Yumruğun bedelini hukukçulara sorduk: Spordan men, sekiz yıla kadar hapis

Ankaragücü-Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler'e yumruk atan Faruk Koca tutuklandı. Ceza hukukçusu Ruşen Gültekin ve spor hukukçusu Aysu Melis Bağlan, Ankaragücü ve Faruk Koca'nın alabileceği cezaları 10Haber'e anlattı.

Spor 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Ankaragücü-Rizespor maçından sonra başkent ekibinin Başkanı Faruk Koca hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı.

Faruk Koca ile birlikte sahaya dalan iki kişi de acı içinde yerde yatan Meler’i tekmelemeye devam etti.

Olayın ardından gözaltına alınan failler bu sabah tutuklandılar. Ankara’da Halil Umut Meler’e yönelik skandal saldırının detaylarını “Hakem Halil Umut Meler: ‘Seni öldüreceğim’ dedi!” ve “Faruk Koca’nın Meler’e yumruğu Türk futboluna indi: Liglere süresiz erteleme” başlıklı haberlerimizden okuyabilirsiniz.

Peki Ankaragücü yöneticilerini nasıl cezalar bekliyor?

Yumrukçu Faruk Koca savunmasında hakem Meler'i suçladı ama tutuklandı, üstelik Ak Parti'den de atılıyorYumrukçu Faruk Koca savunmasında hakem Meler’i suçladı ama tutuklandı, üstelik Ak Parti’den de atılıyor

 

‘En az üç yıl hapis cezası ile yargılanmalarını bekliyorum’

Olayın çerçevesini 6222 nolu kanun oluşturuyor. Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun, spor hakemlerini kamu görevlisi olarak nitelendiriyor. Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ve saldırıda yer alan üç diğer şüpheli, hem kasten adam yaralamaktan hem de kamu personelini yaralama suçlarından tutuklandılar. Bu suçların cezası bir ile üç yıl hapis olabilir.

Olayın yaşandığı anlar, hakem Halil Umut Meler’in tehdit edilmiş olabileceği şüphesiyle incelenmeye devam ediyor. Eğer bu iddialar doğrulanırsa, failler kamu personelini tehdit etmekten iki yıl kadar hüküm yiyebilir.
Yumruk hadisesini 10Haber’e değerlendiren ceza hukuçusu Ruşen Gültekin, yaralama suçundan henüz kesin rapor gelmediğini hatırlattı. Gültekin, “Kırık olduğu kesin, ama eğer kalıcı iz veya organ kaybı (mesela görme kaybı) olursa, cezası sekiz yıldan başlayan bir suç. Yoksa hafif yaralama suçunun cezası bir yıldan başlıyor. Ancak suçun birden fazla kişi ile işlenmiş olması cezayı arttırıyor. En az üç yıl hapis cezası ile yargılanmalarını bekliyorum” dedi.

Hakemlerin isyanı: Biz maçlara çıkmıyoruz, isterseniz yabancı hakem getirinHakemlerin isyanı: Biz maçlara çıkmıyoruz, isterseniz yabancı hakem getirin

Ankaragücü tazminat davası açabilir

Ruşen Gültekin ayrıca Türkiye’nin en köklü kulüplerinden olan MKE Ankaragücü’nün Faruk Koca’yı başkanlıktan ihraç edip hakkında tazminat davası açabileceğini ileri sürdü. Olayın infial oluşturabilecek bir suç olduğunu savunan Gültekin, “Tüm Türkiye ekranlarda bir kişinin dövüldüğünü gördü. MKE Ankaragücü’nün itibarı sıfırlamış bir olay, bu da doğrudan bir manevi tazminat hakkı doğurur” diye konuştu.

Yumruk gecesinin ‘chat odası’: Hakemlerin WhatsApp grubunda neler oldu?Yumruk gecesinin ‘chat odası’: Hakemlerin WhatsApp grubunda neler oldu?

‘Türkiye tarihindeki en yüksek hak mahrumiyeti olabilir’

Olayın bir de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) boyutu var. 10Haber’e konuşan spor hukuçusu Aysu Melis Bağlan’a göre, yumruk olayı “Türkiye tarihindeki en yüksek hak mahrumiyetine yol açabilir.” Hak mahrumiyeti, TFF’nin Futbol Disiplin Talimatı’na göre, “Kişinin, resmi müsabakalarda stadyumlara girmek de dahil olmak üzere futbolla ilgili idari, sportif veya sair her türlü faaliyette bulunmaktan men edilmesi” anlamına geliyor. Daha önce hiç spor şiddeti kanunu kapsamında tutuklanan bir klüp başkanı olmadığını hatırlatan Bağlan, “Daha önce birçok klüp başkanı sportmenliğe aykırı davranıştan 15-20 gün hak mahrumiyeti cezası almıştır. Bu durumlarda Başkan vekili onun yerini alır, para cezası öder ve olay unutulurdu. Toplumda bu kadar imtihal yaratmış bir olay ilk kez yaşanıyor, cezaları Türkiye tarihine geçebilir” diye konuştu.

Yumrukçu Faruk Koca kimdir? Fair Play ödüllü, AK Parti kurucusuYumrukçu Faruk Koca kimdir? Fair Play ödüllü, AK Parti kurucusu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.