Futbol basketbolu unutturdu, Galatasaray’da bir koç daha kovuldu

Erden Timur'un basketboldan futbola geçmesinden sonra çöküşe geçen Galatasaray'da son iki yılda alınan kötü sonuçlar üç koçun işine mal oldu. Son kurban ise Dijon karşısında tarihi bir yenilgiye imza atan Zvezdan Mitrovic oldu.

Spor 1 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Galatasaray, taraftarla kavga eden Zvezdan Mitrovic’in kontratını karşılıklı anlaşarak feshetti.

Galatasaray basketbol şubesinde fatura koça kesildi. Uzun zamandır başarılardan çok sıkıntılarıyla gündeme gelen sarı-kırmızılılar son maçta yaşanan tartışmalar sonrası koç Zvezdan Mirtovic’le yollarını ayrıldı. Ligde dokuz galibiyet dokuz mağlubiyetle yedinci sırada bulunan Galatasaray, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı maçta Dijon’a karşı 25 sayı farkla öne geçmiş, devamında farkı koruyamayıp mücadeleden yenik ayrılmıştı.

Galatasaray resmi kanalları üzerinden ayrılığı duyurdu. ‘Teşekkürler Zvezdan Mitrovic’ başlığıyla yayınlanan bildiride, “2022/23 sezonu son bölümünden itibaren Galatasaray Başantrenörü olarak görev yapan Zvezdan Mitrovic ile karşılıklı anlaşarak yollarımızı ayırmış bulunmaktayız. Geçtiğimiz sezon Mayıs ayında getirildiği Erkek Basketbol A Takım Başantrenörlüğü görevi süresince kulübümüze vermiş olduğu emekler için Zvezdan Mitrovic’e teşekkür eder, bundan sonraki kariyerinde başarılar dileriz” denildi.

Galatasaray’a Sinan Erdem’de soğuk duş: Dijon 25 sayıdan döndüGalatasaray’a Sinan Erdem’de soğuk duş: Dijon 25 sayıdan döndü

Tarihin en büyük geri dönüşü sonunu getirdi

Dijon’un 25 sayı geriden gelerek kazandığı karşılaşma Mitrovic’in sonu oldu. Basketbol Şampiyonlar Ligi tarihinin en büyük geri dönüşü bu maçta yaşandı. Daha önce AEK, Karşıyaka’ya karşı geriden gelerek galip gelmeyi bilmişti fakat o maçta Karşıyaka 25 sayılık farkı yakaladığında henüz ikinci çeyrek oynanıyordu. Galatasaray bitime 13 dakika kala 25 sayı önce olduğu maçta rakibinin geri dönüşüne engel olamayarak organizasyon tarihinin en büyük geri dönüşüne maruz kaldı.

Maç sonu Mitrovic ve tribün arası gerginlik

Kazandı gözüyle baktığı maçtan şok bir yenilgiyle ayrılan Galatasaray’da takımını desteklemek için tribünleri dolduran taraftarlar mücadele sonu oldukça sinirliydi. Tepkisini Zvezdan Mitrovic’e yönelten tribünler koçun istifası yönünde tezahüratta bulundu. Birtakım taraftarların Mitrovic’le direkt diyaloğa girdiği anlar gerginliği daha da tırmandırdı. Tribünlere küfürlü karşılık veren Mitrovic, Galatasaray basketbol şube çalışanlarının çabalarıyla soyunma odasına götürüldü.

Efe Güven ‘Rezalet’ dedi, Dee Bost’u hedef gösterdi

Galatasaray’da 2018 ve 2022 yılları arası kadın basketbol takımını çalıştıran Efe Güven, Dijon yenilgisi sonrası konuştu. Mağlubiyeti ‘rezalet’ olarak tanımlayan Güven, “Başka bir kelime bulamıyorum. Zaten pamuk ipliğine bağlı bir ilişki vardı. Camiada kimse Mitrovic’ten memnun değildi” dedi. Mola dönüşlerinde takımın hiç reaksiyon verememesini belirten Güven şunları söyledi: “Fark kapanmaya başladığında Dee Bost sürekli top kaybetti, koçun tam saha baskıya karşı bir formulü bile yok.”

