Dizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Tarikattaki çocuk gelin!

İzleyicinin sabırsızlıkla beklediği ‘Kızıl Goncalar’ üçüncü bölümüyle ekranlara geldi. Dizide yine toplumsal sorunlara parmak basıldı. Ana karakterlerimizse dizideki tarikatın Zeynep’i reşit olmadan evlendirmesine engel olmaya çalıştı.

Kültür Sanat 23 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Önceki bölümü Zeynep’i (Mina Demirtaş) genç yaşta evlendiremesinler diye seküler ailemizden Doktor Levent’in (Özcan Deniz) yetkilileri çağırmasıyla bitirmiştik. Bölümü kaldığı yerden açtık. Diğer ana karakterimiz olan, kızının evlendirilmesine gönlü olmayan mütedeyyin Meryem (Özgü Namal) tek başına gücü yetmeyeceğine ikna olunca Levent’le anlaştı.

Kimin eli nereye uzanıyor?

Birlikte çocuk şubeye gittiklerinde polis memuruna bir telefon geldi ve Meryem’le kızını saldılar. Faniler tarikatının devlet kurumlarıyla bağlantıları olduğunu bilen Levent gibi biz de bir telefonla konuyu örtbas ettiklerini sanıp sinir krizi geçirdik. Meğer memura engel olan Levent’in babası, eski fizik profesörü, geçmişi laik-ataklarla dolu Suavi dedeymiş (Şerif Erol). Neymiş, böyle gruplara zor uygulamak yerine tatlı dille anlatmak lazımmış. Yılanı deliğinden çıkarana kadar ya Zeynep everilirse sorusuysa belli ki meselenin uzayabilmesi için kendi kendini imha etmiş.

Vakt-ı vifak

Bu evliliği nüfuzlu bir aileye dünür gitmek, böylece ailecek rahata ermek için isteyen Meryem’in eşi Naim (Mert Turak) kızı Zeynep’i daha önce yaşı büyük bir adamın istediğini, ama kendisinin savuşturduğunu anlattı. Ölümü gösterip vebaya razı eden Naim teşekkürlerinizi bekliyor. Benzer bir baskıyı tarikattan yiyen ‘meczup’ Cüneyd evlenip norma uygun hayat yaşamaya ikna olmuş (veya aklında başka bir şey dolaşıyor) olacak ki Zeynep’i istemeye karar verdi. Bölüm Zeynep’in evlenmesi için baba rızasının yeterli olacağını düşünen ahaliye Cüneyd’den gelen ‘peki ya annesinin rızası’ şokuyla bitti.

Dizi yansıması:

📌 Sekülerlerin işine bir telefonla müdahil olan tarikata pek şaşıran olmaz. Ama durum tam tersi olunca Suavi dede özelinde “Bu nerenin seküleri kardeş?” diyoruz. Daha güzel bir soru, hangi kesimden olursa olsun bir telefon açıp iş halletmeler niye bir türlü bitemiyor?

📌 Levent’in gazeteci kardeşi, iki senedir işsiz olan Hande (Duygu Sarışın) aracılığıyla basın-yayının sosyopolitik atmosferden etkilendiğine değindiler. Zamanında ‘yetmez ama evet’ derken bunları öngörememiş olacak ki Hande “Birine yamanmadan yazdırmıyorlar. Gazeteciyim ben” diye serzenişte bulundu.

📌 Bölümde birçok konuya her bölüm parantez açılıyor. Bakıcı fiyatlarının uçukluğu, Levent’in “En büyük güç din. Paranın yaptıramayacağı birçok şeyi yapar inanan insan,” cümlesi, tarikat mensuplarının “Biz müşrit hazretleri ne derse onu düşünürüz” minvalinde kula kulluk etmeciliği bu bölümün parantezlerini dolduran yan eleştirilerdi.

