Dünyanın gündemindeki konu tartışılacak: İstanbul’da Epigenetik zirvesi yapılacak

Tüm tedavilerde genetik değişikliklere odaklanan, kişiye özel tedavileri kişilere özel diyet, beslenme ve yaşam tarzı önerileriyle gerçekleştiren sağlık uygulamaları son dönemin üzerinde kafa yorulan konuları arasında. Bu alana eğilen Epigenetik Kongresi, İstanbul'da yapılacak.

Sağlık 1 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Epigenetik kongresinde, bizi neyin nasıl etkilediği ve bunlara karşı nasıl bir yol izleyebileceğimiz de tartışılacak.

Dünyada alerji, otoimmun hastalıkların yanı sıra, hipertansiyon, diyabet, solunum yolu hastalıkları, demans ve kanser gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların sayısı artarken, bu hastalıkların tedavilerine yönelik çalışmalar da artıyor fakat yeterli düzeye ulaşabilmiş değil.

Bu doğrultuda, dünyada yapılan çalışmalar büyük ilgi görüyor ve genişleyen tedavi imkânlarıyla bazı hastalıklar konusunda önemli mesafeler kat edilebiliyor. Sağlıklı yaşamın devam ettirilebilmesi ve korunmasında genetiğe uygun beslenme ve yaşam tarzını içeren kişiselleştirilmiş yaklaşım öne çıkıyor. Epigenetik de bu noktada hayatımıza giriyor.

Şimdi bu konunun enine boyuna tartışılacağı bir kongre İstanbul’da gerçekleştirilecek. 2-3 Eylül’de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Külliyesi’nde Nutrigenetik ve Epigenetik Derneği himayesinde gerçekleştirilecek olan kongre, ‘Kompleks Kronik Hastalıklarda Bireye Özgü Tedavide Hassas Tıp-Genetikten Epigenetiğe’ ana temasını taşıyor. 2. Uluslararası Epigenetik Kongresi’nde kronik hastalıklarda bireye özel tedavide hassas tıbbın uygulamalarının genetik, epigenetik, nutrigenetik, mikrobiota ve farmakogenetik gibi alanda bilimsel araştırma ve geliştirme amaçlı akademisyenleri, klinisyenleri ve öğrencileri (tıp, eczacılık, moleküler biyoloji/genetik, biyoinformatik, biyoistatistik) ve bu konuda bilimsel olarak kendini geliştirmek isteyen herkesin bir araya gelmesi amaçlanıyor.

Bizi ne nasıl etkiliyor: Beslenme, çevresel faktörler, yapılan spor

Kongrede kişiye özel beslenmenin, çevresel faktörlerin, hangi sporun yapıldığının insanların hayatını ve sağlığını nasıl farklı etkilediği ele alınacak. Çevresel etkilerin sağlık üzerindeki rolü de incelenecek ve interaktif oturumlar sunulacak. Biliminsanları epigenetik alanındaki en son gelişmeleri tartışacak ve bu alandaki geleceğe yönelik yol haritasını çizecek. Kongrenin moderatörlüğünü Merva Ulusoy Bilginer üstlenirken, Emeritus Prof. Mustafa Camgöz, Prof. Kenneth White, Dr. Öğr. Üyesi Elif Sibel Aslan gibi uzmanlar yer alacak.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.