Dee Bost 10 ay önce Asvel’e gitmişti

Galatasaray’da geçtiğimiz sezon ortasında olaylı bir şekilde takımdan ayrılan Dee Bost’un bu sezon geri alınması tartışma konusu olmuştu. Asvel’le Euroleague’e gitmek için sezon ortasında sorun çıkarıp takımını yarı yolda bırakan yıldız oyun kurucu, Fransız takımında istediği gibi bir sezon geçiremedi. Mevcut sezonun başında Metropolitans’la iki aylık kontrat imzalayan Bost, boşa çıktıktan sonra eski takımı hariç kayda değer bir teklif alamadı. Geçmiş yıllarda Monaco’da Zvezdan Mitrovic’le birlikte çalışan ABD’li oyuncunun alınmasında koç Mitrovic ısrarcı oldu. Galatasaray’ın henüz 10 ay önce Asvel’e gitmek için  takımı adeta sabote eden oyuncuyla yeniden sözleşme imzalaması camiada olumsuz tepkiler doğurdu.

Ergin Ataman oğlu Sarp'ı bir türlü Galatasaraylı yapamamışErgin Ataman oğlu Sarp’ı bir türlü Galatasaraylı yapamamış

Daha önce Ergin Ataman da gerginlik yaşamıştı

Geçmişte Galatasaray basketbol tarihinin en başarılı ismi Ergin Ataman da aynı Mitrovic gibi tribünlerle sert tartışmalara girmişti. Karşılıklı gerilimin hakaret ve küfürleşmeye kadar vardığı dönemler de yaşanmış ve Ergin Ataman’la UltrAslan’ın arası açılmıştı. O sezonun sonunda her şeye karşın ücret dahi almadan bir yıl daha Galatasaray’da çalışmak istediğini ileten Ataman’a şube yöneticileri, taraftarla yaşadığı olaylar sebebiyle yeni kontrat önermemişti.

Ataman sonrası istikrar kayboldu, düzen bir türlü oturmadı

Galatasaray’ın basketbol şubesinin yakın dönemi bir türlü süreklilik sağlanamamasıyla dikkat çekti. Son beş yılda 45’i yabancı 17’si yerli olmak üzere toplam 62 transfer yapılan şubede her sezon başı sıfırdan takım kuruldu. Bu beş sezonda üç kez genel menajer değiştiren cim-bom altı farklı başantrenörle çalıştı. Bu dönemde müzeye herhangi bir kupa eklenemedi. Galatasaray’ın basketbolda kazandığı son kupa hala 2016’da Ergin Ataman yönetiminde elde edilen EuroCup kupası.

Dee Bost, Galatasaray'a geri döndüDee Bost, Galatasaray’a geri döndü

Ömer Yalçınkaya’nın dönüşü çok tepki çekti

Galatasaray’da geçmişte de genel menajerlik görevi üstlenen Ömer Yalçınkaya, bu sezon ortasında tekrar takıma döndü. Turgay Zeytingöz’ün görevden ayrılmasıyla eski koltuğuna dönen Yalçınkaya’ya ve bu atamayı yapan yöneticilere taraftardan çok sert tepkiler geldi. Buna rağmen başkan Dursun Özbek’in devreye girmesiyle yönetik kararından geri atmadı. 2020’de görevinden ayrılan Yalçınkaya, üç yıl boyunca başka hiçbir kulüpte çalışmadı.

Pistiolis de kovulmuştu

Galatasaray bir önceki başantrenörü Andreas Pistiolis’le kontratını da feshetmişti. Üç yıllığına imzalanan sözleşmenin henüz ilk senesi bile dolmadan görevine son verilen Pistiolis, önümüzdeki sezonun sonuna kadar sarı-kırmızılılardan ücretini almayı sürdürecek.

Erden Timur’un basketboldan futbola geçişi şubeye kan kaybettirdi.

