Emtia piyasasına Fed dopingi
OPEC+ ülkelerinin üretimi kısma kararının ardından petrol fiyatlarının yüzde 8'e varan oranda yükselmesi, akaryakıt zammını da beraberinde getirdi. Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bugün benzine 1 lira 10 kuruş zam geldi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin mayıstan itibaren yıl sonuna kadar günlük 1,2 milyon varil üretim kesintisi kararının ardından petrol fiyatlarının yüzde 8’e varan oranda yükselmesi, akaryakıta beklenen zammı getirdi. Sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bugün benzine 1 lira 10 kuruş zam geldi. Motorinde ise fiyat değişimi olmadı. Zamla birlikte benzinin litre fiyatı İstanbul’da 22,42 TL’ye, Ankara’da 22,77 TL’ye, İzmir’de 22,73 TL’ye yükseldi. Motorin fiyatları ise yaklaşık olarak İstanbul’da 20,37 TL, Ankara’da 20,73 TL, İzmir’de 20,81 TL seviyesinde bulunuyor.
Üretim kesintisi kararının petrol fiyatlarında kısa vadede yaklaşık varil başına 10 dolarlık bir artışa sebep olacağı, fiyatların yaz aylarına kadar ise 110 dolar seviyesine kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Citigroup’un Emtia Araştırma Bölümü Küresel Başkanı Ed Morse da petrol fiyatının 100 dolara ulaşabilmesi için piyasada arz konusunda çok daha fazla belirsizlik görülmesine ihtiyaç olduğunu savundu. Morse, “100 dolar/varil petrol fiyatı için bir senaryo var. Ancak henüz bir senaryoya yakın bir yerde olduğumuzu düşünmüyorum” diye konuştu.
Kararın ardından 86,04 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, önceki günü 84,93 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, dün saat 09.46 itibarıyla önceki günkü kapanışa göre yüzde 0,58 artışla 85,42 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 80,91 dolardan alıcı buldu.
Fitch Ratings, kararın fiyatları kısa vadede destekleyebileceğini ancak özellikle Çin’deki talep toparlanmasına bağlı olarak yılın ikinci yarısında piyasada tedarik açığı yaratabileceğini bildirdi. Fitch Ratings’in OPEC+ grubu üyesi ülkelerin pazar günü açıkladığı petrol üretim kesintisi kararının piyasaya etkilerine ilişkin analizine göre, söz konusu karar piyasada şaşkınlığa neden oldu.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, OPEC+ grubunun mayıs itibarıyla petrol üretiminde kesintiye gitme kararının “yapıcı olmayan” bir eylem olduğunu belirterek, eylemin küresel büyüme için olumlu olmadığını söyledi. Yellen, Yale Üniversitesi’nde katıldığı bir etkinlik sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, OPEC+ grubunun mayıs itibarıyla petrol üretiminde günlük 1 milyon varili aşkın kesintiye gitme kararını değerlendirdi.
Kararı “yapıcı olmayan” bir eylem olarak nitelendiren Yellen, “Açıkçası, küresel büyüme için olumlu değil ve enflasyonun zaten yüksek olduğu bir zamanda belirsizliği ve yükü artırıyor” diye konuştu. Yellen, söz konusu eylemin fiyatlara etkisinin ne olacağından henüz emin olmadığını ifade ederek, bunu değerlendirmek için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Benzin fiyatlarının geçen yılki zirvelerinden düşmesinin enflasyonu sınırlamaya yardımcı olduğuna işaret eden Yellen, bu eğilimin tersine çevrilmesinin zararlı olacağını kaydetti. Yellen, Rus petrolüne uygulanan 60 dolarlık varil başına fiyat sınırına ilişkin ise üretim kesintisi planını, sınır üzerinde etkiye sahip olacak önemli bir faktör olarak görmediğini söyledi.
Reuters: Irak tahkim davasını kazandı, Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu