Akdeniz’de balon balığı tehdidi büyüyor: En yüksek vaka Türkiye ve Suriye’de

Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre 2004 ile 2023 arasında balon balığı tüketimi nedeniyle 27 ölüm yaşandı. Balon balığı vakaları Akdeniz ülkelerinde en fazla Türkiye ve Suriye'de yaşandı.

Çevre 18 Nisan 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) verilerine göre Akdeniz yüzde 20 ila 30’u endemik olmak üzere 17 binden fazla deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Yerli türlerin dışında 1000’den fazla yabancı türü de sınırları içinde barındıran Akdeniz’deki türlerin korunması için 1233 deniz koruma alanı bulunuyor.

Akdeniz’deki istilacı yabancı türlerden biri olan balon balığı hakkında Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Lübnan, Suriye, İsrail, Filistin, Mısır, Libya ve Tunus’tan bilim insanlarının yaptığı “Doğu Akdeniz’de İstilacı Balon Balıklarının İnsan Sağlığına Etkilerinin (Saldırılar, Zehirlenmeler ve Ölümler) Değerlendirilmesi” adlı çalışma bilim dergisi Biology’de geçen ay yayımlandı.

Çalışmada Haziran 2004’ten Aralık 2023’e kadar Doğu Akdeniz’deki balon balığı (Lagocephalus sceleratus) ve turuncu benekli balon balığından (Torquigener Hypsolegeneion) kaynaklanan fiziksel saldırı, zehirlenme ve ölüm vakaları ilk kez kapsamlı şekilde ele alındı. İnsan sağlığını etkileyen 198 olayın belgelendiği çalışmada bu balığın tüketilmesinden kaynaklanan 27 ölüm, 143 ölümcül olmayan zehirlenme ve 28 fiziksel saldırı vakası tespit edilerek incelendi. Kaydedilen vakalarda özellikle 2019’dan sonra hızlı artış yaşandığı gözlemlendi.

Türkiye en fazla vaka rapor eden ülkelerden biri

Balon balıklarıyla ilgili tespit edilen ilk vakalar Lübnan ve Mısır’dan gelirken en yüksek zehirlenme vakası 64 kişi ile Suriye’den bildirildi. Suriye ve Türkiye balon balıklarıyla ilgili en çok vaka rapor edilen iki ülke olurken Lübnan 16 can kaybıyla nedeni balon balığı olan en yüksek ölümün meydana geldiği ülke oldu. En fazla can kaybı yaşanan ikinci ülke Türkiye’de dört ölüm, 24 ölümcül olmayan zehirlenme ve sekiz fiziksel saldırı vakası kayıtlara geçti.

Dokularında yüksek miktarda nörotoksin tetrodotoksin (TTX) bulunduran balon balıkları insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Dünyadaki yaklaşık 200 balon balığının yüzde 28’inden fazlası insan tüketimi için güvenli olmayan seviyelerde TTX içeriyor. Balon balıklarında bulunan TTX’in düşük düzeyi ağrı kesici olarak çok etkili olsa da yüksek dozu ölüme neden olabiliyor.

Zehirlenme semptomları genellikle TTX’in vücuda girişinden yaklaşık 10 dakika ila altı saat arasında ortaya çıkabiliyor. Sinir ve sindirim sisteminde başlayarak dört aşamada ilerleyen semptomlar uzuvlarda uyuşma ve felç, kalp ve solunum sistemlerinde anormallikler ve son olarak meydana gelen bilinç kaybı ile genellikle altı ila 24 saat içinde ölümle sonuçlanıyor. Hastalar genellikle 24 saat içinde solunum yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetmezse vücutta kalıcı hasar olmadan iyileşebiliyor.

Akdeniz’de 13 tür balon balığı bulunuyor

Araştırmada yer alan bilim insanlarından Dr. Aylin Ulman balon balıklarının insan sağlığına, ekonomiye ve biyoçeşitliliğe zarar verdiği için yüksek düzeyde istilacı tür olarak nitelendirildiğini belirtti.

Akdeniz’de bilinen 13 tür balon balığı bulunduğunu aktaran Ulman “Kaydedilen türlerden altısı Hint-Pasifik kökenli ve bunların üçü en yüksek zehir seviyelerine sahip. Hint-Pasifik kökenli Kızıldeniz türleri Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz’e ulaşıyor. Zehir seviyesi en yüksek ve ne yazık ki sularımıza da gelmiş olan üç balon balığı türünün bilimsel isimleri Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus suezensis, Torquigener hypselogeneion” dedi.

Türkiye sularında ilk kez 2002’de görülen balon balığının ilerleyen günlerde Akdeniz’in diğer noktalarına da yayılmaya başladığını söyleyen Ulman Cebelitarık Boğazı ile Karadeniz’de de balon balığına rastlanabildiğini anlattı.

Ulman keskin dişlere sahip balon balıklarının biyoçeşitlilik üstündeki etkisi hakkında şu bilgileri verdi:

“Çok keskin dişleri iki plakaya kaynamış olması nedeniyle midye ve yengeç gibi omurgasız hayvanların sert kabuklarını kırabilir, su kolonunda ve dipte yaşayan balıkları yakalayıp yiyebilir. Bu yüzden farklı habitatlarda yaşayan geniş bir canlı çeşitliliğiyle beslenebilirler. Esas olarak, ahtapot ve kalamar türlerini tercih ediyor görünse de bulabildikleri tüm canlıları yiyorlar, etrafta besin bulamadıklarında yamyamlığa da başvurduklarını düşünüyoruz.”

‘İnsanlar balon balıklarını asla yememeli’

Balon balığındaki zehrin balığın eti başta olmak üzere tüm organlarında olduğu ve kesip çıkarılamadığı bilgisini paylaşan Ulman “Son yıllarda denizde yüzen insanlara da saldırmaya başladılar ancak bu tip saldırılar şimdilik nadir görülüyor. İnsanlar balon balığını asla yememeli. Kazayla balon balığı yediklerinde ilk yardım tedavisi için vakit geçirmeden tıbbi yardım almalı. Şu ana kadar balon balığı zehrinin bilinen panzehiri yok ancak acil tıbbi müdahale gerekli” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün zehirli balon balığının avlanmasını teşvik etmek için balık başına 25 lira ödül koyduğunu hatırlatan Ulman bu fikirden yola çıkarak zehirli balon balığının derisini, doğaya dost yöntemlerle egzotik ürünlere dönüştüren ticari bir girişim başlattıklarını bildirdi.

Türkiye denizlerinde şu anda 500’den fazla yabancı tür olduğuna dikkati çeken Ulman sözlerini “Ne yazık ki bir kere yerleştikten ve yayılmaya başladıktan sonra burada kalacakları için onlara alışmak zorundayız. Ancak balon balığı ve aslan balığı gibi ciddi ve zararlı etkilere sahip olanların kontrol altına alınması, yerel biyoçeşitliliğimizin korunması için gerekli” diyerek tamamladı.

Balon balığı avlayan balıkçıya 25 lira verilecekBalon balığı avlayan balıkçıya 25 lira verilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.