yana kim değil belli olur” sözlerine de isim vermeden atıf yapan Bakırhan, yargının milli ve yerlisinin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını, sadece Nazi döneminde Almanya’da olduğunu söyledi. Yargının sadece bağımsız olabileceğini belirten Bakırhan “Devletten hukuku çıkarırsanız geriye çete kalır” dedi.

Meclis’e çağrı

Özgürlükleri kısıtlayan, antidemokratik bir anayasal düzenlemeye asla izin vermeyeceklerini belirten Bakırhan “Yargıtay darbesinden yeni anayasa çıkarmak isteyenlerin derdi bu ülkede herkesin kendini ifade etmesi değildir. AYM’ye darbe teşebbüsünde bulunanlar hangi akılla yeni bir anayasa yapacak?” diye sordu. Meclis’e de bu konuda çağrı yapan Bakırhan “Demokratik bir anayasa yapalım ama bunu yapmak için de elimizi taşın altına koyalım Türk Ceza Kanunu’nu demokratikleştirelim. Hepimizi içeri tıkan Terörle Mücadele Yasası’nı ortadan kaldıralım. Merkez yerel ilişkilerini yeniden belirleyelim. Demokratik siyasetin önündeki yargı vesayetine son verelim. İç Güvenlik Kanunu’nu ortadan kaldırarak emniyetin sopasından kurtulalım. Kayyım atamalarına son verecek düzenlemeler yapalım. Herkesin kendini özgürce ifade edebileceği demokratik uzlaşı ve evrensel ilkelere uygun yeni bir anayasanın alt yapısını hazırlayalım diyoruz” dedi.

CHP yeni anayasa çağrılarını kapıyı kapattıCHP yeni anayasa çağrılarını kapıyı kapattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.