Fenerbahçe’ye penaltıyı Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi kazandırdı

Fenerbahçe'nin Konyaspor maçında penaltı kazandığı pozisyonda Edin Dzeko'ya atılan pasın ofsayt olup olmadığı tartışıldı. İkinci yarıda devreye girecek Yarı Otamatik Ofsayt Teknolojisi Dzeko'nun pozisyonu için devam kararı verdi.

Spor 11 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Edin Dzeko'nun pozisyonu için devam kararı çıkmıştı. (Görüntü beIN Sports'dan alınmıştır)

Fenerbahçe – Konyaspor’u 7-1 yenerken 7. dakikada gelişen Fenerbahçe atağında İrfan Can Kahveci’nin pasıyla Edin Dzeko hareketlendi. Boşnak oyuncunun ortasında defans topu uzaklaştırdı. Dzeko uzaklaşan topa müdahale ederken Konyasporlu Adil Demirbağ’ın müdahasiyle yerde kaldı. Hakem Kadir Sağlam oyunu devam ettirirken VAR’da bulunan Emre Kargın devreye girdi. Pozisyonu ekranda izleyen Kadir Sağlam penaltıyı verdi. Edin Dzeko da atışı gole çevirerek Fenerbahçe’yi öne geçirdi.

Pozisyonda İrfan Can Kahveci’nin pas verdiği sırada Edin Dzeko’nun ofsaytta olup olmadığı en merak edilen konulardan biriydi. Hakem yorumcularından bazıları ‘Bence ofsayt’ yorumu yaparken teknolojinin ‘devam’ kararı verdiği öğrenildi.

Fenerbahçe soğuk geceyi ısıttı, Konyaspor'u 'yedi' bitirdiFenerbahçe soğuk geceyi ısıttı, Konyaspor’u ‘yedi’ bitirdi

Fenerbahçe – Konyaspor maçında kapalı test yapıldı

Türkiye Futbol Federasyonu Süper Lig’in ikinci yarısında Şampiyonlar Ligi’nde de uygulanan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’ne geçileceğini duyurmuştu. Bu konudaki çalışmalar son aşamaya geldi. Merkez Hakem Kurulu uygulama öncesinde VAR kadrosunda görev vereceği hakemleri gruplar halinde eğitime aldı ve son iki haftada oynanan maçlarda kapalı devre testler yapıldı. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi’nin test edildiği maçlardan biri de Fenerbahçe -Konyaspor mücadelesiydi. Sistem pozisyonda ofsayt olmadığını belirledi.

103 gollük rekor ilk kez tehlikede103 gollük rekor ilk kez tehlikede

 

Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi nasıl çalışıyor?

Yarı otomatik ofsayt sisteminde stadyumda farklı noktalara yerleştirilmiş 12 özel kamera ile oyuncuların bir saniye içindeki 50 hareketini kaydetmek mümkün. Maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip ediliyor. Böylece oyuncunun topa vurulduğunda tam konumu belirleniyor ve VAR merkezindeki yapay zekaya gönderiliyor. Sistem birkaç saniye içinde kararını verip VAR’da görev yapan hakeme pozisyonun ofsayt olup olmadığını bildiriyor. İnsan unsuru devreden çıkarken oyunun uzun süre durmasının önüne geçiliyor. Yoruma açık pozisyonlarda devreye VAR hakemi giriyor. O yüzden sisteme yarı otomatik deniyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.