Dizicinin Rehberi – Aile: Geçmişin azapları

Show TV’de dün akşam ekranlara gelen ‘Aile’ 25. bölümüyle izleyicinin gözyaşı stokunu tüketti. Soykan aile adının karışmadığı tek suç da bu bölüm Serap (Selin Şekerci) aracılığıyla açığa çıktı ve bir düğüm daha çözüldü.

Kültür Sanat 20 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Geçen haftayı tüm gerilime rağmen huzurlu bitirmiştik. Ana karakterlerden Devin Akın’ın (Serenay Sarıkaya) babasını ölüme sürükleyenin kayınvalide Hülya Soykan (Nur Sürer) olmadığı ortaya çıkmıştı. Böylelikle masalın cadısı ilan edilen Hülya’nın değişmeye başladığını anlamıştık.

Yeni bölümü tek tük gördüğümüz babaanne Seher Soykan’ın (Emel Göksu) doğum günü kutlamasıyla neşeli açtık. Meğer Seher ninenin hastalığı kötüye gidiyormuş; bunu hisseden pamuk ninemiz herkesi son kez bir arada görmeyi istemiş. İşte bu mutlu sofra, babaannenin hatırına maaile çıkılan tatilin sonunda gerçekleşiyor. Önemiyse, masada eski Soykan yeni anti-Soykan olan Cihan’ın da (Nejat İşler) yer alması.

Oynar gelin-görümce

Dramatik kısmı ertelemek istiyoruz açıkçası; o yüzden gelelim tatlı sert gelin-görümcemize. Babaannenin küsleri barıştırma arzusundan ötürü Hülya ve Nedret Hala (Ayda Aksel) arasındaki buzlar eriyeyazdı. İkilinin kâh sarılması kâh “o kurnadan bu kurnaya çirkef sıçramış” tadındaki atışmaları içimizi ısıttı. Finalde bu ikili barışacak, na şuraya yazıyoruz. Eski kardeşler yeni düşmanlar Aslan (Kıvanç Tatlıtuğ) ve Cihan’ın da buzları bu tatilde didişe didişe eridi.

Aileyi ısıran sırlar

Cihan’ın eşi (aynı zamanda Soykanların düşmanının kızı) Serap’ın (Selin Şekerci) geçmişten gelen büyük bir travması var malum. Serap ve eltisi psikolog Devin’e, acı sömürüsü yapmadan yazılabilmiş duyguyoğun dertleşme sahnesi bizim de içimizi acıttı. Devin’in iyileşme reçetesi de kulağımıza küpe: “Umutla, mesleğimle (psikolog), sevdiklerimle; ama en önemlisi aşkla iyileştim.” Aşksızlar son kısma kulak asmasın tabii.

Geçen bölüm meraktan, bu bölüm ağlamaktan bitap düştük. Dizideki terapistin de dediği gibi “Sırlar hiçbir aileye iyi gelmez.” Serap’ın her şeyi Soykanların alnının çatına çatına saymasıyla nicedir içimizi kemiren sırrı ortaya çıktı: (Tetikleyici uyarısı) Ailenin putlaştırdığı merhum Yusuf Soykan, Serap reşit değilken ona cinsel istismarda bulunmuş. Bölümü, kimi vurduğu belli olmayan bir silah sesiyle kapattık.

Dizi yansıması:

* Soykanlarla tatil yapmak zorunda kaldığı için travması her an tetiklenen Serap’ın kasveti bölüme ağırlığını koydu tahmin edeceğiniz gibi. Ama esas Serap’a can veren Selin Şekerci’yi kutlamak gerek. Kendini tutmak ile kinini diri tutmak arasında kalmışlığını çok ufak mimiklerle bile bölüm boyu yansıttı.

* Tebdilimekânda ferahlık varmış; boğucu Soykan malikanesi yerine bölüm boyunca tatilde olduğumuz için yeniden başlatılan bilgisayar gibi rahatlamış hissettik.

* Hülya Soykan’ın ilerleyen bölümlerde yine yatacak yeri olmayacak gibi. Zira geçmişte Serap’a inanmamış, doktor raporlarını da belli ki işbirlikçisi İbrahim’le birlikte değiştirmiş. (Üstüne Serap’a kötü davranmaya devam etmiş, hatta tetikçi tutmuştu.) Geçmişteki Hülya, artık iyi biri olmaya çalışan Hülya’yı epey sınayacak belli ki.

* Köşemizin klasiği olarak bizlere yansıyan en dokunaklı replik, Serap’la Devin’in seansvari sahnesinden gelsin:
Serap: “Çocukluğuma mı ineceğiz, geçmiş travmalarımı mı deşeceğiz?”
Devin: “Benim merak ettiğim, şimdi ne oluyor, şu an? Nasılsın?”
Serap: “Bazen insanın tek duymak istediği soru oluyor ‘Nasılsın?’”

Gözden kaçmayan detaylar:

* Bu dertleşme bize dizi genelinde gözden kaçırdığımız, ama aslında ihtiyacımız olduğunu izlerken fark ettiğimiz bir şeyi görünür kıldı: İki kadının dostluğunu çok özlemişiz. Önceden Devin ve Leyla arasında yazılan dostluk sahneleri vardı; fakat ana karakterlerin iç dünyasına daldıkça Leyla daha az görünür olmuştu. Devin ve Serap sayesinde hiçbirimizin farkında olmadığı eksik bir parçası tamamlandı dizinin. Hülya ve Nedret haladan da böyle bir sahne gelse tadından yenmez. Hangi karakterler arasında olursa olsun dostluk, dertleşme, dayanışma sahnelerine izleyicinin daha çok dizide ihtiyacı var.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: Ay Yapım
Yapımcı: Kerem Çatay
Yönetmen: Gökçen Usta
Senaryo: Hakan Bonomo, Ali Kobanbay
Müzik: Toygar Işıklı
Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Serenay Sarıkaya, Nur Sürer, Musa Uzunlar, Nejat İşler, Canan Ergüder, Ayda Aksel, Selin Şekerci, Yüsra Geyik, Alper Çankaya, Umutcan Ütebay, Şirin Sultan Saldamlı, Mine Kılıç, Nurcan Eren, İpek Tenolcay, Ali Savaşçı, Abdurrahman Yunusoğlu, Rüçhan Çalışkur, Emel Göksu

Dizicinin Rehberi – Aile: Sevgi iyileştirir mi?Dizicinin Rehberi – Aile: Sevgi iyileştirir mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.