Oscar geçti, yönetmen Jonathan Glazer’in Gazze konuşması hala tartışılıyor

Geçen haftaki Oscar Ödülleri'nde Auschwitz'te geçen Holokost filmi ‘İlgi Alanı'yla En İyi Uluslarası Film ödülünü kazanan Jonathan Glazer gecede sahneden “Gazze” diyerek yaşanan katliama ses veren ilk ve tek isim olmuştu.

Glazer'ı gecede katliama ses çıkaran tek isim olduğu için destekleyenler çoğunluktaydı ancak eleştirenler de var...

Kültür Sanat 15 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Jonathan Glazer Oscar aldığı gecede sahneden “Gazze” diyerek yaşanan katliama ses veren ilk ve tek isim olmuştu.

Geçen haftaki 96’ıncı Oscar Ödülleri’nde En İyi Uluslarası Film ödülünü Auschwitz’te geçen Holokost filmi ‘İlgi Alanı/The Zone of Interest kazanmış, yönetmen Jonathan Glazer gecede sahneden “Gazze” diye haykırarak katliama ses veren ilk ve tek isim olmuştu.

Glazer’ı gecede ses çıkaran tek isim olduğu için destekleyenler çoğunluktaydı ancak eleştirenler de vardı. Bunlardan biri Macar yönetmen László Nemes oldu. 2016’da Auschwitz’te geçen Saul’un Oğlu/Son of Saul filminin yönetmeni Glazer’la aynı ödülü almıştı. Nemes, Glazer’ın konuşmasını şu sözlerle eleştirdi:

“‘İlgi Alanı’nı çok beğeniyorum ve önemli bir film olduğunu düşünüyorum. Böyle bir film yaptığınızda bunun getirdiği bir sorumluluk vardır. Glazer Avrupalı Yahudilerin yok edilmesi dahil bu sorumluluğu ölçmekte açıkça başarısız oldu. Ve sinemanın elit kesiminin onu bunun için alkışlaması dehşet vericiydi.”

ABD’deki Holokost Kurtulanları Vakfı ise Glazer’ın konuşmasını “ahlaki açıdan savunulamaz” olarak tanımlayıp yönetmeni sert sözlerle eleştirdi. Vakfın başkanı David Schaecter vakfın internet sitesinde bir açık mektup yayınladı:

“Bir Holokost filmi yaptınız ve Oscar kazandınız. Ve sen Yahudisin. Aferin sana. Ancak yalnızca Yahudi kimlikleri nedeniyle öldürülen bir buçuk milyon çocuk dahil altı milyon Yahudi adına konuşmayı varsaymanız utanç vericidir. 

İsrail’i eleştirmek için Auschwitz’i kullandığın için kendinden utanmalısın. İsrail Devleti’nin bir Yahudi devleti olarak yaratılması varlığı ve hayatta kalması zihninizde ‘işgal’e eşitse o zaman açıkça filminizden hiçbir şey öğrenmemişsinizdir.”

Karalama Karşıtı Birliği (Anti-Defamation League) CEO’su Jonathan Greenblatt ise sosyal medya hesabından yönetmeni eleştirdi:

“Birinin Holokost hakkında çektiği bir film için ödül alırken Holokost’u kelimenin tam anlamıyla küçümsediğini görmek gerçekten cesaret kırıcı. Glazer insanlıktan çıkarmanın nereye varabileceğini anlamaktan bahsediyor ancak mevcut savaşa yol açanın Hamas’ın Yahudileri ve İsraillileri insanlıktan çıkarması olduğu gerçeğini görmezden geliyor. Açık konuşmak gerekirse İsrail kimsenin Yahudiliğini gasp etmiyor. Her Yahudinin var olma hakkını savunuyor.”

Glazer sahnede elleri titreyerek önceden yazdığı bir metni okumuştu. “İster İsrail’deki 7 Ekim kurbanları olsun, ister Gazze’de devam eden saldırılar olsun, tüm kurbanlar insanlıktan olmakla karşı karşıya” dediği konuşmasının tamamı şu şekildeydi:

“Tüm seçimlerimiz şu anki durumu yansıtmak ve yüzleşmek içindi, o zaman ne yaptıklarını değil, şimdi ne yaptıklarımızı göstermek için yapıldı… Filmimiz, insanlığın en kötü haliyle nelere yol açtığını gösteriyor. Bu tüm geçmişimizi ve şimdiki zamanımızı şekillendirdi.

Şu anda Yahudiliğimizi ve Holokost’un, birçok masum insan için çatışmalara yol açan bir işgal tarafından kaçırılmasını reddedenler olarak burada duruyoruz. İsrail’de 7 Ekim’deki kurbanlar ya da devam eden Gazze saldırısı; tüm bu insanlık dışı muamelenin kurbanları, nasıl direneceğiz?”

Japonlar Oppenheimmer'ın Oscar zaferine tepkiliJaponlar Oppenheimmer’ın Oscar zaferine tepkili

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.