İddia: Yıkılan siteye ödeme yapılmadı, hasarsız sitedekilere 10’ar bin lira ödendi

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde 'hasarsız raporu' alan 48 dairenin sakinlerine 10’ar bin lira hane başı destek ödemesi yapıldı. Hatay’da ise yerle bir olan Melis sitesi sakinlerine şu ana kadar kendilerine tek kuruş ödeme yapılmadı.

Gündem 21 Mart 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Hatay'da bulunan Melis Sitesi depremde yerle bir oldu.

Deprem sonrasında Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği Vilayet Müdürlüğünün alanda hasar tespiti yapması için görevlendirdiği hasar tespit kurullarının skandal raporlarına bir yenisi daha eklendi.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinin Medya Mahallesi’ndeki 5 bloklu Safir Delüx Sitesi’ne giden hasar tespit komitesi yalnızca iki bloğu inceledikten sonra kimi küçük çaplı boya ve sıva çatlaklarına karşı binaya “Az Hasarlı” raporu verdi. Öteki 3 blok ise denetim edilmedi.

Bunun üzerine site idaresi özensiz göz kararıyla tutulan “Az hasarlı” kaydına itiraz ederek tüm blokların hasarsız olduğunu belirterek tekrar ikinci kere keşif yapılmasını talep etti. İkinci grup keşif ve inceleme için siteye gitmeden az hasar raporu verildiği için AFAD, 48 daireden oluşan iki bloktaki bina sakinlerinin hesabına 10’ar bin liralık hane başı dayanak ödemesi yaptı. Bu para ödendikten sonra ikinci sefer siteye keşif yapmaya giden Etraf Şehircilik Vilayet Müdürlüğüne bağlı hasar tespit kurulu az hasarlı denilen iki bloğa bu defa hasarsız raporu verdi.

48 daireye ödenen 480 bin lira para ise acemice, ölçüsüz tutulan raporlar nedeniyle devletin kasasından çıkmış oldu. Kayapınar bölgesinde bu ve buna misal birçok siteye birebir biçimde evvel az hasarlı, daha sonra da kaydın değiştirilerek hasarsız raporu verildiği öğrenildi. Sarsıntısı en az hasarla atlatan vilayetlerden Diyarbakır’da onbinlerce kişi hane başı dayanak ödemesi alırken, neredeyse haritadan silinen Hatay’da ise yerle bir olan 3 bloklu site sakinlerine şu ana kadar tek kuruş ödenmedi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.