Erdoğan: Hamas terör örgütü değil, kurtuluş ve mücahitler grubudur
118 Filistinlinin yemek kuyruğunda ölümüne ilişkin AB ve BM'den açıklama geldi. İsrail'in "izdiham" dediği olaya ilişkin AB ve BM kurşun yaralarına dikkat çekti.
İsrail’in, Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’na karşılık başlattığı sivil ayrımı gözetmeyen karşı saldırısı 30 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Uluslararası alanda hemen her gün gündeme gelen ateşkes çağrılarına kulak tıkayan İsrail, perşembe günkü insani yardım kuyruğu saldırısı nedeniyle artık müttefiklerinin de hedefinde.
Beş aydır devam eden savaş, Gazze nüfusunun büyük bir kısmının kıtlıkla burun buruna kalmasına neden oldu. İsrail ambargo uyguladığı insani yardımlar yetersiz kalırken, bölgeden hemen her gün açlıktan ve susuzluktan ölenlerin haberleri geliyor. Böyle bir ortamda perşembe günü yardım kamyonlarına ulaşarak kendileri ve aileleri için yemek almak adına kuyruğa giren Filistinlilerden 118 kişi ölmüş, yüzlercesi de yaralanmıştı. İsrail bu olay için “izdiham” iddia etmiş, Gazze’yi yöneten Hamas ve Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi ise İsrail’in yemek sırasındaki Filistinlilere ateş açtığını ve katliam yaptığını açıklamıştı.
İsrail “izdiham” bahanesinde diretse de Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi yemek kuyruğundaki Filistinlilerin çoğunda kurşun yarası tespit edildiğini açıkladı.
AB Dış İlişkiler Servisi, Gazze’deki yemek kuyruğunda yaşanan olaylarda ölen ya da yaralananların çoğunun İsrail ordusu tarafından vurulduğunu açıkladı. 2010 yılından bu yana AB dairesi olarak hizmet veren servis, cumartesi yaptığı açıklamada, bir yardım konvoyundan un çuvalları almaya çalışırken çıkan kargaşada ölen ya da yaralanan Filistinlilerin çoğunun İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu vurulduğunu belirtti. Açıklamada, uluslararası bir soruşturma başlatılması çağrısında bulunuldu.
AP’nin aktardığına göre Avrupa Dış İlişkiler Servisi, “Bu olayın sorumluluğu İsrail ordusu tarafından uygulanan kısıtlamalara ve şiddet yanlılarının insani yardım tedarikine yönelik engellemelerine aittir” dedi. Dünya Gıda Programı Genel Müdür Yardımcısı Carl Skau da, Gazze’nin kuzeyinde iki yaşın altındaki her altı çocuktan birinin akut yetersiz beslenmeden mustarip olduğunu ve bunun “dünyanın en yetersiz beslenme seviyesi” olduğunu söyledi.
Öte yandan bu BM de aynı görüşü paylaştı. BBC’ye demeç veren BM İnsani İşleri Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) Gazze alt ofisi direktörü Giorgios Petropoulos, El Reşid Caddesi’nde perşembe günü meydana gelen olayda yaralananları ziyaret için ekip olarak Şifa Hastanesi’ne gittiklerini anlattı.
Petropoulos ziyaretlerinde yaklaşık 200 yaralı gördüklerini, içlerinde kurşunla yaralanan çok sayıda insan olduğunu söyledi. BM yetkilisi, konuştuğu yaralıların çoğunun vücutlarının belden yukarısından vurulduğuna da dikkat çekti. Şifa Hastanesi’nde çalışan bir sağlık görevlisi de yaralanmaların kaynağına yönelik açıklamada bulundu. Şifa Hastanesi Acil Servis doktoru Muhammed Mahmud İghrab yaralanmaların çoğunun ateşli silahlardan, top mermisi ve tank mermisi patlamalarından kaynaklandığını belirtti.
İsrail ordusu, 29 Şubat sabah saatlerinde Gazze kentinin güneyinde, Gazze Şeridi’ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağı’nda insani yardım bekleyen Filistinlileri bombalayarak ve ateş açarak hedef almıştı. Gazze’deki hükümet, İsrail’in insani yardım bekleyenlere yönelik saldırısının “kasıtlı ve planlı” olduğunu vurgulayarak, “İşgal ordusu bu kişilerin, bölgeye insani yardım almak için geldiklerini biliyordu ancak onları soğukkanlılıkla öldürdü.” ifadelerini kullanmıştı.