İddia: Yapay zeka meğer Mehmet Büyükekşi’ymiş

Sezon başında düdüğünü asan Ali Palabıyık, hakemleri atayan yapay zeka sistemini hakkında MHK'nın bilgisi olmadığını, atamaları TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yaptığını söyledi. MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu, dava açaklarını duyurdu.

Spor 17 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Ali Palabıyık, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin hakem atamalarını bizzat yaptığını iddia etti.

Düdüğünü sezon başında asan FIFA kokartlı eski hakem Ali Palabıyık, yapay zeka ile yapıldığı belirtilen hakem atamalarında kriterin belli olmadığını, atamaları TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yaptığını söyledi. Palabıyık, Habertürk televizyonuna yaptığı açıklamada “Mehmet Büyükekşi hakem atamalarında her zaman son sözü söyler. Atamalar masasına gelir o onaylar veya reddeder. Bu atamaların nasıl yapıldığının kimse bilmiyor” dedi.

Palabıyık şunları söyledi: “VAR konusu Türkiye’de kangren oldu. Günden güne de problem artıyor. VAR hakemlerinin eğitim seviyesini artırmadığımız sürece bunu devam ettirmek zor. VAR hakem kadrosu kısıtlı. Son dönemdeki hatalar akıl almaz duruma geldi, anlam veremiyoruz.”

Palabıyık, “Hakemler algoritma ile atanır, Mehmet Büyükekşi’nin önüne gelir. Mehmet Büyükekşi hangi maçı, hangi hakemin yöneteceğine karar verir. Hakemlerle bu kadar iç içe olan, bu kadar hakemlere müdahil olan, her şeye karışan bir TFF başkanı hiç görmedim” diye konuştu.
Hakemliği döneminde Büyükekşi’nin kendisine ‘Kasıtlı olarak yanlış karar veriyorsun’ dediğini belirten Palabıyık, Halil Umut Meler’e saldırı sonrası liglerin devam etmesi hakkında da şunları söyledi: “Futbolun devam etmesi gerekiyor. Mehmet Büyükekşi kulüplerin isteğiyle hakemlere baskı yaptı. Büyükekşi hakemlerin arkasında olmalıydı.”

Hakemin kariyerini ekrana verilmeyen görüntü bitirmiş: Maç, Rizespor-GalatasarayHakemin kariyerini ekrana verilmeyen görüntü bitirmiş: Maç, Rizespor-Galatasaray

İbanoğlu: Komplo, mahkemeye vereceğiz

Bu açıklamanın ardından Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ahmet İbanoğlu, Anadolu Ajansı’nda konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Bir süredir Türk hakemliği üzerinden kurulan ve komplolarla ilerleyen kumpasın farkındayız. Son günlerde eski hakemler tarafından dile getirilen ve kamuoyunda yer alan iddiaların gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Gerçeği yansıtmayan bu açıklamaların bugün yapılıyor olması zamanlama açısından manidardır. Neye ve kime hizmet ettiği belli olmayan, faal olarak görev yapan hakemlerimizi de rahatsız eden bu yalan yanlış ifade ve iddiaların kamuoyu tarafından ciddiye alınmamasını önemle rica ederiz. İddia sahiplerinin ispatla mükellef olduğu kumpas amaçlı bu açıklamalar ile ilgili hukuki süreç de başlatılacaktır” denildi.

Kemal Yılmaz'dan TFF'ye yanıtKemal Yılmaz’dan TFF’ye yanıt

Kemal Yılmaz ve Serkan Çınar’ın iddiaları

Fenerbahçe- Hatayspor karşılaşmasında yan hakem Kemal Yılmaz, doğru karar vermesine karşın cezalandırıldığını belirterek düdüğünü astığını duyurmuştu. Eski hakem Serkan Çınar da Rizespor – Galatasaray maçında şu an VAR hakemi olan Alper Ulusoy ile AVAR’da bulunan aktif hakem Ali Palabıyık’ın kendisine yanlış görüntü gösterdiğini, verdiği karar yüzürden hakemliğinin bitirildiğini açıklamıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.