Yumrukçu Faruk Koca savunmasında hakem Meler’i suçladı ama tutuklandı, üstelik Ak Parti’den de atılıyor

Hakem Halil Umut Meler'e saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve iki kişi tutuklandı. Koca dün başkanlıktan istifa etti ama hakemi suçlamaktan da geri kalmadı. Meler de Koca'nın kendisine "Seni öldüreceğim" dediğini söyledi.

Spor 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Hakem Halil Umut Meler’e yumruk atan Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve Ş. Y. Ş. ve K. Ç. isimli iki kişi tutuklandı. Koca, tutuklanmazdan önce verdiği ifadede yumruk değil tokat attığını öne sürdü, ‘Benim vurmamla elmacık kemiği kırılmaz’ dedi, Halil Umut Meler’in kendini yere attığını öne sürdü. Hastanede ifade veren hakem Halil Umut Meler ise Faruk Koca’nın yumruk atmak için gelirken ‘Seni öldüreceğim’ diye bağırdığını söyledi.

Hakem Halil Umut Meler’i yumruklaması sonrası yükselen tansiyonu nedeniyle bir süre hastanede müşahade altında kalan Faruk Koca ile diğer tutuklular dün cezaevine gönderildi. Faruk Koca bu arada Ankaragücü Başkanlığından istifa etti.

Koca ile ilgili bir başka önemli gelişme, kurucusu olduğu ve iki dönem milletvekilliğini yaptığı Ak Parti’de yaşandı. Parti sözcüsü Ömer Çelik, Koca’nın davranışının parti açısından disiplin suçu olduğunu söyledi. Ak Parti MKYK’sında Koca’nın ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edilmesine oy birliğiyle karar verildi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün hastanede tedavi gören Halil Umut Meler’i telefonla arayarak geçmiş olsun dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da Meler’i hastanede ziyaret etti.

Yumruğun bedelini hukukçulara sorduk: Spordan men, sekiz yıla kadar hapisYumruğun bedelini hukukçulara sorduk: Spordan men, sekiz yıla kadar hapis

 

Adalet Bakanı Tunç: Titizlikle takip edilecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç hakem Halil Umut Meler’e saldıranların tutuklandığını sosya medya hesabından şu sözlerle duyurdu:

“11/12/2023 tarihinde Ankaragücü-Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakası sonrası sahaya inerek maçın hakemine yönelik şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler ile maç sonrası sahaya inen taraftarlar hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık ve Türk Ceza Kanunu’nca “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama ve tehdit suçlarından” Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, şüpheliler F. K., Ş. Y. Ş. ve K. Ç. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan ifadelerini müteakip sevk edildiği Ankara Batı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle spor alanında kırık oluşacak şekilde yaralamak” suçundan tutuklanmıştır.”

Hakemlerin isyanı: Biz maçlara çıkmıyoruz, isterseniz yabancı hakem getirinHakemlerin isyanı: Biz maçlara çıkmıyoruz, isterseniz yabancı hakem getirin

Görüntü analizlerinden maç bitiminde sahaya indikleri tespit edilen şüpheliler R. K., Ö.O.Ü, V.D. hakkında da 6222 S.Y. uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiştir. Soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir.”

Üç yeni gözaltı

Hakeme saldırıda bulunan ve dün akşam saatlerinde gözaltına alınan K.Ç. ve Ş.Y.Ş. de Ankara Batı Adliyesine getirildi. Bu arada soruşturma kapsamında üç kişi daha gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü çevik kuvvet ve spor şubesi ekipleri Sincan’daki Batı Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Bu ilk değil: İşte Türk futbolunda hakeme saldırı vakalarıBu ilk değil: İşte Türk futbolunda hakeme saldırı vakaları

Faruk Koca: Benim attığım yumruk kırığa neden olmaz

Halil Umut Meler’e yumruk attığı için tutuklanan Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın ifadesi ortaya çıktı. Habertürk’ün haberine göre Koca “Amacım sözlü tepki göstermekti, tokat attım. Benim atmış olduğum tokat kırığa sebep vermez. Benim atmış olduğum tokattan sonra hakem yaklaşık 5-10 saniye ayakta durdu, daha sonra kendisini yere attı. Bu olaya hakemin yanlış kararları neden olmuştur” diyerek kendini savundu.

Cezaevine sevk edildiler

Halil Umut Meler’e saldırı sonrası tutuklanan Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve diğer iki kişi Sincan Cezaevi’ne sevk edildi.

Yerlikaya’dan ziyaret Erdoğan’dan telefon

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tedavi gördüğü hastanede hakem Halil Umut Meler’i ziyaret etti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklaması şu şekilde:

“Hakemimize yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Gereği yapılıyor. Ben az önce kıymetli hakemimizi ziyaret ettim geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Onların şahsında Türkiye’de görev yapan bütün hakemlere geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Temennimiz bir daha sporda hiçbir şekilde şiddet olmamasıdır.”

Yerlikaya ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Meler’i telefonla görüştürdü. Yerlikaya Erdoğan’ın Meler’le görüşmesine dair anları sosyal medya hesabından paylaştı.

