Seçimi kaybedince ABD’ye gitmişti: Bolsonaro 3 ay sonra Brezilya’ya döndü

Başkanlık seçimini solcu lider Luiz Inácio Lula da Silva'ya karşı kaybetmesinin ardından ABD'ye giden eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ülkesine döndü.

Dünya 31 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bolsonaro, 30 Aralık'ta ayrıldığı ülkesine 30 Mart'ta geri döndü. Fotoğraf: AA

Başkanlık seçimini kaybetmeyi kabullenemeyen ve solcu lider Luiz Inácio Lula da Silva’nın yemin törenine iki gün kala 30 Aralık 2022’de Brezilya’yı terk eden eski Başkan Jair Bolsonaro ülkesine döndü.

Bolsonaro’yu başkent Brasilia’da yüzlerce destekçisi ellerinde bayraklarla karşıladı. Güvenlik güçleri ise herhangi bir taşkınlığa karşı ana yol üzerinde kontrol noktaları oluşturdu. 3 ay sonra ülkesine dönen eski başkanın ilk işi merkez sağ Liberal Parti’nin başkentteki genel merkezine gitmek oldu.

Genel merkezde parti üyelerine ve eski bakanlara seslenen Bolsonaro, mevcut hükümetin ‘Brezilya’nın geleceğiyle ilgili her istediğini yapamayacağını’ söyledi. Partisinin Twitter hesabında yayımlanan videoda Bolsonaro, “Biz kongrenin yüzde 20’siyiz, diğer partilerden meslektaşlarımız bir yana, kongre içinde çoğunluğu oluşturuyor ve ülkemiz için en iyisini istiyoruz” dedi.

Destekçilerinin taşkınlıkları Bolsonaro’ya yazıldı

Bolsonaro’nun Lula’ya karşı kaybetmesini destekçileri de kabullenememişti. Önce ülkede günlerce otoyol kapatma eylemleri yapan Bolsonaro destekçileri, ardından da ordu karargâhları önünde düzenledikleri gösterilerde orduyu Lula’ya karşı müdahaleye çağırmıştı. Taşkınlıklar öyle bir noktaya tırmanmıştı ki Bolsonaro bile destekçilerinden kendilerini frenlemelerini istemişti.

Lula’nın 1 Ocak’taki yemin töreni sakin bir şekilde geçse de Bolsonaro destekçileri 8 Ocak’ta önce Ulusal Kongre sonra da Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binalarına zorla girmişti. Bunun sonucunda yaklaşık bin 800 kişi gözaltına alınmıştı.

Ülkede destekçilerinin kendisi için verdiği mücadeleye rağmen Bolsonaro, ABD’de kalabilmek için 6 aylık turist vizesi başvurusunda bulunmuştu. Ancak Biden hükümeti de Kongre baskını konusunda Lula’dan taraf çıkmıştı. Dolayısıyla Biden hükümetinin, Bolsonaro’nun vizesini uzatarak Lula ile ters düşmesi beklenmiyor.

Bolsonaro tavuğa doyamadı

Öte yandan Bolsonaro’yu Brezilya’da kabarık bir soruşturma dosyası bekliyor. Seçim sonuçlarını kabul etmeyen 8 Ocak’taki Kongre baskınından sorumlu tutularak hakkında soruşturma başlatılan Bolsonaro’nun, ayrıca başkanlığı döneminde beyan etmediği hediyelerle ilgili de ifade vermesi gerekecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.