Efsane geri döndü: Plak satışlarında Rolling Stones ve Taylor Swift etkisi

BBC'nin yayınladığı rakama göre bu yıl sadece İngiltere'de 6 milyon plak satıldı. Özellikle Rolling Stones ve Taylor Swift albümleri bu artışta büyük paya sahipken dünya genelindeki trend de farklı değil.

Kültür Sanat 30 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Plakların geri dönüşü müzik dünyasında uzun süredir konuşulan bir konu. Ancak bu sefer elimizde somut rakamlar da var. BBC’nin yaptığı bir araştırmaya göre İngiltere’de bu yıl 6 milyon plak satıldı. Bu rakam bir önceki yıl 5.5 milyondu. Dijitalleşmenin bu denli yoğun olduğu günümüz dünyasında bu artış hiç de azımsanmayacak seviyde. 2022 rakamlarına baktığımızda dünya genelinde 41 milyon plak satılırken 33 milyon da cd müzikseverler tarafından alındı.

Rolling Stones’tan 18 yıl sonra iddialı dönüş

İngiltere, plak satışlarının arttığı tek ülke değil. Amerika Birleşik Devletleri’nde de 2023’teki satışlar bir önceki yıla göre yüzde 12 artmış durumda. Yine bu yılki artışın üç başat ismi sırasıyla Taylor Swift, Rolling Stones ve Lana Del Rey. Yapımcısıyla yaşadığı sorun sonrası ‘1989’ albümünü ‘Taylor’s Version’ ekiyle yeniden yayınlayan Taylor Swift, plak satışlarında da zirvede. Listenin ikinci sırasında ise 18 yıl sonra yeni albüm yayınlayan Rolling Stones var.

Ekim ayında yayınladıkları ‘Hackney Diamonds’ ile Rolling Stones kısa sürede önemli bir satış rakamına ulaşmayı başardı. Listenin üçüncü sırasında ise Lana Del Rey var. Amerikalı müzisyen dokuzuncu albümü ‘Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd’ ile en çok plak satışına ulaşan üçüncü sanatçı oldu. Plak satışlarında dördüncü sırada yine Taylor Swift’i ‘Speak Now’ albümüyle görüyoruz. Beşinci sırada ‘Rumours’ albümüyle Fleetwood Mac yer alıyor. ‘The Ballad of Darren’ ile hayranlarını bir hayli memnun eden Blur listenin altıncı sırasına yerleşti.

Dark Side of the Moon

Pink Floyd’un 1973 yılında yayınladığı başyapıtı ‘Dark Side of the Moon’ 50 yaşını kutluyor. Aradan geçen yarım yüzyıla rağmen hem müzik listelerinde hem de satış listelerinde adına rastladığımız albüm plak satışlarında da iddialı. Grubun alamet-i farikası listenin yedinci sırasında kendisine yer buldu. Sekizinci sıraya geldiğimizde ise karşımıza ‘Midnights’ albümüyle yeniden Taylor Swift çıkıyor. Genç yıldız Olivia Rodrigo, ‘Guts’ ile dokuzuncu sıraya yerleşirken en çok satan 10 plaktan bir diğeri de Lewis Capaldi’nin ‘Broken by Desire to be Heavenly Sent’ albümü oldu.

Müzik Radarı: Sanki yıllar hiç geçmemiş gibi, karşımızda The Rolling StonesMüzik Radarı: Sanki yıllar hiç geçmemiş gibi, karşımızda The Rolling Stones

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.