Louvre Başkanı antisemit sözleri nedeniyle görevi bırakıyor

Louvre Müzesi tepki çeken bilet zammından sonra bu kez de antisemitizmle gündemde. Müzenin dayanışma derneği Louvre Dostları Başkanı Prat'ın yayınlanan bir hikâyesinde antisemit ifadelere yer verdiği iddiası istifa getirdi.

Kültür Sanat 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Louvre Müzesi Dostları Başkanı Louis-Antoine Prat kitabında yer alan antisemitist ifadeler sonrası görevinden istifa etti.

2016’dan bu yana Louvre Dostları’nın başkanlığını yürüten Louis-Antoine Prat yeniden seçilmek istemediğini açıkladı. Normal şartlarda göreve yeniden seçilmesi beklenen Prat’ın kararının arkasında yazdığı bir kitaptaki ifadelerin etkisi olduğu ortaya çıktı. Prat grubun konseyine gönderdiği mektupta yayınlarından birinde yer alan “yanlış antisemitizm suçlamasından” örgütü koruma arzusunu dile getirdi. Prat görevi bırakması yönünde giderek artan bir baskıyla karşı karşıyaydı.

Hikâyede karikatürize Yahudi Schwartz var

Yayınladığı bir öyküde Fransa’nın eski dönemlerinden kalma antisemit ifadeler kullanması üzerine bir süredir eleştirilerin odağında yer alan Louis-Antoine-Prat dünyanın en büyük sanat koleksiyonuna ev sahipliği müzedeki görevinden yakında ayrılacak. Hikâyede yer alan karakteri için kullandığı Schwartz ismi Fransız kültüründe 19. yüzyılda olumsuz bir profile sahip Yahudiler genel bir isimlendirmeydi. Paris’teki Yahudi Tarihi Müzesi’nin müdürü Paul Salmona “Bu kelime dağarcığı kesinlikle 19. yüzyıldan bu yana Yahudi nefretini tanımlayan dilin bir parçasıdır. Schwartz gibi Yahudi bir Alman isminin böyle bir karakteri tasvir etmek için seçilmesinin kesinlikle antisemit imalar içerdiğine” işaret etti.

Kendisine yöneltilen eleştirilere cevap veren Louis-Antoine Prat ise Louvre Dostları’na yazdığı mektupta “iğrenç bir saldırının kurbanı” olduğunu söyledi ve antisemitizm suçlamasını “tamamen yalan” olarak nitelendirdi. Prat’ın koleksiyonunun 1995 yılında müzede sergilenmesini yöneten eski Louvre müdürü Pierre Rosenberg “Onun antisemit olmadığına tanıklık edebilirim” diyerek Prat’ı savundu. Prat’ın yayıncısı Nicolas Neumann da “metninde zerre kadar antisemitizm görmediğini” belirtti.

Paris'teki olimpiyat enflasyonundan Louvre da nasibini aldıParis’teki olimpiyat enflasyonundan Louvre da nasibini aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.