Michigan’dan Trump’a iyi haber: Seçimlere katılabilecek

Michigan Yüksek Mahkemesi eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre baskınındaki rolü nedeniyle 2024 Başkanlık Seçimleri'nde eyaletin oy pusulalarından çıkarılması istemiyle yapılan temyiz başvurusunu reddetti.

Dünya 28 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump. / Fotoğraf: AA

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerine hazırlanan Donald Trump’ın davaları ülke gündemindeki sıcaklığını koruyor. Hakkında açılan dört ayrı davayla başı dertte olan Trump’a Michigan Yüksek Mahkemesi’nden iyi haber geldi. Mahkeme eyalet seçmenlerinin Trump’ın seçimlerden diskalifiye edilmesi yönündeki itirazını reddetti. Mahkeme alt mahkemeden gelen Trump’ın eyalet seçim pusulasından çıkarılması davasını ele almayacağını açıkladı.

Mahkemenin kararında Trump’ın eyalet oylamasının dışında bırakılması gerektiği ile ilgili “sunulan soruların Yüksek Mahkeme tarafından incelenmesi gerektiğine ikna olunmadığı” kaydedildi.

Michigan’da Trump’ın Anayasa’nın 14. Maddesi’ne göre 6 Ocak Kongre olaylarında “başkaldırı ve isyan” suçunu işlediği gerekçesiyle bu eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağı iddiasıyla bir grup tarafından eylülde dava açılmıştı.

Ancak davaya bakan yargıç eyalet yasalarının seçim yetkililerine başkanlık ön adaylarının uygunluğunu denetleme konusunda herhangi bir hareket alanı tanımadığına hükmetmiş, davanın mahkemenin karar alamayacağı siyasi bir soruyu gündeme getirdiğini söylemişti. Alt mahkemede Trump’ın lehine sonuçlanan karar temyiz için Michigan Yüksek Mahkemesi’ne getirilmişti.

Michigan Yüksek Mahkemesi’nin davayı görüşmeyi reddetmesi ile Trump’ın bu eyalette seçim pusulalarında yer alıp alamayacağı tartışması kapanmış oldu.

Karar Colorado Yüksek Mahkemesi’nin Trump’ın uygun bir aday olmadığına karar veren ilk eyalet olmasından birkaç gün sonra geldi. Colorado Yüksek Mahkemesi 19 Aralık’ta aynı bağlamdaki davada eski Başkan Trump’ın 6 Ocak Kongre baskınında “başkaldırı ve isyan” suçunu işlediği gerekçesiyle bu eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağı yönünde karar vermişti. Yüksek Mahkeme Yargıcı Elizabeth Welch de Michigan yasalarının Colorado yasalarından farklı olduğunu söyledi.

‘Savaş alanı’ eyaleti Michigan

Michigan 2024 genel seçimlerinde “savaş alanı” eyaleti olarak kabul ediliyor. Geleneksel olarak Demokratlara oy veren eyalet Cumhuriyetçi Trump’ı 2016’daki başarılı başkanlık kampanyasında kıl payı destekleyen seçim bölgelerinden biriydi. Ancak eyalet Biden’ın 2020’de rakibi Trump’a attığı yüzde 3’e yakın farkla Demokratlara geri dönmüştü.

Colorado’nun aksine at başı bir yarış izleyeceğimiz Michigan’a yapılan başvuru daha sürecin başlarında başarısızlıkla sonuçlandı ve eyaletin yüksek mahkemesine yapılan itirazın başarı şansının çok az olduğu görüldü.

Michigan’daki alt mahkemeler de davayı usuli gerekçelerle reddetmiş ve 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınının yasalara göre bir “ayaklanma” olarak nitelendirilip nitelendirilmediği ve Trump’ın bunda bir rol oynayıp oynamadığı sorusunu incelememişti.

Trump’tan karara ilişkin yorum: Çapsız Joe Biden…

Trump kendisine ait Truth Social adlı sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda kararı övdü ve başvuruyu “Seçime hile karıştırmak için acıklı bir kumar” diye niteledi. Kumarın “başarısızlıkla sonuçlandığını” söyleyen Trump “Çapsız Joe Biden’ın şiddetli bir şekilde ortaya çıkardığı karışıklık bir zamanlar mükemmel olan ekonomimiz ve adalet sistemimiz dahil önüne çıkan her şeyi yıkıp geçiyor” dedi.

Trump destekçilerinden tehdit: Oy pusulası kararı FBI'lık olduTrump destekçilerinden tehdit: Oy pusulası kararı FBI’lık oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.