Hollywood için çanlar çalıyor: Son 40 yılın en büyük grevi kapıda

Hollywood grevinde yeni boyut. Üçüncü ayına giren grevde anlaşma sağlanmazsa oyuncular da iş bırakmaya hazırlanıyor. Eğer bu gerçekleşirse 40 yıllık bir aranın ardından ilk kez Hollywood'un en büyük iki sendikası birlikte grevde olacak.

Kültür Sanat 2 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Hollywood senaristlerinin grevi iki ayı geride bırakmak üzere. 3 Mayıs tarihinden bu yana devam eden greve ABD Başkanı Joe Biden’a kadar pek çok isim desteklerini açıklamıştı. Senaristlerin grevine en büyük destek ise oyuncular sendikasından geliyor. Meryl Streep, Jennifer Lawrence ve daha pek çok ünlü yıldız, yazarların grevi üçüncü ayına girerken güçlü bir anlaşma talep etmek için mücadele ediyor.

ABD’li Oyuncular Sendikası ve Hollywood stüdyoları cuma günü yaptıkları açıklamada, iki tarafın mevcut iş anlaşmalarını 12 Temmuz’a kadar uzatma konusunda anlaştıklarını duyurdu. Açıklamada, “Taraflar karşılıklı olarak üzerinde mutabık kalınan bir medya karartması altında müzakerelere devam edecekler” ifadelerine yer verildi. Hollywood Reporter’a göre, bu hamleyle müzakereler için daha fazla zaman sağlayacak.

Hollywood grevi daha da büyüyebilir

Hollywood grevinde iki taraf da 12 Temmuz gün sonuna kadar bir anlaşmaya varamazsa sendika yine de bir grev çağrısında bulunabilir. Bunun gerçekleşmesi durumunda ise tarihi bir olay yaşanmış olacak. Zira Hollywood bölesi büyük bir grev dalgasıyla 40 yıl aradan sonra ilk kez karşılaşmış olacak. Dev film şirketlerinin tavrı merak konusu.

Hollywood stüdyoları, ücretler, yayın telif hakları ve işlerinde yapay zeka kullanımı gibi konularda grev yapan Amerika Yazarlar Birliği’nin (WGA) yaklaşık iki aydır sürdürdüğü iş bırakma eylemiyle karşı karşıyayken 160 bin oyuncuyu temsil eden Sag-Aftra’nın da greve gitmesi bekleniyor. Altmış yılı aşkın bir süredir sektörün en büyük iki sendikasının dahil olacağı bu grev, film ve televizyon prodüksiyonu için büyük sonuçlar doğuracak.Londra’daki ‘Indiana Jones’ galasında konuşan aktör Phoebe Waller-Bridge, WGA üyesi olarak halihazırda zaten grevde olduğunu belirterek “Sag-Afra’nın da aynı şeyi yapacağını ve yazarları destekleyeceğini umduğunu” söyledi.

Sosyal medyanın viral şarkısı Makeba'nın hüzünlü hikâyesiSosyal medyanın viral şarkısı Makeba’nın hüzünlü hikâyesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.