Fentanil dediler reçine çıktı

Mart ayında Guatemala’da Türkiye’den gelen dört konteyner reçine içinde büyük miktarda fentanil bulunduğu haberininin, Guatemala narkotik birimlerinin yaptığı analiz sonucunda doğru olmadığı ortaya çıktı. 

Gündem 30 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Guatemala’da 24 Mart’ta yapılan operasyonda Türkiye’den geldiği belirlenen dört konteynerde 240 varil fentanil bulunduğunu Guatemala İçişleri Bakanı David Barrientos açıklamıştı. 

İlk yapılan testler sonucunda varillerde fentanil olduğunu söyleyen bakan Barrientos, varillerde detaylı inceleme yapılacağını duyurmuştu. 

Türkiye'den gönderilen 240 varil içinde uyuşturucu Guatemala'da yakalandı: Tek kullanımda bağımlılık yapıyorTürkiye’den gönderilen 240 varil içinde uyuşturucu Guatemala’da yakalandı: Tek kullanımda bağımlılık yapıyor

Kısa Dalga’nın haberine göre Guatemala Antinarkotik Madde Bilgi Analiz Genel Müdürlüğü, maddenin kesin olarak tanımlanması için Guatemala Milli Adli Tıp Bilimleri Kurumu’na gönderilen varillerde fentanil ya da uyuşturucu herhangi bir maddeye rastlanılmadığını belirtti.

29 Mart’ta yapılan ABD merkezli Drug Enforcement Administration (Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi)’nın yaptığı  iki ayrı testte de varillerin içinde sadece alkid reçine olduğu anlaşıldı. Bu rapor üzerine konteynerler serbest bırakıldı.

Guatemala İçişleri Bakanlığı bu gelişme üzerine fentanil yakalandığını duyuran tweeti sildi. 

İstanbul’daki bir kimya şirketi tarafından İzmit’ten gönderilen dört konteyner, Fransa ve Kolombiya üzerinden Guatemala’nın Izabal eyaletindeki Puerto Barrios Demiryolu Terminali’ne ulaşmıştı. 

Fentanil nedir?

Fentanil ilk olarak cerrahi müdahalelerde ağrı kesici amacıyla sentetik bir opioid olarak üretildi.

Madde, hastanelerde kontrollü ortamlarda, cerrahi anesteziler veya kanser tedavisi gibi çok şiddetli ağrılarda hızlı sakinleşme sağlanabilmesi için kullanılabiliyor. Ancak bu ortamlarda bile fentanil kullanımının solunumu tehlikeli seviyelere düşürme riski bulunuyor.

Bu durum, aşırı doz ölümlerin de sebebini oluşturuyor. Tıbbi ortamların dışında fentanil kullanıldığında solunum sistemini izleyecek ve kişinin güvenliğini sağlayacak bir ekip bulunmadığından ölüm kaçınılmaz olabiliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.