EuroLeague’in ağır abileri titresin! Efes geliyor

Erdem Can aynı Barack Obama gibi 'değişim' amacıyla geldiği Anadolu Efes'te dibi gördükten sonra art arda aldığı skorlarla iddiasını ortaya koydu. Oyuncuları da Obama'nın 'Yes WE CAN' (Yapabiliriz) sözü gibi koçlarına inanıyor: 'YES ERDEM CAN'

Spor 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Erdem Can oyuncularının güvenini kazandı, takımsa EuroLeague'in ağır abilerine sinyali verdi.

ABD’deki 2008 başkanlık seçimlerinde Barack Obama kampanyasını ‘YES WE CAN’ (Yapabiliriz) sloganı üzerine kurdu. İlk defa bir siyahiye iki dönem başkanlık getirecek kampanya büyük ses getirdi. Obama’nın üstünde durduğu konuysa değişimdi.

Ergin Ataman’la iki EuroLeague şampiyonluğu kazanan Anadolu Efes’te de kötü geçen sezonun ardından değişim şarttı. Lacivert beyazlı yönetim büyük bir risk alarak yıllarca Fenerbahçe’de Zeljko Obradovic’in yardımcılığını yapan, başantrenör olduğu tek sezonda Telekom’u EuroCup finaline çıkaran Erdem Can’ı göreve getirdi.

Ergin Ataman sonrası zorlu görev Erdem Can’a emanet.

Sakatlıklar ve kabus gibi başlangıç

Sakatlıkların da etkisiyle sürekli eksik kadroyla mücadele etmek zorunda kalan Efes, kabus gibi günler geçirdi. Ardı ardına gelen yedi yenilgisi sonrası gerek sosyal medyada gerekse yazılı medyada Erdem Can’ın günlerinin sayılı olduğuna dair yorumlar çıktı.

Yönetimden kritik karar: Sezonu koçla bitireceğiz

Sezon içerisinde kadroyu tekrar yapılandırmak zorunda kalan Efes’te gelenler ve gidenlerin ardından adaptasyon süreci sancılı geçti. Burada yönetimden tartışmaları kapatan karar geldi. Sonuç ne olursa olsun Erdem Can görevine devam edecekti. Aldığı güven, koçu ateşledi. Shane Larkin’in tüm yükü sırtladığı takımda, Hırvat uzun Ante Zizic’in yerine Merkezefendi’den Daniel Oturu getirildi. Euroleague’de çaylak sezonunu geçiren Oturu 10 sayı, 5 ribaunt ve 1.5 blok ortalaması ile koçun seçiminin ne kadar doğru olduğu gösterdi.

Efes enfes, Barcelona perişanEfes enfes, Barcelona perişan

EuroLeague’in ağır abilerine gözdağı

Efes, toparlanmaya dair ilk sinyali bu sezonu domine eden ve açık ara lider durumdaki Real Madrid deplasmanında verdi. Dört uzatmaya giden tarihi maç kaybedilse bile fitil ateşlenmişti. Bir hafta sonra dördüncü sırada bulunan Ergin Ataman’ın Panathinaikos’una diş gösterildi ancak OAKA’dan istenen sonuç çıkmadı.

Dosta ‘güven’ düşmana ‘korku’ veren oyunlar

EuroLeague’in birinci ve dördüncü sırasındaki takımlara kaybeden Anadolu Efes’in sonraki rakipleri üçüncü Bologna ve ikinci Barcelona’ydı. Sakat oyuncularının yavaş yavaş dönmesiyle İstanbul’da Efes rakiplerine fark atarak rahat galibiyetler aldı. Oynanan oyun dosta ‘güven’ düşmana ‘korku’ verdi.

Fenerbahçe savunamadı, Kaunas farka gittiFenerbahçe savunamadı, Kaunas farka gitti

Hedef önce ilk sekiz sonra son dört

Euroleague sıralamasında her takım birbirine yakın, bu sezon gelen play-in formatı da temsilcimizin ilk 8 takım arasına girme umutlarını daha da güçlendiriyor. Ligin ilk yarısında maçlarını ağırlıklı olarak deplasmanda oynayan Efes sezonun kalanında fikstür avantajı elinde bulunuyor. Lavivert beyazlılar Sinan Erdem’de taraftarının da desteğiyle sıralamada yükselip Final Four’a gitmeyi amaçlıyor.

EuroLeague’de 22. hafta sonu oluşan sıralama bu şekilde.

Erdem Can, 2021 yazında gelen teklifi kendisini geliştirme fırsatı olarak görüp NBA’e gitmişti. Giderken şu açıklamayı yapmıştı: “Daha fazla gelişmek için hayatta bazen yeni hedeflere gidebilmeyi bilmek lazım. Benim hedefim, olabilecek en iyi koç olarak gösterilmek. Daha güçlü bir şekilde Avrupa’ya başantrenör olarak dönmek ve birçok kupa kazanarak ülkesini gururla temsil eden bir koç olmak.”

Shane Larkin: Erdem Can’a inanıyorum!

Koç kupaları kazanır mı bilinmez ama oyuncularının güvenini kazandığı kesin. Takımın kaptanı ve yıldızı Shane Larkin, Eurohoops’a yeni verdiği söyleşide şunları söyledi: “Koça yönelik eleştirilerin büyük kısmı adil değil. Erdem Can’a tamamen inanıyorum, bence o harika bir koç. Takım için harika prensipleri var, bizi umursuyor. Basketbola tutkusu çok büyük. Ayrıca şu an tam kadro haline gelmeye yakınız ve daha sağlıklıyız. Bundan sonra esas bizi göreceğiz.”

Önce yönetim sonra oyuncular koçun başarıyı yakalayacağına inanıyor. EuroLeague’in ilk dört sıradaki takımına oynanan basketbolsa şunu söyletiyor: “Yes, Erdem Can!”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.