Can Natan yönetimi, Erden Timur dönemini arattıGalatasaray basketbol şubesi son iyi dönemini 2021-22 sezonunda yaşadı. Erden Timur’un takıma sponsor olup şubeyle her yönüyle ilgilendiği, yakın arkadaşı Barış Nane’nin basketboldan sorumlu yönetici olduğu ve Banvit’ten Turgay Zeytingöz ile eski Galatasaraylı Kerem Tunçeri’nin göreve getirildiği takım ligin normal sezonunu üçüncü sırada bitirmişti. Play-off yarı finalinde Euroleague’de şampiyonluk kazanıp gelen Anadolu Efes’e karşı da sansasyonel galibiyetler aldığı seriyi beşinci maça kadar götürmeyi başarıp son nefeste finali kaçırmıştı. Abdi İpekçi yılları sonrası Sinan Erdem’in ilk kez tıka basa dolduğu dönemde Galatasaray taraftarı basketbol şubesinin geçmiş güzel günlerine döneceğine inanmıştı fakat o sezon yaşananlar sadece bir yıla mahsus kaldı.

Bir sonraki sezon Erden Timur, Galatasaray Sportif A.Ş’de görev alınca basketbol takımı üzerine olan ilgisini futbola çevirdi. Bu dönemde bir önceki sezon kadar maddi destek göremeyen basketbol takımı başarıdan uzak kaldı. Barış Nane’nin yerine yeni dönemde göreve gelen yönetici Can Natan da özellikle Ömer Yalçınkaya’yı göreve getirmesi sonrası taraftarlardan ciddi tepki çekti.

NBA devlerinin koçunu Galatasaray'daki koçu anlattı: Arkasında gözü vardıNBA devlerinin koçunu Galatasaray’daki koçu anlattı: Arkasında gözü vardı

Metin Öztürk ‘yetiştirici misyon’ dedi, son çıkan Göksenin Köksal

Galatasaray’da futbol harici şubelerin başarısızlığı sebebiyle eleştirilen Galatasaray ikinci başkanı Metin Öztürk dikkat çeken açıklamalar yaptı. Amiral gemisinin futbol takımı olduğunu belirten Öztürk, “Bizim asıl odağımız futboldur, ben diğer şubelerde çalışan hocaları bile bilmem” diye konuşmuştu. Amatör şube olarak adlandırdığı basketbol ve voleybol takımlarının amacını belirtirken, bu şubelerde başarı kazanmak için zarar etmek zorunda olunduğunu ve bu sebeple Galatasaray’ın futbol hariç şubelerdeki misyonunun ‘yetiştirici kulüp’ olmaktan geçtiğini belirten Öztürk, milli takıma yerli oyuncu yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Metin Öztürk’ün söylemlerinin aksine Galatasaray basketbol takımında altyapıdan gelip A takımda rol alabilen son oyuncu Göksenin Köksal. 1991 doğumlu basketbolcu 2010 yılından beri sarı-kırmızılı formayı terletiyor ve takım kaptanlığı yapıyor.

Furkan Korkmaz döndü ama yetmediFurkan Korkmaz döndü ama yetmedi

Mitrovic’in yerine kim gelecek? Rakip Fenerbahçe

Galatasaray, Zvezdan Mitrovic’in gönderilmesi sonrası ilk maçına ezeli rakibi Fenerbahçe karşısında çıkacak. Pazar akşamı Ataşehir’de oynanacak mücadelede sarı-kırmızılı takımı kimin yöneteceği belirsiz.
Galatasaray’ın bir sonraki başantrenörünün kim olacağına dair de iddialar ortaya atılıyor. Ergin Ataman döneminde yardımcı antrenör olarak kulüpte görev alıp şu an Darüşşafaka’yı çalıştıran Yakup Sekizkök’ün yanı sıra oyunculuk döneminde parçalı formayı terletmiş Tutku Açık ve Ender Arslan’ın isimleri de öne çıkıyor. Ayrıca Burak Gören de Galatasaray başantrenörlüğü için düşünülüyor.
Yabancı adaylardan Gianmarco Pozzecco’nun da adı Galatasaray’la anılıyor. Kısa süre önce Asvel’den ayrılan İtalyan çalıştırıcının Galatasaray’ın aday listesinde olduğu söyleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.