Rus valiye suikast girişimi: Durumu kritik

Rusya'da Arktik bölgesi Murmansk'ın valisi suikast girişimine uğradı. Bıçaklı saldırıdan sağ kurtulan valinin durumu ciddiyetini koruyor.

Dünya 5 Nisan 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Rusya’nın Arktik bölgesi Murmansk’ın valisi bıçaklı saldırıya uğradı. 45 yaşındaki Vali Andrey Çibis bölge sakinleriyle yaptığı toplantı sırasında bir saldırganın bıçakla saldırması sonucu karnından yaralandı. Müfettişlerin yaptıkları açıklamada saldırganın validen “hoşlanmadığı” için suikast girişimini gerçekleştirdiği ifade edildi.

Kremlin de suikast girişiminin mümkün olan en hızlı şekilde soruşturulması talimatını verdi. Milletvekili Aleksendır Khinshtein, Vali Andrey Çibis’in, havaya uyarı ateşi açan ve ardından saldırganı yakalayarak bacağından yaralayıp uzaklaştıran bir güvenlik personeli tarafından kurtarıldığını belirtti.

Bu olay, on yıldan uzun bir süre sonra Rusya’da üst düzey bir hükümet yetkilisine yönelik gerçekleştirilen en tehlikeli saldırı olarak kayıtlara geçti.

Durumu kritik

Saldırıdan sağ kurtulan vali Çibis hastaneye kaldırılarak operasyon geçirdi. Hastane yetkilileri valinin durumunun kritik olduğunu açıkladı. Hastanenin başhekimi valinin aort damarının saldırıdan zarar görmemesini büyük bir şans olarak niteledi. Hastanede yatan Vali Çibis, Cuma günü erken saatlerde Telegram mesajlaşma uygulamasında yayınlanan bir videoda, “İyileşeceğim ve savaşmaya devam edeceğim” dedi.

Valinin sözcüsü Liliya Seçkina, Rusya’nın devlet yayın kuruluşu Rossiya-24’e, valinin ne zaman tamamen iyileşeceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi

Bölgesel yönetim Cuma günü daha sonra yaptığı açıklamada, Çibis’in yardımcısı Nadezda Aksyonova’nın bu süreçte Murmansk vali vekili olarak görev yapacağını açıkladı.

Müfettişler, kimliğini açıklamadıkları bir kişiyi Çibis’e suikast girişiminde bulunduğu şüphesiyle gözaltına aldıklarını duyurdu. Rusya Soruşturma Komitesi, “Sorgulama sırasında adam, kendisini kişisel olarak tanımamasına rağmen valiyi sevmediği için saldırıyı gerçekleştirdiğini açıkladı” açıklamasını yaptı.

RBC haber sitesi, ismini vermediği bir haber kaynağına dayandırdığı haberinde şüphelinin 42 yaşındaki demiryolu işçisi Aleksendır Bydanov olduğunu yazdı. Müfettişlerin Apatity’deki dairesinde yapılan aramalar sırasında Bydanov’un kişisel elektronik cihazlarına el koyduğu bildirildi.

Rusya’da kamu görevlilerine yönelik silahlı saldırılar nadir görülür.

Moskova saldırısı: Putin açtı ağzını yumdu gözünüMoskova saldırısı: Putin açtı ağzını yumdu gözünü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.