Ülke çapında hava durumu alarmı, 44 ilde ‘tehlike’ bekleniyor

Meteorolojik tahminlere göre Pazar günü yurdun büyük bir bölümü fırtına ve sağanakla boğuşacak. İçişleri Bakanı Yerlikaya risk haritası paylaştı. 44 il için turuncu 20 il için sarı uyarı yapıldı.

Çevre 26 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Toplam 64 il için uyarı var.

Meteorolojiye göre bu sabah uyandığımızda gece boyunca güney batıdan esen lodos ile kuzey batıdan esen karayel sistemlerinin çarpışmasını yaşamaya başlayacağız. Sıcaklık 10-12 derece düşecek. Bugünden itibaren kuzeyli rüzgarların etkisine girecek olan Türkiye’de Meteoroloji Genel Müdürlüğü ülkenin yarıdan fazlasını oluşturan tam 44 il için  ‘tehlikeli’ anlamına gelen  turuncu uyarı rengini kullandı. Kalan illerden 20’sinde ise alarmın seviyesi bir düşük derece olan sarı renkte.

Cumartesi ise güneyden kuzeye ülkemizdeki pek çok noktada heyelanlar, fırtınalar, su basmaları gibi aşırı hava olayları yaşandı.  Muğla’nın Dalaman ilçesinde çıkan hortum evlerin çatılarını uçurdu, elektrik direkleri ve ağaçları devirdi. Hortum çevredekiler tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

Sağanak ve fırtına Antalya’da etkili oldu.

Antalya’da fırtınada tekne battı, uçaklar inemedi

Turuncu kod uyarısı yapılan Antalya’da şiddetli yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Fırtına nedeniyle Konyaaltı Sahili’nde dev dalgalar oluştu. Antalya’nın turizm beldesi Kundu’da balıkçı barınağında bulunan bir tekne fırtına nedeniyle battı. Kentte yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle hava trafiğinde de aksamalar yaşandı. Bazı uçaklar Antalya Havalimanı’na inemezken, kalkış yapmak isteyen bazı uçuşlarda da gecikmeler yaşandı. İniş yapamayan bazı uçaklar uzun süre havada tur atmak zorunda kalırken bazıları da farklı havalimanlarına yönlendirildi.

Bursa’da duvar 3 otomobilin üzerine yıkıldı

Saatteki hızı 65 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle Bursa’da 14 katlı inşaatın 14’üncü katının duvarı, park halindeki 3 otomobilin üzerine yıkıldı. Lodosta devrilen 1 ağaç da hafif ticari aracın üzerine düştü. Bursa Meteoroloji Müdürlüğü, lodosun Cumartesi gece ve Pazar saatteki hızının 90 kilometreye kadar çıkacağı uyarısında bulundu. Yayaların yürümekte güçlük çektiği lodos nedeniyle İDO’nun Bursa’dan Yenikapı ve Kabataş’a yaptığı bazı seferler karşılıklı olarak, ayrıca BUDO’nun Bursa’dan İstanbul’da Eminönü ve Sirkeci ile Armutlu’ya yaptığı deniz otobüsü seferleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Meteoroloji yetkilileri, Pazar günü Uludağ’da yoğun kar yağışı beklendiğini, hava sıcaklığının gün içinde sıfırın altında 8 dereceye kadar düşeceğini duyurdu.

İstanbul’da Şehir Hatları seferleri de iptal

Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş, Beşiktaş-Adalar, Maltepe-Adalar, Kadıköy-Kabataş, Çengelköy-Kabataş, Üsküdar-Aşiyan, Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu (Ring), Kadıköy-Üsküdar-Ortaköy seferlerinde iptaller yaşandı.

Son anda kurtuldu.

Rüzgarın devirdiği ağaç, aydınlatma direğini kırdı

Kocaeli’nin İzmit İlçesi’nde 10 metrelik ağacın rüzgar nedeniyle üzerine devrildiği aydınlatma direğinin kırıldığı anlar, bir otoparkın güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde otoparkta bulunan bir kişinin devrilen ağacın altında kalmaktan son anda kurtulduğu görüldü.

Rize’de toprak altında kalan durak yıkıldı

Kentte etkili olan sağanağın ardından Hemşin-Pazar karayolunda öğle saatlerinde heyelan meydana geldi. Toprağın yumuşamasıyla yamaçtan kopan toprak kütlesi karayoluna aktı. Bu sırada güzergahtaki yolcu bulunmayan durak da yola akan toprak yığını altında kalarak yıkıldı. İhbar üzerine bölgeye AFAD ve İl Özel İdaresi ekipleri sevk edildi. Ekipler iş makinesiyle yolda temizlik çalışması yaptı.

Bartın’da küçük tekneler kıyıya çekildi.

Bartın için fırtına uyarısı yapıldı, tekneler karaya alındı

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde ‘Filyos Vadisi Projesi’ kapsamında doğal gaz araması yapan gemilere lojistik destek sağlayan ‘Altan’, ‘Hakan İlhan’, ‘Korkut’ ve ‘Sancar’ isimli gemiler, fırtına uyarısının ardından Amasra Büyük Limanı’na çekildi. Amasra Büyük Liman’da bulunan balıkçı teknesi sahipleri ise halatları sağlamlaştırarak önlem aldı. Amasra Belediyesi, anonslar yaparak kuvvetli rüzgara karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu. (DHA)

64 il için sağanak, kar ve fırtına uyarısı64 il için sağanak, kar ve fırtına uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.