Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: İş yerinde işler kızışıyor

‘Kızılcık Şerbeti’nin 47. bölümünde karakterlerimizin ev içi hareketliliği iş hayatlarına da yansıdı. Yönetim kurulu başkanlığından alınan Abdullah Ünal, sevgilisi Alev’in de çekip gitmesiyle bölümün sonunda kalp krizi geçirdi.

Kültür Sanat 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Geçen hafta Pembe Ünal (Sibel Taşçıoğlu), uğruna terk edildiği dünürgilin Alev’den (Müjde Uzman) intikam almak için ona kumpas kurmuştu. Yeni bölümde gözaltı süresi dolunca nezaretten çıkan Alev olanları Abdullah’a (Settar Tanrıöğen) anlattı; fakat beklediği desteği görememenin verdiği hayal kırıklığıyla kafasını toplamak için bir süre yurtdışına gitti.

Başarılı kadın

Pembe Alev’e olan hırsını, sırf Alev’in arkadaşı diye damadı Umut’tan da (Serkan Tınmaz) çıkarma derdindeydi. Bu uğurda kızıyla damadının arasını bozmak için Roket Takımımızın yaptığı plana göre efendim neymiş, kızı Nursema (Ceren Yalazoğlu) terfi alırsa Umut bir erkek olarak onun yükselmesini hazmedemezmiş. Fakat dizi bu meseleyle başka bir yaraya parmak bastı. Nursema’nın ani terfisinden rahatsız olan çalışanlar, onun bu terfiyi patron Rüzgar’la (Yiğit Kirazcı) yakınlaşarak aldığını ima etti. Bu imanın kadın çalışanlardan gelmesi ‘kadın kadının kurdudur’ safsatasını deşifre ediyor. Neyse ki adaletin sesi Kıvılcım (Evrim Alasya) aracılığıyla ‘her başarılı kadının arkasında kirli bedeller vardır’ düşüncesi eleştirildi. (Yine de Nursema bu terfiyi annesinin entrikasından ötürü almayaydı iyiydi.)

Karakterlerimiz çalışıyor

Alev ve Abdullah ilişkisinden, (tıpkı Nursema gibi) çalışan karakterlerin iş ilişkileri bile etkilenirken çalışmayan karakterler de iş sahibi oldu. Çekip giden Alev’in işlerine geçici olarak yeğeni Doğa (Sıla Türkoğlu) bakacak. (Senaristler Doğa’nın bir zamanlar diş hekimi adayı olduğunu takribi ne zaman hatırlar?) Favori gelin Nilay’sa (Feyza Civelek) eltisi Doğa ve kayınvalidesi Pembe’ye özenerek iş bulma peşinde. Abdullah evden ayrılınca Ünal kadınlarının iş hayatına akış tazyiki halis mi?

Ünalların şirketine de yansıyan ev içi gerginlik bu bölüm tavan yaptı ve baba Abdullah yönetim kurulu başkanlığından alınıp yerine kardeşi Ömer (Barış Kılıç) getirildi. Alev’in açıklama yapmadan gitmesinin üstüne ailesi tarafından sırtından vurulduğunu düşünen Abdullah dedenin minnoş bünyesi olanlara dayanamadı.

Dizi yansıması:

📌 Dizi, gündeme yaptığı göndermeler dışında sosyal medyada popüler olan replikleri, gençlerin şakalarını yakalayıp senaryoya dahil etmesiyle de seviliyor. Fakat bazı karakterlere yalnızca sosyal medyada popüler olan konulardan replik yazılmaya başlanması, ironik şekilde sosyal medyada eleştirildi.

📌 Abdullah, Alev’e kurulan kumpasın günah olduğunu hatırlatınca Pembe’nin verdiği cevap sosyal medyada izleyici tarafından haklı bulundu: “Sen de işin içinden çıkamadın mı hemen her şeyi dine bağlıyorsun. Senin yaptıkların sanki dinimize çok uygun da.”

📌 Çocuklar ve ebeveynlikle ilgili olarak, ‘Aile’ dizisinin en son bölümünde Devin’in söylediklerine benzer bir mesaj Rüzgar’dan geldi: “Önce sen mutlu olacaksın, sonra çocuğunu mutlu edeceksin. Eğer böyle yapmazsan yirmi sene sonra çocuğun kendi hayatını yaşarken ona içten içe kızacaksın, çünkü beklentin olacak.”

📌 Yine çocuk ve ebeveynlerle ilgili bir mesaj Mustafa’dan (Emrah Altıntoprak) geldi: “Babam okuduğumuz okulun adını bilmezken annem okul numaramıza kadar bilirdi. Babalar da böyle olmalı Nilay. Ben çocuğumun doğduğu saati saniyesine kadar biliyorum.”

📌 Nilay demişken, kayınvalidesi Pembe’ye ses çıkarmamasının, favori gelin olmaya çalışmasının sebebi meğer onu annesinin yerine koymasıymış. Çekim pek duygusal tonda değilse de alt metin olarak en dokunaklı sahne bizce buydu.

Gözden kaçmayan detaylar:

📌Diziye yeni giren Görkem (Özge Özacar), Ömer’in yeni sevgilisi konumuna indirgenirse izleyicinin gözünden kaçmaya müsait. İş hayatında kadın olarak varlık göstermek isteyen, bunun için abisinden iki kat çaba sarf etmesi gereken, koca kadın olmasına rağmen babasının baskısıyla taktığı başörtüsünü onun yanından ayrılınca çıkaran Görkem aslında nicelerinin sesi. Dizide nasıl ki Nilay sonradan başını örten bir karakter; bunun zıddını, yani örtüsünden vazgeçen bir karakter olarak Mihri’yi konumlandırmaya çalışıyorlar tahminimizce. Geriye mahalle baskısıyla örtünen kadınlar kalmıştı; o da Görkem.

Son dönemde Hollywood ve dijital platformlarda bazı temsiller popülerlik devşirmek için yeni tabirle, ‘jeton’ olarak kullanılıyor. Ama bize kalırsa Görkem bir jeton karakter değil, gerçek bir temsil. Zira Türkiye’de sabah örtünüp akşam gezmesinde örtüsünü çıkaran bir karakter kitlelerin onayını değil, eleştirisini alma riski demek. Diziyi bu temsili de gözden kaçırmadığı için tebrik ediyoruz.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Settar Tanrıöğen, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Özge Özacar

Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Minyatür TürkiyeDizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Minyatür Türkiye

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.