Sosyal medyada yeni dolandırıcılık: Damping tuzağı

Son dönemde artan dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Dolandırıcılar açtıkları sahte sosyal medya hesaplarından "Yurtdışına taşınıyoruz, eşyalarımız uygun fiyata satılık" ilanına ekledikleri link ile vatandaşları tuzağa düşürüyor.

Gündem 21 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Dolandırıcılar bazı sosyal medya uygulamalar üzerinden açtıkları sahte hesaplarla ‘Yurtdışına taşınıyorum, evleniyorum, tayinim çıktı bu yüzden de eşyalarımı uygun fiyata elden çıkarıyorum” diyerek vatandaşları dolandırmaya başladı. Sahte hesaplar üzerinden uygun fiyata ikinci el eşya satışı yaptıklarını söyleyen dolandırıcılar, alışveriş yapmak isteyen vatandaşları bir link üzerinden güvenilir alışveriş sitelerinin sahtelerine yönlendiriyor. Alışveriş yaptığını düşünen vatandaş para gönderip bilgilerini karşı tarafa ilettikten sonra ürün gelmeyince dolandırıldığının farkına varıyor.

‘Düşünme fırsatım olmadı, beni aceleye getirdiler’

Sosyal medya dolandırıcılarının hedefi olan mağdurlardan Başak Beyaz “Direkt olarak size mesaj atıyorlar. Mesajda numaranızı istiyorlar. Ardından size ulaşıyorlar. Beni de whatsapp üzerinden aradılar. Konuştuk, anlaştık. Bana link gönderdiler. Güvenli alışveriş sitesine yönlendiriyorlar sizi o link üzerinden. Burada bütün işlemleri yapıyorsunuz. İşlem böyle oluyor. Dolandırıcı beni ‘Eşim İsviçre vatandaşı, ailesi ona burada zulmediyor, dövüyor. Biz de o yüzden yurtdışına gidiyoruz’ diye dolandırdı. ‘Oraya taşınacağız, biletimiz hazır’ dedi. 10 bin TL’ye bana hem buzdolabı hem de telefon satacağını söyledi. Kargosu, faizi ve işlem ücretleriyle 10 bin 500 TL’yi bulur dedi. Ben bu ilanları Tiktok’ta gezerken görmüştüm. Fiyat almak için iletişime geçtim. Birkaç gün sonra dönüş yaptılar. Bu kadar ucuz olması dikkatimi çekti, evet şüphelendim ama o an aceleyle sağlıklı düşünemedim. Dolandırıcı beni acele ettirdi, ‘Bir an önce elimden çıkarmam lazım eşyaları’ dedi.  ‘Bir an önce gitmem lazım’ diye acele ettirdi, ben de sağlıklı karar veremedim. İçimde şüphe vardı. Tekrar yönlendirdikleri siteye girdim baktım ama telefonu kızım için alacaktım. O üzülmesin diye de alışverişe devam ettim. Hem kızım hem dolandırıcı beni acele ettirince ne yapacağımı bilemedim. Araştırma fırsatım olmadı ve hata yaptım. Sonrasında dolandırıldığımı anladım ve gerekli yerlere şikayetlerde bulundum. Şimdi de sosyal medyada başkaları dolandırılmasın diye bu kişileri ifşa ediyorum” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.