📌 Dizinin konusu seküler-mütedeyyin ayrımı gibi görünse de güçlü bir kadının hikâyesini izliyoruz. Bu bölümde bunun örneğini Meryem, Levent’in hasta babasına bakma şartlarını tek tek kendi belirleyerek gösterdi. Meryem’in bu netliği (ve onun profilindeki biri için cüretkârlığı) Levent’in de hoşuna gitmeye başladı, söylemesi.

📌 Levent’in toplumsal konularda oldukça duyarlı olmasına rağmen kendi kızından bihaber olması, kızı Mira’nın (Esma Yılmaz) yalnızca okul başarısıyla ilgilenmesi dikkat çekiyor. Kızcağız ders bağımlılığından madde bağımlılığına hızla geçiş yaparken bu olaya iki türlü bakabiliriz: Seküler gençler illa ‘bataklığa’ mı düşer? Ama biz altta yatan mesaja da bakalım: Aslında eğitim ve sınav sistemine, gençler birbiriyle yarışırken tezahürat eden ebeveynlere, kısacası başarıyı okul/iş hayatına ve unvanlara sıkıştıran topluma bir eleştiri bu.

📌 Cüneyd’in sosyal medyada birçok kez alıntılanan “Had bildirmeye gelmediniz siz bu âleme, haddinizi öğrenmeye geldiniz” nasihati kendini merkezde görüp had bildirme hadsizliği gösterenlereydi. Cüneyd’in parmak bastığı kendini ‘merkezde’ görme meselesi ve Zeynep’in çözmeye çalıştığı geometri sorularındaki ‘merkez’ terimi arasında paralellik kurulmuş belli ki. Senaryonun incelikle yazıldığı belli.

Gözden kaçmayan detaylar:

📌 Kelime haznemizin geliştiği dizide kafalar da biraz karışıyor. “Ne dediler şimdi?” demekten diziyi takip edemeyen izleyiciler sosyal medyada feveran etti (Z kuşağı bilmez; ‘birdenbire öfkelenmek’ demek). Arapça duaların, deyişlerin, kelimelerin anlaşılamaması konusunu ‘Ömer’ dizisindeki yöntemle, Türkçe altyazı ekleyerek çözebilirler. Pratik açıdan izleyicinin takibi kolaylaşır, teorik açıdan da verilmek istenen birleştirici mesaj perçinlenir.

📌 Yasaklardan sonra dizinin tonunda bir değişikliğin olup olmayacağını merak ediyorduk. Dizi üçüncü bölümünde de birçok koldan birçok gruba laf dokunduruyor. Eleştirilerini hiçbir kesimden esirgemiyor. Fakat ilk iki bölümde Fanilerin ‘efendi hazretleri’ olarak bahsettiği tarikat lideri artık ‘mürşit hazretleri’ olmuş. Belirli bir tarikatın radarına girmek istememişler belli ki.

Dördüncü bölüm fragmanı

Künye
Yayın mecrası: FOX TV
Yapım: Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: Ömür Atay, Özgür Sevimli
Senaryo: Şükrü Necati Şahin, Melih Özyılmaz, Ceylan Güleç
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli
Oyuncular: Özgü Namal, Özcan Deniz, Mert Yazıcıoğlu, Erkan Avcı, Hazal Türesan, Mert Turak, Selen Öztürk, Şerif Erol, Duygu Sarışın, Sitare Akbaş, Tuğrul Tülek, Yakup Turğut, Asiye Dinçsoy, Mina Demirtaş, Esma Yılmaz, Zehra Kelleci, Cemre Melis Çınar, Can Kızıltuğ, Mısra Tüfek, (konuk oyuncu) Hamdi Alkan.

Dizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Faniler sarmış dört bir yanıDizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Faniler sarmış dört bir yanı

Dizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Birbirimizle varızDizicinin Rehberi – Kızıl Goncalar: Birbirimizle varız

Mesele goncaların çiçek açmasını istemek ya da istememekMesele goncaların çiçek açmasını istemek ya da istememek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.