Lawrence’tan yıllar sonra gelen öpüşme savunması: Sarımsağı kasten yememiştim

'Açlık Oyunları' serisinde rol arkadaşı Gale Hawthorne'un "Öpüşme sahnelerinden önce sarımsak, ton balığı yiyor ve dişlerini de fırçalamıyordu" diyerek şikayet ettiği Jennifer Lawrence, yıllar sonra bu konuya açıklık getirdi: "Kasıtlı değildi. Yemek yiyordum ve sonra öpüştük."

Kültür Sanat 26 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bu hafta sinemalara ‘Büyü de Gel’ filmiyle konuk olan Hollywood’un genç yeteneklerinden Jennifer Lawrence, Sean Evans’ın sunduğu Hot Ones programının konuğu oldu ve itiraflarını da arka arkaya sıraladı.

İlk itiraf şu meşhur ‘Açlık Oyunları’ serisindeki öpüşme sahneleriyle ilgili. Kısa bir hatırlatma. Rol arkadaşı Gale Hawthorne 2014’te kendisine sorulan Lawrence’la öpüşme sahneleri çekmenin zorluğunu anlatmış “Jennifer’ı öpmek zorunda kaldığım her an oldukça rahatsız edici, gerçekten garipti. Dışarıdan baktığınızda harika bir resim gibi duruyor. O benim en iyi arkadaşlarımdan biri ve onu seviyorum. Ama bir öpüşme sahnemiz olduğunda, sarımsak ya da ton balığı ya da iğrenç bir şey yemeye özen gösterirdi. Ve sahneden hemen önce, ‘Ton balığı yedim, sarımsak yedim ve dişlerimi fırçalamadım’ derdi. Ben de ‘Harika, tadına bakmak için sabırsızlanıyorum’ derdim” demişti.

‘Açlık Oyunları’ndaki  Gale Hawthorne için çileye dönen öpüşme sahnelerinden biri. 

İşte Lawrence neden böyle davrandığını yıllar sonra anlattı: “Kasıtlı değildi. Yemek yiyordum ve sonra öpüştük. Bilirsiniz, bunu aşmalı.” Her ne kadar bu açıklama tatminkar olmasa da doğru olabilir. Çünkü ünlü oyuncu Dustin Hoffman da yıllar önce sağlığı için her gün düzenli olarak sarımsak yediğini ve kendisiyle öpüşmek zorunda kalan kadınlara üzüldüğünü söylemişti.

‘Düzenbaz’ filminde Lawrence, Chrisitan Bale ve Jeremy Renner ile çalışmıştı.

Metot oyunculuğuna özendim ama beni korkuttu

İkinci itiraf ise metot oyunculuğu ile ilgili: “Metot oyunculuğu yapan biriyle çalışmaktan korkardım çünkü onlarla nasıl konuşacağım hakkında hiçbir fikrim olmazdı. Yani benim de mi karaktere bürünmem gerekiyor? Bu beni germekten başka bir şey yapmazdı. Ama merak ettiğim başka bir yöntem olmadı çünkü bunları her zaman gerçekten bilemiyorsunuz.”

Lawrence 2013 yapımı ‘Düzenbaz / American Hustle’ filminde Christian Bale’in metot oyunculuğun etkilenip bu yöntemi denemeye karar vermiş:  “Düzenbaz’da Chrisitan Bale’la çalışana kadar hep bir roldeydim bir değildim ve fark ettim ki kamera çekime başladığında ve sahneye 10 saniye falan kala ekip hazırlanmaya falan başladığında o da kendisini hazırlamaya başlıyordu. Sonra bunu görüp ‘Bu gerçekten iyi bir fikre benziyor’ dedim. Ve ben de öyle yapmaya başladım.” Ama bu metot onu ürkütmüş.

Suistimal edilen bir yöntem

Metot oyunculuğu Rus oyuncu ve yönetmen Konstantin Stanislavski’nin tasarladığı tekniklerden geliştirildi. Marlon Brando, Al Pacino, Robert de Niro, Dustin Hoffman, Daniel Day-Lewis gibi oyuncular bu metotu kullanan oyuncular arasında. Lakin bu metota karşı çıkanlar da var. Bunlardan biri Brian Cox. Oyuncu “Bu aslında kültürel bir çatışma. Bütün bu Amerikan saçmalıklarına tahammül edemiyorum. Üzgünüm. Bütün bu ‘Düşünüyorum öyleyse hissediyorum’lara katlanamıyorum. Sadece işinizi yapın, özdeşleşmeyin” demişti.  Mads Mikkelsen da metot oyunculuğunu saçmalık ve gösteriş diye nitelendirmişti.

‘ Tam Gaz / Baby Driver’ın yıldızı Jon Bernthal ise sektördeki bazı isimlerin metot oyunculuğu terimini suistimal ettiğini anlatmış “Moskova’daki Moskova Sanat Tiyatrosu’nda eğitim görmüş biri olarak Stanislavski’nin ‘metot’tan kastının, herkesin size karakterinizin adıyla hitap etmesini sağlamak ve sekiz ay boyunca duş almamak olmadığını garanti ederim” demişti.

 

Fragmanlı Vizyon Raporu: Büyü de Gel ve dört filmlik bayram menüsüFragmanlı Vizyon Raporu: Büyü de Gel ve dört filmlik bayram menüsü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.