İstanbul’dan Sofya’ya bir Ara Güler hatırası

Ara Güler’in arşivinden 52 adet siyah beyaz fotoğraftan oluşan 'İstanbul' sergisi 23 Kasım 2023- 25 Ocak 2024 tarihleri arasında Sofya Synthesis Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. Güler'in fotoğrafları daha önce Filibe'de sergilenmişti.

Kültür Sanat 1 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Ara Güler Müzesi koleksiyonu Sofya’da. Ekim ayında Filibe’deki Kapana Gallery’de sergilenen fotoğrafların yeni rotası başkent Sofya oldu. Usta fotoğrafçının 52 siyah beyaz fotoğrafından oluşan ‘İstanbul’ sergisi, Bulgaristan’ın en ünlü galerisi Synthesis’te 23 Kasım’da ziyarete açıldı. Fotoğrafçının ağırlıklı olarak 1950-1960’lı yıllarda İstanbul’da çektiği ve en bilinen fotoğrafları arasında yer alan karelerden oluşan serginin yanı sıra çeşitli etkinlikler de düzenlendi.

Ara Güler Sofya Üniversitesi’nde konuşuldu

Sergiye paralel olarak gerçekleştirilen etkinlikler arasında; 24 Kasım Cuma günü Sofya Üniversitesi’nde Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi üzerine bir sunum gerçekleşti. 25 Kasım Cumartesi günü Photosynthesis Library’de usta fotoğrafçının kariyeri boyunca yayımlanmış kitapları, müze yayınlarından bir seçki üzerine sohbetlerin yanı sıra usta fotoğrafçının 12 kısa öyküsünden oluşan ‘Babil’den Sonra Yaşayacağız’ kitabından bir öykü okuması da yer alıyor. Serginin son günü 25 Ocak’ta da iki yapım izleyicilerle buluşak. ‘Islık Çalan Adam’ belgeseli ve fotoğrafçının kısa filmi ‘Kahramanın Sonu’nun gösterimiyle tamamlanacak.

İstanbul’da ilklerin sergisi

Öte yandan İstanbul’un, Anadolu’nun ve hatta dünyanın dört bir yanının insanlık durumunu kadrajıyla ölümsüzleştiren fotoğrafın duayen isminin çektiği özel kareler bomontiada’daki Ara Güler Müzesi’nde sergileniyor. Fotoğrafçının 1947-2003 yılları arasında Anadolu’nun farklı noktalarına yaptığı seyahatleri sırasında çektiği renki kareler 7 Nisan 2024 tarihine kadar açık kalacak. Sergide yer alan fotoğrafların bir bölümü ilk kez günyüzüne çıkarken bir kitap olarak da yayınlandı.

Cumhuriyetin Yüzü'nde kültür varCumhuriyetin Yüzü’nde kültür var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.