Hakkâri’de Bir Mevsim restore ediliyor

Erden Kıral’ın başyapıtı ‘Hakkâri’de Bir Mevsim’ Sinematek / Sinema Evi tarafından restore ediliyor. 1983 yapımı film, Berlin Film Festivali’nden Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödülleriyle dönmüştü.

Kültür Sanat 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Hakkâri'de Bir Mevsim' filminin başrolünde Genco Erkal var.

Yazar Ferit Edgü’nün ‘O’ adlı romanından sinemaya uyarlanan ‘Hakkâri’de Bir Mevsim’i daha iyi bir görüntü kalitesiyle izleyeceğiz. Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinema Evi tarafından yürütülen projeyle Erden Kıral’ın 1983 yapımı filmi restore ediliyor. Restorasyon sonrası film, yeniden izleyiciyle buluşacak.

Geçen yıl hayatını kaybeden usta yönetmen Erden Kıral’ın bol ödüllü filminin senaryosu Erden ve Onat Kutlar’a ait. Hakkâri’nin bir dağ köyüne sürülen öğretmenin burada yaşadığı şaşkınlığı, yalnızlığı ve olgunlaşmayı anlatan filmin başrolünde, tiyatromuzun her daim dinç oyuncusu Genco Erkal yer alıyor. Filmin kadrosunda Erkan Yücel, Şerif Sezer, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Macit Koper, Zeynep Irgat ve Berrin Koper gibi usta isimlerden oluşuyor.

Uluslararası çapta bir yönetmen

Sıkıyönetim tarafından yasaklanan ‘Hakkâri’de Bir Mevsim’ 1983 yılında Berlin Film Festivali’nden Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödülleriyle dönmüştü. Film, 1988 yılında da SİYAD’dan En İyi Senaryo ve En İyi Görüntü Yönetimi ödülleri kazanmıştı.

1968 yapımı ‘Kumcu Ali Yaşar’ ile film yönetmenliğine başlayan Erden Kıral, ilk uzun metrajlı filmi ‘Kanal’’ın ardından ‘Bereketli Topraklar Üzerinde’, ‘Hakkâri’de Bir Mevsim’, ‘Dilan’, ‘Av Zamanı’, ‘Mavi Sürgün’ gibi Türk sinemasına yön veren yapımlara imza attı. Halikarnas Balıkçısı’nın otobiyografik eserinden esinlenen ‘Mavi Sürgün’ 1993 yılında Türkiye’nin Oscar aday adayı oldu. Harvard Üniversitesi Sinemateğine de kabul edilen Kıral, Adana Film Festivali ve İstanbul Film Festivali’nden Yaşam Boyu Başarı ve Onur ödüllerini aldı.

Quentin Tarantino: Yazdı, yönetti, şimdi de onun hayatını yazıp çiziyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.