İsrail: Hamas’ın tabur komutanlarının yarısını öldürdük

İsrail ordusu savaşın başından bu yana Hamas'ın tabur komutanlarının yarısını öldürdüğünü iddia ediyor. 11 Hamas komutanının olduğu bir fotoğrafı paylaşan İsrail buradaki beş kişinin son çatışmalarda öldüğünü ileri sürdü.

Dünya 8 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İsrail, Hamas'ın tabur komutanlarını öldürdüğünü iddia ediyor ama Hamas bunu teyit etmediği için ancak tahminen konuştuğu söylenebilir.

İsrail ordusu Hamas’ın üst düzey 11 liderinin Gazze’nin altında bir tünelde toplandığı görüntüyü yayınlayarak fotoğraftaki kişilerden beşinin öldürüldüğünü söyledi. Öldürüldüğü söylenen Hamas yetkilileri arasında örgütün hava birliğinin yöneticisi, iki tabur komutanı, bir tugay komutanı ve bir de tugay komutan yardımcısı var.

Ordu fotoğrafın Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahia kentindeki Endonezya Hastanesi yakınlarında bir yerleşim bölgesinin altındaki tünellerde çekildiğini söylüyor. Söylenene göre fotoğraf çatışmalar sırasında bulunmuş. İsrail istihbarat birimi incelendiğini bildirdiği fotoğrafın kimler tarafından çekildiğini açıklamadı. Fotoğrafın tam olarak ne zaman çekildiği gibi detaylar da teyit edilemedi.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısından bu yana hedefini Gazze’ye çevirerek “Hamas’ı yok etmeyi planladığı” bir savaş başlattı. Amacına ulaşmak için Gazze’yi tam kuşatma altına aldı, hava saldırıları düzenledi, sivil-savaşçı ayırt etmeyen saldırılarda 16 binden fazla sivil hayatını kaybetti.

Ülkenin Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıda alıkoyduğu ve yedi günlük ateşkeste serbest bırakmadığı rehinelerin aileleriyle salı günü bir araya geldiğinde “Hamas bizi parçalamak istedi ama biz onu parçalıyoruz” dedi. Ne var ki Netanyahu hükümeti işgali Gazze’nin tamamına genişlettiği için hem ülke içinde hem de dışarıda baskı altında. İsrail halkı Hamas’ın elinde hâlâ çok sayıda rehine varken saldırıların ağırlaştırılmasının rehinelerin hayatını tehlikeye attığını söylüyor. Uluslararası toplum ise Gazze’deki insani krizin giderek kötüleşmesinden şikayetçi.

Netanyahu mevcut stratejinin doğru olduğunu kanıtlamak istercesine “Hamas’ın tabur komutanlarının neredeyse yarısını öldürdük” dedi. Ancak öldürülenlerin tamamının isimlerinin verilmemesi sebebiyle Netanyahu’nun söyleminin temeli sağlam değil.

Fotoğrafa gelecek olursak Hamas askeri liderlerinin meyve ve içeceklerle süslenmiş bir masada oturduğu görülüyor. Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları geçen ay fotoğraftakilerden üçünün öldürüldüğünü doğrulamıştı. Teyit edilen ölümler arasında Ebu Enes olarak bilinen ve Gazze’nin kuzeyinde faaliyet gösteren askeri lider Ahmed el Gandor ve yardımcısı Vael Recep de vardı. İsrail ordusundan bir sözcü geçen ay Gandor’un olduğu bir yeraltı bölgesine saldırı düzenlendiğini bildirmişti. Hamas’ın doğruladığı üçüncü ölüm ise Hamas’ın tabur komutanlarından Rafet Salman’dı. İsrail’in öldürdüğünü iddia ettiği diğer iki kişiyse 7 Ekim saldırısının planlayıcıları arasında yer almakla suçlanıyor. Orduya göre Asım Ebu Rakba Hamas’ın insansız hava aracı programını denetliyordu.

Fotoğraf: İsrail ordusu

Hamas komutanlarını öldürmek grubu bitirir mi?

İsrail Hamas’ın silahlı kanadındaki toplam 30 bin savaşçıdan 5 bin kadarını öldürdüğünü söylüyor, ancak bu sayı Hamas tarafından teyit edilmediği için sadece tahminden ibaret. İsrailli yetkililer tahminlerin kısmen İsrail askerlerinin Hamas taburunu yok ettiğini söylediğinde bunun yaklaşık 200 ila 250 Hamas savaşçı öldürüldüğü, bir komutan hedef alınıp öldürüldüğünde bunun o komutanla birlikte beş-altı kişilik bir ekibin öldüğü varsayımına dayandığını söylüyor. Yetkililer bir komutanın öldürülmesinin teyidinin günler alabileceğini, bu nedenle tahminin “gerçekleşmekte olan gerçek” olduğu görüşünde.

Öldürülenler yalnızca Hamas savaşçılarıyla sınırlı değil. İsrail ordusuna göre 7 Ekim’den bu yana çatışmalarda yaklaşık 400 İsrail askeri öldü.

Öte yandan İsrail güçleri son zamanlarda güneyde saklandığına inandıkları üst düzey Hamas liderlerine odaklandı. Bu liderler arasında Yahya Sinvar ve Kassam Tugayları’nın şefi Muhammed Deif de var. İsrail Sinvar ve Deif’in Gazze’nin ikinci büyük şehri Han Yunus’ta olduğu düşünülüyordu.

Netanyahu çarşamba günü X’ten yayınladığı videoda “Askerlerimiz Sinvar’ın evini kuşatıyor. Kaçabilir ama yakalanması an meselesi” demişti. Ordu sözcüleri açıklamalarında Sinvar’ın “yer üstünde olmadığını” söyledi, bu da onun tünellerde olduğu anlamına geliyor.

Ne var ki İsrail grubun mevcut liderlerinin tamamını öldürmeyi başarsa bile Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşacağının garantisi yok. Mesela ABD ve pek çok ülke IŞİD ve El Kaide’ye karşı bu zamana kadar savaştı ve savaşmaya da devam ediyor. Her iki terör örgütü de ağır darbeler almış olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Düşünce kuruluşlarından araştırmacılar İsrail’in komutanları hedef almasının savaş gücünü zayıflatabileceğini düşünmekle birlikte öldürülen komutanların yerine yeni savaşçılar geleceğini söylüyor.

İsrail tankları Gazze'deki en büyük mülteci kampını kuşattıİsrail tankları Gazze’deki en büyük mülteci kampını kuşattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.