‘Yol’ 24 yıl sonra Beyoğlu Sineması’na dönüyor

Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı Şerif Gören’in yönettiği Altın Palmiyeli ‘Yol', Türkiye'de ilk gösteriminin yapıldığı Beyoğlu Sineması'na 24 yıl sonra geri dönüyor. 6 Aralık'ta filmin gösterimi olacak, Halil Ergün'ün katılımıyla söyleşi yapılacak

'Sinemasal Buluşmalar' etkinliği kapsamında yapılacak gösterim ve söyleşide filmin oyuncularından Halil Ergün, 10Haber sinema yazarı Olkan Özyurt'un sorularını yanıtlayacak. Biletler İstanbul Senin uygulamasından "ücretsiz" olarak temin edilebilir.

Kültür Sanat 5 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Türk sinemasının en önemli filmlerinden biri Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı Şerif Gören’in yönettiği ‘Yol.’ Filmin kendisi, vizyona girme süreci, başlattığı tartışmalar… Bugün bile ‘Yol’u referans alan filmler var Türkiye sinemasında.

1980’de çekilen 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde gösterilip Altın Palmiye ödülü alan film uzun yıllar Türkiye’de yasaklıydı. Zaten 80’li yıllarda Yılmaz Güney’in kendisi de darbeciler için sakıncalı sinemacıydı. Sadece ‘Yol’ değil, Yılmaz Güney sinemasına dair her türlü materyali bulundurmak gözaltına alınmak için yeterli gerekçeydi. Öyle ki filmin yönetmeni Şerif Gören ‘Yol’u çektiği için 60 yıl hapis istemiyle yargılanmış, uzun yıllar yurtdışına çıkamamıştı.

‘Yol’ yasaklardan sonra ilk gösterimini Beyoğlu Sineması’nda yapmıştı.

Zaman geçti, ülkede durum biraz daha normalleşti. 1982’de Cannes’da ilk defa gösterildikten 17 yıl sonra ‘Yol’un yasağı kalktı. Kurgusu ve sesi elden geçirilen film nihayet sinemada izleyicilerle buluşacaktı.

Adres Beyoğlu Sineması, tarih 12 Şubat 1999. ‘Yol’ ilk kez gösterilecek. Sinema salonunda bir kalabalık hatta kalabalık ne ki izdiham. Salonda seyircilerin yanı sıra Fatoş Güney, Tarık Akan, Halil Ergün, Şerif Sezer, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhansoy, Muzaffer Hiçdurmaz…

O gün ‘Yol’u açık olsun, diyerek takdim etti filmi Fatoş Güney. Bu dilek gerçek oldu. Yol’u yaklaşık 500 bin kişi izledi. Bununla da sınırlı kalmadı, izleyici sayısından bağımsız olarak öyle bir efsaneye dönüştü ki Türk sinema tarihinin en önemli yapımlarından biri olarak yolculuğunu sürdürüyor.

‘Yol’ filminde Mehmet Salih rolünü canlandıran Halil Ergün 10Haber sinema yazarı Olkan Özyurt’un sorularını yanıtlayacak.

‘Yol’ Beyoğlu’na dönüyor

‘Yol’un Beyoğlu Sineması’ndaki ilk gösteriminin üzerinden 24 sene geçti. Beyoğlu’nda da, ülkede de çok şey değişti. Ama ‘Yol’un sinema tarihindeki değeri hiç değişmedi. Film şimdi ilk gösterimini yaptığı salona geri dönüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür, Beyoğlu Sineması ev sahipliğinde ‘Yol’ filmini İstanbullularla buluşturacak. ‘Sinemasal Buluşmalar’ adlı etkinlik kapsamında filmin oyuncularından Halil Ergün 10Haber sinema yazarı Olkan Özyurt’un sorularını yanıtlayacak. Filmin çekim sürecinden vizyon hikâyesine kadar ‘Yol’a dair anılarını paylaşacak.

📌İstanbul, Beyoğlu Sineması’nda 6 Aralık Çarşamba günü saat 19.00’da ücretsiz gerçekleşecek etkinliğin biletleri İstanbul Senin uygulamasından “ücretsiz” olarak temin edilebilir.

Yılmaz Güney'in kaçış hikayesi film olacakYılmaz Güney’in kaçış hikayesi film olacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.