Eşini yakarak öldürmüştü, savcı cezasında indirim istedi

Muğla'da eşi Figen Çoban'ı yakarak öldüren Mehmet Ata Çoban hakim karşısına çıktı. Savcı mütalaasında eşinin mesajları yüzünden haksız tahrik indirimi istedi. Figen'in avukatı bu talebe tepki gösterdi.

Gündem 8 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Figen Çoban ve Mehmet Ata Çoban.

Muğla’nın Yatağan ilçesinde yaşayan 40 yaşındaki Figen Çoban için 21 Ocak’ta 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bir haber gitti. Telefondaki ses Figen Çoban’ın üzerine benzin dökerek kendini yaktığını söylüyordu. Ekipler olay yerine gittiğinde kadını ölü buldu ve Figen’in cenazesi otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

Bu sırada Çoban kardeşler gözaltına alındı ve 22 Ocak’ta yurt dışına çıkış yasağı konulup, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak jandarma Figen’in ölümünü şüpheli bulmuştu ve oklar da Çoban ailesini gösteriyordu. Bunun üzerine jandarma, bu kez Mehmet Emin Ata Çoban, Süleyman Çoban, anne Hatice Çoban ve komşuları Vahit Sarı’yı gözaltına aldı. Üç şüpheli, ‘kasten öldürme’ suçundan tutuklandı, Vahit Sarı ise adli kontrol şartı ile salıverildi.

Eşini dövüyormuş

Geçen yılın temmuz ayında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame, 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, Mehmet Emin Ata Çoban, kardeşi Süleyman ve annesi Hatice Çoban’ın şüpheli ve çelişkili durumlarının, olayın intihar olmadığını gösterdiği belirtildi. Mehmet Emin Ata Çoban’ın olay sırasında alkollü olduğu, olay tarihinde ve önceki dönemlerde eşine şiddet uyguladığı, kendisini aldattığını düşündüğü iddianamede yer aldı. Figen Çoban’ın başına aldığı darbenin etkisi ile beynin ön tarafında yerleşimli, bilinçli düşünmeden sorumlu olan frontal bölgede ekimoz meydana geldiği, bu yaralanma nedeniyle hareket kabiliyetinin kısıtlandığı belirtildi. Ayrıca, sırtüstü yatar vaziyette olduğu sırada üzerine hızlandırıcı madde dökülüp yakıldığı, çakmağın elinin yanına yerleştirildiği de aktarıldı.

Öte yandan çiftin üç çocuğundan biri olan 6 yaşındaki oğulları da annesini babasının yaktığını söylemişti, iddianamede bu da yer aldı. Ayrıca 112’ye haber verenin de Vahit Sarı olduğu belirtildi: “Biri, eee birisi birilerini yaktı.” Mehmet Emin Ata Çoban, Süleyman Çoban ve Hatice Çoban için ‘kadına karşı kasten öldürme’, ‘canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’, ‘eşi kasten öldürme’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis, Vahit Sarı içinse ‘suçluyu kayırmak’ suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Savcı haksız tahrik indirimi istedi

Davanın bugünkü duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. Duruşmaya tutuklu iki kardeş ile onların tutuksuz yargılana annesi Hatice Çoban katıldı. Figen Çoban’ın ailesi de duruşmada hazır bulundu. Savcı Hatice Çoban hakkında beraat, Figen Çoban’ın kayınbiraderi Süleyman Çoban için eyleme iştirakten ceza verilmesini, sanık Mehmet Emin Ata Çoban’ın ise cinayetten ötürü ceza almasını ancak eşinin iş yerindeki şahısla olan mesajları nedeniyle haksız tahrik indirimi uygulanmasını talep etti.

Mahkeme, duruşmayı 4 Nisan’a erteleyerek, Figen Çoban’ın eşi Mehmet Emin Ata Çoban ile kayınbiraderi Süleyman Çoban’ın tutukluluğunun devam etmesine karar verdi.

‘Mücadelemiz haksız tahrik almaması içindi’

Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan Figen Çoban’ın aile avukatı Kemal Ertuğrul şunları söyledi:

“Bizim başından beri mücadelemiz haksız tahrik almamasından yanaydı. Bunun olmaması konusunda da bir gerekçe sunduk. Bu olay sebebiyle tahrik indirimi uygulanmasını gerektiren hiçbir olay söz konusu değildir. Mahkemenin de bunu uygulamaması gerektiğini düşünüyorum. Sistematik şiddet kullanan bir insan. Kaldı ki en son olayını anlattığı şekilde adliyeye gidilmiş, şikayetçi olunmuş. Bütün bu aşama saçından sürükleyerek ve döverek vücudunda bir sürü izler var. İzler görüldüğüne dair ifadeler varken mahkemenin tahrik indirimi uygulamasının uygun olmadığını düşünüyoruz. Zaten böyle bir karar verilse de istinaf mahkemesine itiraz edeceğiz ve asgari hadden ceza almaması gerektiğini düşünüyoruz.”

İki günde iki kadın cinayeti, bir yaralama: Katiller reddedilince silahlarına sarıldılarİki günde iki kadın cinayeti, bir yaralama: Katiller reddedilince silahlarına sarıldılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.