İyi Parti seçimde CHP ile işbirliğine hayır dedi

Yaklaşan yerel seçimler için ‘ittifak değil işbirliği’ öneren CHP’nin teklifi, İYİ Parti’nin Genel İdare Kurulu’nda oylandı ve reddedildi. İYİ Parti’nin artık Ankara ve İstanbul dahil her ilde aday çıkarması bekleniyor.

Siyaset 5 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Mart 2024’te yapılması beklenen yerel seçimler için takvim yaklaştıkça partilerin seçim tutumları da belirginleşiyor. Günlerdir beklenen İyi Parti Genel İdare Kurulu toplantısı dün yapıldı ve İyi Parti, CHP’den gelen yerel seçimde işbirliği teklifini reddetti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmüş ve Özel bu görüşme için “Biz İyi Parti’ye önümüzdeki yerel seçimde, yerel seçime yönelik olarak iş birliği içinde olup olamayacağımızı, Genel İdare Kurulu (GİK) kararının yeniden gözden geçirilip geçirilemeyeceğini, bizim alınmış kararlara saygılı olduğumuzu ama eğer mümkün olursa bundan sonraki süreçte yerel seçime yönelik bir iş birliği için partilerimizin görevlendireceği kişilerin birlikte çalışmak imkanının yaratılıp yaratılamayacağını sorduk” demişti.

GİK üyeleri sözcülerden önce duyurdu

İyi Parti’nin en yüksek karar organı olan Genel İdare Kurulu Toplantısı dün bu gündemle düzenlendi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda CHP’nin yerel seçimde işbirliği teklifi görüşüldü. Kurmaylar, Akşener’e bu konudaki görüşlerini bildirdi.

Genel kurulda görüşlerin açıklanmasından sonra yapılan kapalı oylamanın ardından İyi Parti işbirliği kararına ‘hayır’ dedi. Kararın parti sözcüsü tarafından açıklanmasından önce Genel İdare Kurulu üyeleri kararı sosyal medyada duyurdular.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısından sonra Kürşat Zorlu yaptığı açıklamada seçimlere ‘hür ve müstakil’ olarak girme kararı aldıklarını ilan etti.

Evet diyenlerin oranı sadece 50’de 14

İYİ Partililer Genel İdare Kurulunda kapalı oylama yaptılar. Kulislere yansıyan sonuçlara İYİ Parti’nin 50 üyeden oluşan Genel İdare Kurulundan 35 ‘Hayır’, 14 ‘Evet’ oyu çıktı. Genel İdare Kurulu kararı ile İYİ Parti yerel seçimlere kendi adayları gitme kararı almış oldu.

İYİ Parti Kurumsal İletişim Başkanı Şükrü Kuleyin de bir mesaj paylaşarak “Allah utandırmasın… Hür müstakil seçimlere katılıyoruz” dedi.

Mayıs seçimlerinden sonra Akşener’in CHP’yi eleştirel bir pozisyona geçmesi ve birkaç kez “Seçimlere tek girip kaç okka olduğumuzu tartmak istiyoruz” ifadesini kullanmasının üzerine gelen bu GİK kararı, partinin Ankara ve İstanbul dahil tüm illerde kendi adaylarını çıkaracağı şeklinde yorumlandı.

Karara parti içinden ilk tepkiler

Mayıs seçimlerinden bu yana istifalarla çalkalanan İYİ Parti’de bu istifalardan bazılarında partinin 6’lı masa ittifakından ayrılmasının dolaylı olarak Ak Parti’ye yarayacağı tespiti yer almıştı.

Özgür Özel’in işbirliği teklifinin ardından, dünkü GİK’in hemen öncesinde İYİ Parti 81 il başkanına Özel’in teklifini sormuş ve çoğunlukla evet yanıtı almıştı. 81 il başkanıyla internet ortamı Zoom’da toplantı yapılmıştı. Gazeteci İsmail Saymaz’ın aktardığı İYİ Parti’nin yalanlamadığı bilgiye göre İYİ Partili başkanlardan 60’ı “Şartlarımız kabul edilirse CHP ile işbirliği yapalım” derken 21’i karşı çıktı. İstanbul’da 35 ilçe başkanından 22’si iş birliği dedi, 13’ü karşı çıktı. Ankara’da ise sonuç 25’te 21 “Evet.”

İl Başkanları CHP ile işbirliği için ‘evet’ demişken, GİK toplantısından ‘hayır’ kararı çıkması, İYİ Parti’den ilk homurtuların yükselmesine yol açtı.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, GİK sonrasında katıldığı bir televizyon programında “Sonrasında Türkiye’yi kazanmak için bazı belediyelerin kaybedilmesini göze alamazsak Türkiye’yi kazanamayız” deyip kararı savunsa da, partiden kararı eleştiren sesler yükselmeye başladı.

İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Teşkilatlara rağmen siyaset yapılmaz” dedi.

 

 

Partiden yakın zamanda istifa eden kurucular kurulu üyesi Faruk Köylüoğlu da eleştirel bir paylaşım yaptı: “Teşkilat ve Seçmeninden kopuk sadece ‘özü başına’ siyaset yapan tuzu kuru egosantrikler, küçük olsun bizim olsun mantıksızlığıyla partiyi yalnızlaştırmaya çalışanlar ne anlar işbirliğinden uzlaşıdan ülküden doğru yoldan particilikten.”

 

İYİ Parti’nin eski Antalya İl Başkanı Ahmet Aydın da, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla partiden istifa ettiğini açıkladı:

“Cumhuriyet Halk Partisi ile uyum içerisinde yürüttüğümüz yerel yönetim programımızın olumsuz bir noktaya taşınmasına ne aklım ne de yüreğim razı gelmiyor.”

Akşener, Özel’le görüşmesinden önce CHP’ye yüklendiAkşener, Özel’le görüşmesinden önce CHP’ye yüklendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.