İsrail Gazze’de 24 askerini kaybetti, Netanyahu ‘En zor gün’ dedi

İsrail ordusu Gazze'ye saldırılarını sürdürürken sabah saatlerindeki çatışmalarda 24 askerinin daha öldüğünü duyurdu. Başbakan Netanyahu "Savaşın başından bu yana en zor günlerden birini yaşadık" dedi.

Dünya 23 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda 5 askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne aralıksız süren saldırılarında 25 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti, kent yaşanılmaz hale geldi. Kara harekatına da devam eden İsrail ordusunun sözcüsü Daniel Hagari düzenlediği basın toplantısında Gazze’nin orta kesimlerinde İsrail sınırına yakın bir bölgede İsrail güçlerine ait bir tankın roketatarla hedef alındığını söyledi. Hagari saldırının olduğu bölgede iki binada da patlama meydana geldiğini ve binaların çöktüğünü anlattı. İsrail güçlerinin patlamanın olduğu anda o iki binanın içinde ve yakınında bulunduğunu aktaran sözcü saldırıda 24 askerin öldüğünü, şu ana kadar 10’nun isimlerinin açıklandığını kaydetti.

Hagari binalarda meydana gelen patlamanın İsrail güçlerince yerleştirilen patlayıcılardan kaynaklandığının tahmin edildiğini aktardı.

İsrail ordusu henüz rakamları güncellemese de kara saldırısının başladığı 27 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda öldürülen İsrail askeri sayısı 221’e yükseldi. 7 Ekim’den bu yana Lübnan sınırı ve Batı Şeria’daki çatışmalar dahil öldürülen toplam İsrail askeri sayısı 556’ya çıktı.

İsrail’in aşırı sağcı bakanı: Operasyonları azaltmamamız gerektiğinin göstergesi

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir 24 askerin ölümünün İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki “operasyonlarını azaltmaması gerektiğinin göstergesi” olduğunu söyledi.

Asker ölümlerinin ardından “zor ve acı dolu bir sabah” diyen aşırı sağcı politikacı “Gazze’deki Nazi düşmanını tüm gücümüzle bastırmaya, ezmeye ve biçmeye devam etmeliyiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Yüzlerce evladımızın kanı boşuna dökülmedi. Dilerim onlara layık oluruz ve kanla yazılmış vasiyetlerini yerine getiririz: Hamas’ı ezmek, yok etmek ve tüm rehineleri geri almak. Anıları kutlu olsun.”

Gantz: Haklı savaşta ağır bedel

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz da olayın ardından açıklama yaptı. Gantz İsraillilerin birlik içinde kalması gerektiğini söyleyerek ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

İsrail’in eski Genelkurmay Başkanı Gantz yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

“Bu zor sabahta birlik olmalı, böyle adil bir savaş için ödemek zorunda kaldığımız ağır bedeli ve kahramanlarımızın uğruna öldüğü yüce hedefi hatırlamalıyız: Geleceğimizi güvence altına almak, kızlarımızı ve oğullarımızı geri getirmek ve İsrail’i sonsuza kadar korumak. Özellikle bugün tüm IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) askerlerine ve komutanlarına destek mesajlarımızı iletiyoruz. Hepimiz arkanızdayız.”

Netanyahu: En zor günlerden birini yaşadık

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu askerlerin ölümünü “felaket” olarak nitelendirerek öldürülen askerlerin ailelerine taziyelerini iletti.

X hesabından yaptığı paylaşımda Netanyahu “Dün savaşın başlamasından bu yana en zor günlerden birini yaşadık. Savaş meydanında şehit düşen kahraman savaşçılarımızın aziz ailelerine sabır diliyorum” dedi. Ordunun olayla ilgili soruşturma başlattığını duyuran Netanyahu “Savaşçılarımızın hayatını korumak için gerekli dersleri çıkarmalı ve her şeyi yapmalıyız” diye yazdı.

Herzog: Bu zor sabahta bile güçlüyüz

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da X hesabından yaptığı paylaşımda “Adaletin olmadığı bir savaşta kahramanların mezar taşlarına en iyi evlatlarımızın isimlerinin eklendiği dayanılmaz derecede zor bir sabah geçiriyoruz” diye yazdı.

Herzog paylaşımında şöyle dedi:

“Son derece zorlu bir alanda yoğun çatışmalar yaşanıyor ve biz, savaşın hedeflerini gerçekleştirmek için sonsuz kararlılıkla çalışan İsrail Silahlı Kuvvetleri askerlerini ve güvenlik güçlerini desteklemeye devam ediyoruz. Tüm ülke adına ailelere başsağlığı diliyorum. Yaralıların iyileşmesi için dua ediyoruz. Bu üzücü ve zorlu sabahta bile güçlüyüz. Hep birlikte kazanacağımızı unutmayın.”

İsrail'de esirlerin aileleri meclisi bastıİsrail’de esirlerin aileleri meclisi bastı

Netanyahu'dan esir takası anlaşmasına sert ret: İsrailli bakanın 'yapay ada' fikri dehşete düşürdüNetanyahu’dan esir takası anlaşmasına sert ret: İsrailli bakanın ‘yapay ada’ fikri dehşete düşürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.