NBA’de All-Star beşleri belli oldu, LeBron rekor kırdı

NBA'de 18 Şubat gecesi oynanacak All-Star karşılaşmasının ilk beşleri açıklandı. Batı Konferansı'nda ilk beşe seçilen LeBron James NBA tarihinde 20 kez All-Star olan ilk isim oldu. Alperen Şengün ilk beşte yer almadı.

Spor 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
NBA'de All-Star beşleri açıklandı.

18 Şubat Pazar gününü 19 Şubat Pazartesi gününe bağlayan NBA’de 73. All-Star maçı oynanacak. Karşılaşmaya Indianapolis şehri ev sahipliği yapacak. O sezon için dünyanın en iyi oyuncularını buluşturan etkinlikte birbirinden değerli yıldızlar sahne alacaklar. 12’şerli iki kadronun mücadelesinde ilk beşler açıklandı.

Altı sene sonra Batı-Doğu

NBA yönetimi, All-Star maçındaki rekabetin sona ermesinden sebep 2018 yılından itibaren geçerli olmak üzere kaptanlık sistemini getirmişti. Buna göre her iki konferansta en fazla oy alan iki oyuncu kaptan seçiliyordu. Daha sonra bu iki oyuncu seçilen diğer 22 oyuncuyu aldım-verdim usulüyle kadrolarına dahil ediyorlar, takım isimleri de kaptanların isimlerini taşıyordu. Ancak NBA bu yöntemin de ilk birkaç sene sonrası rekabetçiliğe olumlu etki etmemesi sonucu kaldırdı. Bu sene All-Star maçı daha önce düzenlendiği gibi Doğu Konferansı ve Batı Konferansı’nın en iyi oyuncularını bir araya getirecek.

LeBron’dan bir ilk

İşte bu sistemle oynanacak All-Star maçının ilk beşinde yer alacak oyuncular belli oldu. Halk oylamasının yüzde 50, medya oylarının yüzde 25, oyuncu oylarının da yüzde 25 oranında etkilediği oranlar sonrası 10 oyuncu seçildi. Batı Konferansı’nda en fazla oy alan LeBron James takımın kaptanı oldu. Los Angeles Lakers forması giyen LeBron’la beraber Phoenix Suns’tan Kevin Durant, Denver Nuggets’tan Nikola Jokic, Dallas Mavericks’ten Luka Doncic, Oklahoma City Thunder’dan Shai Gilgeous Alexander Batı Konferansı ilk beşinde yer aldılar. LeBron kariyerinde 20. kez All-Star seçildi ve NBA tarihinde 20 kez All-Star olan ilk basketbolcu olarak adını tarihe yazdırdı.

Doğu Konferansı’nda son yıllarda olduğu gibi en çok oyu alan oyuncu bir kez daha Milwaukee Bucks’ın Yunan yıldızı Giannis Antetokounmpo oldu. Giannis’in yanı sıra Philadelphia 76ers’tan Joel Embiid, Boston Celtics’ten Jayson Tatum, Indiana Pacers’tan Tyrese Halliburton, Milwaukee Bucks’tan Damian Lillard Doğu Konferansı ilk beşinde yer alan oyuncular oldular.

Alperen’e medyadan oy yok

Oylama sürecinde Türkiye’de hem sosyal medya hem de geleneksel medyadan lehine oy kullanılması için kampanyalar düzenlenen Alperen Şengün ise medya ve oyuncu oylamaları sonucunda hayal kırıklığı yaşadı. Evet Alperen’in Batı uzunları arasında ilk üçe girmesi çok zordu. Ancak görünen o ki Alperen oylamayı yakın bir şekilde kaybetmiş olsaydı dahi medya ve oyuncu oyları onun lehinde olmayacaktı. Zira 1 milyon 821 bin 202 oyla taraftar oyları klasmanında 5. sıraya kadar yükselen (üçüncü sonuçlar açıklandığında 6. sıradaydı) oyuncu medya ve oyuncu oylarıyla beraber yedinci sıraya geriledi.

Son oylama sonuçlarına göre Alperen’in yeri.

Lig çevresindeki basketbolculardan 23 oy alan Alperen bu alanda 11. olurken medya oylamasında oy alan 10 oyuncu arasına giremedi ve 11. oldu. Tıpkı Alperen gibi Victor Wembanyama ve Chet Holmgren gibi diğer öne çıkan genç isimlerin de basın mensuplarından hiç oy almamış olması dikkat çekti. Sonuç olarak Los Angeles Clippers’tan Kawhi Leonard ve Paul George oylamayı 5 ve 6. sırada kapadılar. Los Angeles Lakers’la iyi bir sezon geçiren Anthony Davis 4. sırayı aldı. Tüm oylamaların ortalaması alındığında ortaya çıkan sonuç aşağıdaki paylaşımdaki gibi şekillendi.

Yedekleri koçlar seçecek

All-Star kadrolarında yer alacak diğer 14 oyuncu koçlar tarafından belirlenecek. Doğu ve Batı’dan 7’şer oyuncunun seçileceği yedekler 1 Şubat’ı 2 Şubat tarihine bağlayan gece Türkiye saatiyle 03.00’te duyurulacak. Koçlar burada ikişer kısa, üçer uzun oyuncu seçmek zorundalar. Kalan iki oyuncu tercihini herhangi bir pozisyondan yana kullanabilirler. Yani bir kadroda en fazla sekize kadar uzun oyuncu bulunabilir. Dolayısıyla Alperen Şengün’ün koçlar nazarında Batı Konferansı’nda ilk üçe giremeyen oyuncular arasında en iyi beş uzundan biri olması gerekiyor ki All-Star kadrosunda kendine yer bulabilsin. Şayet Alperen koç oylamasında da All-Star kadrosuna giremezse o zaman geçtiğimiz sezonlarda örneğine sıkça rastladığımız üzere sakatlığı nedeniyle All-Star’a gelemeyen oyuncular yerine yazılmayı bekleyecek.

Formalar görücüye çıktı

Öte yandan NBA All-Star maçın giyilecek formalar da basketbolseverlerin beğenisine sunuldu. Bu sezon da eskiden olduğu gibi Batı Konferansı takımı kırmızı, Doğu Konferansı takımı mavi ağırlıklı formayla sahada olacak. Formanın ön tarafında All-Star yazısı yer alırken kenarlarında sahadaki beş All-Star’ı temsilen beş tane yıldız bulunacak. Logo ayrıca, “Circle City “nin merkezindeki gururlu Askerler ve Denizciler Anıtı’nı çevreleyen Indianapolis şehir merkezindeki Anıt Çemberi’ni onurlandıracak şekilde, şortun yan tarafında etrafında büyük bir çemberle birlikte yer alacak. Şortta bulunan altı yıldız da kadrolarda bulunan 12 All-Star oyuncusunu simgeleyecek.

İşte bu senenin All-Star formaları.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.