Şimşek ABD’ye gitmiyor, Erkan ekonomiyi tek başına anlatacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TCMB'nin New York'ta 11 Ocak'ta yapacağı yatırımcı toplantısına 'Ankara'daki programları nedeniyle' çevrimiçi olarak katılacak.

Ekonomi 10 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Toplantı TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın "Para Politikası ve Enflasyon Görünümü" başlıklı sunumuyla başlayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 11 Ocak Perşembe günü ABD’nin New York kentinde  düzenleyeceği ve 50 trilyon dolar yöneten yatırımcılara Türkiye ekonomisinin anlatılacağı “Yatırımcı Günü” toplantılarının ilkiyle ilgili dikkat çekici bir gelişme oldu.

Bloomberg’den Fırat Kozok Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Ankara’daki programları nedeniyle” New York’taki yatırımcı toplantısına gitmeyeceğini, toplantıya çevrimiçi katılacağını aktardı.

Şimşek ve Erkan, 50 trilyon doları yönetenlerle buluşacakŞimşek ve Erkan, 50 trilyon doları yönetenlerle buluşacak

Şimşek de sunum yapacaktı

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın “Para Politikası ve Enflasyon Görünümü” başlıklı sunumuyla başlayacak toplantıda Bakan Şimşek’in de “Maliye Politikası ve Hazine’nin Finansman Görünümü” başlıklı sunum yapacağı bilgisi basına yansımıştı.

Şimşek’in ABD’ye gitmeyip Ankara’da kalma kararının emekli maaşlarına ek zam ve kademeli emeklilik gündeminin öne çıktığı dönemde gelmesi dikkat çekti.

Memur emeklilerine yüzde 49,25 oranında zam yapılırken işçi ve esnaf emeklilerine 6 aylık enflasyon farkı olan yüzde 37,56 oranında zam yapılacak olması kamuoyunda tepkilere ve ek zam beklentisine neden olmuştu.

Emekli maaş zamlarının netleşmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Meclis 16 Ocak’a kadar kapalı ancak düzenlemenin yasalaşması sonrası emeklilere maaş farkı ödenebilir. Yapılacak ilk kabine toplantısında konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Şimşek’ten kayıtdışı ekonomiyle mücadele mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kara paranın aklanması, terörizmin finansmanı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele konularında gösterdikleri destek ve özverili çalışmaları için başta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olmak üzere tüm valilere ve bakanlık personeline teşekkür etti. Şimşek, şunları kaydetti:

“Orta Vadeli Program’ımızın temel önceliklerinden biri olan mali disiplinin sağlanması yolunda valilerimizin rolü büyük önem taşıyor. Bu bağlamda, tasarruf tedbirlerine sıkı uyum, harcamaların verimli bir şekilde yönetilmesi, yereldeki kamu yatırımlarının yakın takibi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, sosyal yardımların etkin kullanımı ve deprem harcamaları konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi gibi alanlarda valilerimizin desteğini bekliyoruz. Bu yönde atılacak kararlı adımlar, kamu maliyesi hedeflerimize ulaşmada kritik öneme sahiptir.”

Piyasaların gözü yatırımcı toplantısındaPiyasaların gözü yatırımcı toplantısında

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.