Uluslararası Booker ödülü Georgi Gospodinov’un

Uluslararası Booker ödülü tarihinde bir ilk yaşandı. Georgi Gospodinov'un, 'Zaman Sığınağı' kitabı Uluslararası Booker ödülünü kazanan ilk Bulgarca kitap oldu. 2020'de yayımlanan kitap, 2022'de Türkçeye çevrilmişti.

Kültür Sanat 25 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Georgi Gospodinov, yaklaşık 50.000 İngiliz sterlini para ödülünü romanı İngilizceye çeviren Angela Rodel ile birlikte paylaşacak.

“Unutursak her şey tekrarlanır. Bu yüzden hatırlamalı, hikâyeler anlatmalı ve hafızamızı zinde tutmalıyız. Hatırlamadığınız zaman geçmişin tüccarları ortaya çıkarak size eski ideolojileri, eski şeyleri satarlar. Böylece sürekli tekrarlanan, döngüsel zamanda kısılıp kalırız.”

Uluslararası Booker ödülü tarihinde bir ilk yaşandı. Bu sözlerin sahibi, Georgi Gospodinov, ‘Zaman Sığınağı/ Time Shelter’ ile Uluslararası Booker ödülünü kazanan ilk Bulgarca kitap ödülünü kazandı. Bulgaristan’ın 1989 sonrasında en çok çevrilen yazarlarından biri Georgi Gospodinov, 2016 Jan Michalski Edebiyat Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Öykü, roman ve şiir yazmanın yanı sıra oyun ve denemeler de kaleme alan Gospodinov’a biz de yabancı değiliz. Gospodinov’un, kitapları Metis Yayınları etiketiyle  Türkçe yayınlandı. Yazarın çalışmaları genellikle fantastik öğeler, mitoloji ve tarih ile gerçek dünyanın kesiştiği evrenlerde geçiyor. 2020’de yayımlanan ‘Time Shelter’, ‘Zaman Sığınağı’ adıyla Türkçeye çevrilmişti.

‘Zaman Sığınağı’ 2022 yılında Türkçeye çevrildi.

Anılarımız kaybolduğunda bize ne olur?

Uluslararası Booker ödülü kapsamında £50,000’lik ödül, yazar ve çevirmen arasında eşit olarak paylaşılan, her yıl İngilizce’ye çevrilen ve İngiltere veya İrlanda’da yayımlanan herhangi bir dildeki bir roman veya öykü derlemesi için veriliyor. ‘Zaman Sığınağı/ Time Shelter’ Gospodinov’un İngilizce’ye çevrilen dördüncü kitabı. Yazar ödülü, İngilizceye çeviren Angela Rodel ile paylaşacak.

Alzheimer hastaları için umut vadeden bir tedavi sunan “geçmiş kliniği”nin açılışını konu alıyor. Jüri başkanı Leïla Slimani, ‘Zaman Sığınağı/ Time Shelter’ı ironi ve melankoli dolu parlak bir roman olarak tanımladı ve “‘Anılarımız kaybolduğunda bize ne olur?'” şeklinde  çağdaş ve aynı zamanda felsefi bir soruya yanıt arayan çok derin bir eser” dedi.

Cannes'da alkışlarla yaşıyoruzCannes’da alkışlarla yaşıyoruz

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler