Julio Cortazar’ın yedi öyküsü çöpe gitmekten son anda kurtuldu

Arjantinli yazar Julio Cortazar'ın tesadüfen bulunan ve çöpe atılmaktan son anda kurtarılan yedi öyküsü edebiyat dünyasında heyecan yarattı. Uruguaylı bir koleksiyonerin evinde bulunan öyküler, yakında Buenos Aires'te gerçekleştirilecek açık artırmada 12 bin dolar bedelle satışa çıkacak.

Kültür Sanat 9 Ekim 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Arjantinli yazar Julio Cortazar’ın daha önce hiç bilinmeyen yedi öyküsünden az daha hiç haberdar olamayacaktık. Romanlarının yanı sıra kısa öyküleriyle tanınan ve Güney Amerika edebiyatının önemli temsilcilerinden biri olan yazarın daha önce gün yüzüne çıkmamış eserleri bulundu. Yazarın yedi kısa öyküsü çöpe gitmekten son anda kurtarıldı ve ortaya çıkarıldı.

Julio Cortazar’ın yedi öyküsü tesadüfen bulundu

2019 yılında hayatını kaybeden Uruguaylı bir koleksiyonerin oğlu, babasından geriye kalanları tespit etmek için soluğu kitaplığında alır. Yüzlerce kitap arasında daktiloyla yazılmış sayfalar bulunca bunun tarihi bir keşif olduğunu fark eder. Zira daktilodaki yazılar Arjantinli yazar Julio Cortazar’ın daha önce ortaya hiç bilinmeyen yedi öyküsüdür. Bu hikâyeler yıllarca babasının evinde saklı kalmış.

Koleksiyonerin oğlu, bulduğu sayfaların gerçekten Julio Cortazar’a ait olup olmadığını teyit etmek için bir bilene başvurdu. Kısa sürede Arjantinli yazarın çalışmalarını araştıran akademisyen ve antika kitap koleksiyonu yapan Lucio Aquilanti ile iletişime geçti. Çöpe atmaktan son anda vazgeçtiği kağıtların ne denli büyük öneme sahip olduğunu Aquilanti ile kurduğu iletişim sonrasında anladı. Evet, tüm bu öyküler gerçekten de 1984 yılında Paris’te hayatını kaybeden yazara aitti.

Uruguaylı koleksiyonerin eline nasıl geçtiği şimdilik bir muamma konusu olan öykülerin orijinalliğini tespit etmek için yaklaşık bir yıl boyunca çalışan uzman Lucio Aquilanti, eserlerin gerçek olduğunu ve edebiyat açından da büyük önem taşıdığını belirtti. Tesadüfen bulunan ve son anda çöpe gitmekten kurtulan Julio Cortazar’a ait öyküler Buenos Aires’teki bir açık artırmada 12 bin dolardan satışa çıkarılacak.

 

Raf Gezgini Nobelli yazar Jon Fosse'nin kitaplığına bakıyorRaf Gezgini Nobelli yazar Jon Fosse’nin kitaplığına bakıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.