Halil Umut Meler’in ifadesi ortaya çıktı

MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından saldırıya uğrayan hakem Halil Umut Meler ifadesinde “Faruk Koca tüm hakem arkadaşlarım ile bana ‘Sizi bitireceğim’ dedi. Bana hitaben ‘Seni öldüreceğim’ dedi. Koca’dan ve diğer şahıslardan davacı şikayetçiyim. Uzlaşmak istemiyorum” diye konuştu.

Maçın bitiş düdüğünden sonra MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca ve yanında bulunan iki kişinin sahaya girerek orta alana kadar geldiğini anlatan Meler şunları söyledi:

“Faruk Koca sol göz altıma yumrukla vurdu, yere düştüm. Ben yerdeyken hepsi birçok kez yüzüme ve vücudumun diğer yerlerine tekmeyle vurdur. Faruk Koca tüm hakem arkadaşlarım ile bana ‘Sizi bitireceğim’ dedi. Bana hitaben ‘Seni öldüreceğim’ dedi. Bana vuran Faruk Koca’dan ve diğer şahıslardan davacı şikayetçiyim. Uzlaşmak istemiyorum. Söyleyeceklerim bundan ibarettir.”

Bahçeli’den TFF ve hakemlere çağrı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakem Halil Umut Meler’in yumruklu saldırıya uğramasıyla ilgili ”Türk sporuna gölge düşürmüştür” dedi. MHP lideri TFF’nin maçları süresiz ertelemesi ve hakemlerin maçlara çıkmama kararlarının da gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.

Bahçeli’nin açıklaması şöyle:

“Süper Lig’in 15.haftasında oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor futbol müsabakasının bitiminde sahaya hışım ve hınçla giren MKE Ankaragücü Kulüp Başkanı’nın görevli hakeme yumruklu saldırısı ve müteakiben meydana gelen ilave şiddet sahneleri milletimizi derinden yaralamış, Türk sporuna gölge düşürmüştür. Bahanesi ne olursa olsun asla tasvip edilmeyecek ilkel görüntüler aynı zamanda toplumsal huzur ve güvenliğimizi de sarsmıştır.

Söz konusu müsabakanın hakemi Sayın Halil Umut Meler’e yapılan şedit saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, saldırganların ve dün akşamki ortama çanak tutan provokatörlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını temenni ediyorum. Türk futbol hayatının şikeyle, şiddetle, sinir nöbeti geçiren ve illegal fonlara adı karışan kuşkulu isimlerle anılması esef ve endişe verici bir tabloyu ortaya çıkarmıştır.

Ahlaklı insan sorumluluk düzeyi yüksek insan demektir. Sporun ahlak, barış ve kardeşlik doğasına muhalif faillerin ve sancılı gelişmelerin sürekli mesafe alması, bununla mündemiç sosyal bir içerik kazanması Türkiye’yi zora sokacaktır. Buna karşı verilecek mücadele de haklı ve meşru bir mücadeledir, milli birlik ve dayanışma ruhumuza hiç kimse, hiçbir surette kast edemeyecektir.

Şu anda aklı selime, itidale, sükûnete, sağduyuya ve sorumluluk anlayışıyla hareket etmeye çok ciddi ihtiyaç vardır. Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun tüm liglerdeki maçları süresiz olarak erteleme kararıyla birlikte Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nin hakemlerin maçlara çıkmaması çağrısının tekrar gözden geçirilmesini, Türk sporunun birkaç provokatöre teslim olmamasını yürekten ümit ediyorum.

Yaşanan bu krizi Türk sporu/futbolu için bir fırsata çevirmek mümkündür. Kaynaşıp kucaklaşarak, sevgi ve saygı içerisinde, dostluk ve centilmenlik etrafında kenetlenerek sahaları tribünlerle birlikte şölen ortamına, bayram ve bahar havasına dönüştürmek hedefimiz ve haysiyet görevimizdir. Sorunlardan kaçarak çözüm bulamayız, sürgülü kapıları, kilitli gönülleri açamayız. Gün bir olma günü, kardeş olma günü, hoşgörü günüdür.”

Ak Parti’den ihracı istendi

AK Parti, dün akşam hakem Halil Umut Meler’e yumruklu saldırıda bulunan Faruk Koca’yı “ihraç” istemiyle disipline sevk etti. Bugün toplanan MKYK’da Koca’nın durumu ele alındı. Koca’nın ihraç istemiyle disipline sevkine oy birliği ile karar verildi. Faruk Koca, AK Parti’den 22 ve 23’üncü dönem Milletvekilliği yapmıştı.

Meler’e yumruk dış basının manşetinde: Skandal!Meler’e yumruk dış basının manşetinde: Skandal!

Eserinle gurur duy TFF! O yumruk size atıldıEserinle gurur duy TFF! O yumruk size atıldı

 

Yumrukçu Faruk Koca'ya Federasyon Fair-Play ödülü vermiş!Yumrukçu Faruk Koca’ya Federasyon Fair-Play ödülü vermiş!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.