Aruri’ye yakın isme suikast girişimi

Hamas'a yakın bir Filistinli Lübnan'daki İsrail saldırısından sağ kurtuldu. Arabadaki diğer üç kişi hayatını kaybetti.

Dünya 11 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İsrail ordusunun Lübnan’ın iç kesimlerinde yer alan Sayda kentinin kuzeyinde bir araca düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre dört kişi hayatını kaybetti, ardından ölü sayısı üç olarak güncellendi ve kurtulan kişinin İsrail’in hedefindeki Hamas’a yakın biri olduğu iddia edildi.

Lübnan’da Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen TV’de yayımlanan habere göre İsrail güçleri Sayda kentinin kuzeyinde yer alan Cadra bölgesinde bir aracı vurdu. Önce araçtan kimse kurtulamadı zannedildi, ancak sonrasında olay biraz aydınlanmaya başladı.

Kurtulan kişi Aruri’ye yakındı

Dört güvenlik kaynağı cumartesi günü Lübnan’ın güney sınırından yaklaşık 60 kilometre içerideki saldırının Hamas’a yakın bir Filistinliyi hedef aldığını ancak bu kişinin kurtulduğunu söyledi. Reuters’a konuşan güvenlik kaynakları aralarında Hamas’ın müttefiki Hizbullah’ın bir üyesinin de bulunduğu üç kişinin daha öldüğünü açıkladı. Bir kaynak da hedef alınan kişinin geçen ay İsrail’in Beyrut’un bir banliyösüne düzenlediği şüpheli saldırıda öldürülen Hamas Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’ye yakın olduğunu söyledi.

Lübnan’daki Hamas’tan ya da İsrail ordusundan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Yaralıların nakledildiği Tebnin Hastanesi’nin başhekimi Dr. Muhammed Hamadi’ye göre saldırıda bir sivil öldü, en az altı kişi de yaralandı.

Saldırının gerçekleştiği gün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan’ın Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta olması da dikkat çekti. Abdüllahiyan, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Lübnanlı mevkidaşı Abdullah Buhabib ile görüştü. Burada konuşan İranlı bakanın gündeminde İsrail vardı. Abdüllahiyan “Bugün Gazze’deki gelişmeler siyasi çözüme doğru ilerliyor. Ancak Netanyahu kendisini kurtarmak için çözüm yolunu savaşta buluyor” dedi.

İsrail’e ait bir İHA ele geçirildi

Hizbullah bir başka açıklamada ise ülkenin güneyinden İsrail’e ait Cel el-Alem ve Biranit askeri mevzilerine uygun silahlar ve füzelerle saldırı düzenlendiğini duyurdu. Açıklamada ayrıca Hizbullah mensuplarının Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail’e ait bir insansız hava aracını da ele geçirdiği aktarıldı.

Saldırının yapıldığı cumartesi günü Hizbullah Lübnan hava sahası üzerinde “iyi durumda” bir İsrail Skylark insansız hava aracını ele geçirdiklerini açıkladı. Skylark genellikle gözetleme amaçlı kullanılan, İsrail merkezli silah üreticisi Elbit Systems (ESLT.TA) tarafından üretilen küçük, insansız bir hava aracı.

Hizbullah ve İsrail Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonunu düzenlediği 7 Ekim’den bu yana neredeyse her gün sınırda çatışıyor. İsrail ordusu ile 8 Ekim 2023’ten bu yana yaşanan çatışmalarda ölen Hizbullah mensubu sayısı 188’e yükseldi.

Refah için endişe dolu bekleyiş: Netanyahu, operasyon seferberlik istiyorRefah için endişe dolu bekleyiş: Netanyahu, operasyon seferberlik istiyor

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.