‘İsrail bağlantılı’ diye gemi kaçırmışlardı: Husilerden baskın anını gösteren paylaşım

Gazze'deki savaşta 45. gün geride kalırken Husiler "İsrail bağlantılı" diye kaçırdıkları gemiye yapılan baskının görüntülerini paylaştı. Biden esir takası anlaşmasına ilişkin olumlu ifadeler kullanırken İsrail'in uzlaşıya sıcak baktığı öne sürüldü.

Dünya 21 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Yemen'deki İran destekli Husiler dün "İsrail bağlantılı" diye kaçırdıkları gemiye yapılan baskının görüntülerini paylaştı. Görüntülerde baskının Yemen bayraklı bir helikopterle yapıldığı görüldü.

Önceki gün Kızıldeniz’de “İsrail bağlantılı” diye nakliye gemisini kaçıran Husiler dün saldırı anının görüntülerini paylaştı. Görüntülerde “Galaxy Leader” adlı gemiye bir helikopterin indiği, birkaç silahlı kişinin geminin kontrolünü ele geçirdiği görülüyor.

Videoda silahlı militanların uluslararası mürettebatı silah zoruyla alıkoyduğu kameralara yansırken silahlı grubun “Allahu ekber, Amerika’ya ölüm, İsrail’e ölüm, lanetli Yahudiler, İslam’a zafer” sloganı attığı duyuluyor.

Elkonan Bahama bandıralı gemi İsrailli iş insanı Abraham Ungar’a ait bir İngiliz şirketine kayıtlı. Kaçırma sırasında ise geminin bir Japon şirketine kiralandığı, içinde İsrailli birileri olmayan geminin uluslararası mürettebatla Türkiye’den Hindistan’a doğru yola koyulduğu ortaya çıktı.

Kaçırma olayının ardından İsrail Başbakanlığı saldırıyı uluslararası deniz taşımacılığı hatlarında seyrüsefer özgürlüğü açısından sonuçları olacak bir “İran terör eylemi” olarak nitelendirmişti.

İsrail ordusunun attığı top mermisi Lübnanlı vekilin evine isabet etti

Lübnan resmi ajansı NNA’nın aktardığına göre önceki akşam saatlerinde İsrail tarafından fırlatılan birkaç top mermisi Lübnan topraklarını hedef aldı. Top mermilerinden birinin Şii Emel Hareketi Milletvekili Kablan Kablan’ın evine isabet ettiği bildirildi.

Saldırı sonucu can veya mal kaybına ilişkin bilgi verilmezken Hizbullah hareketi İsrail’de üç askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurmuş, saldırılardan birinin Burkan füzesi ile gerçekleştirildiği belirtilmişti.

Hizbullah geçenlerde de İsrail’le çatışmalarda ilk kez Katyuşa ve Burkan füzelerinin kullanıldığını açıklamıştı.

IDF saldırıları doğruladı: Lübnan’da Hizbullah üssünü vurduk

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) İsrail’in kuzeyine yönelik roket ve füze saldırılarına yanıt olarak dün Güney Lübnan’daki Hizbullah komuta merkezini ve birkaç farklı noktayı vurduğunu açıkladı.

Açıklamada İsrail güçlerinin Metula yakınlarında saldırı düzenlemeye hazırlanan bir hücreyi de vurduğu belirtildi.

IDF Lübnan’dan atılan bir roketin Misgav Am yakınlarındaki açık bir alana düşmesinin ardından İsrail’in kuzeyinde sirenlerin çaldığını duyurmuştu. Açıklamada İsrail hava sahasına insansız hava aracıyla sızma olmadığı belirtilmişti.

Biden: Esir takası anlaşması yakın

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da her yıl Şükran Günü kapsamında düzenlenen “hindi affı” etkinliğinde çocuklarla buluştu. Buluşma sırasında bir gazeteci lafı Gazze’ye getirerek esir takası anlaşmasının yakın zamanda imzalanıp imzalanmayacağını sordu. Bu soruya ABD lideri “Öyle olduğuna inanıyorum” yanıtını verdi.

Daha fazla ayrıntı vermeyen Biden bu konuyu konuşmaya “hazır olmadığını” söyledi.

İsrailli analist: İsrail esir takasına yeşil ışık yaktı, Hamas’tan yanıt bekliyor

İsrail devlet televizyonu KAN’a konuşan İsrailli analist Roi Şaron, uzun bir süredir gündemi meşgul eden esir takası uzlaşısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şaron, Netanyahu hükümetinin Hamas’la anlaşmaya sıcak baktığını, örgütten yanıt beklediğini iddia etti.

Tarafların anlaşmaya yakın olduğunu “Şu anda kritik saatlerdeyiz” sözleriyle açıklayan Şaron şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde Hamas İsrail’e bir teklif iletti ve Hamas’ın şart ve taleplerinin kabul edilmesi konusunda İsrail’de mutabakata varıldı. Artık top Hamas’ın sahasında ve Hamas’ın aslında sorumluluk ve ciddiyet göstermesi gerekiyor. Olumlu yanıt verirse doğrulanabilir bir anlaşmaya girmiş olacağız.”

İsrailli kaynak: IDF’in Gazze’deki kayıplarının çoğu dost ateşinden

İsrail güvenlik kaynaklarına göre, İsrail askerleri Gazze Şeridi’ndeki çatışmalar sırasında, bazıları ölümcül sonuçlar doğuran çok sayıda “dost ateşi” olayına tanık oldu.

Şu anda İsrail’in kara saldırısı sırasında Gazze kentinin yoğun mahallelerinde faaliyet gösteren binlerce piyade kuvveti, tank ve diğer birlikler Gazze’de bulunurken ordu, “dost ateşi” vakalarını mercek altına aldığını ve devam eden çatışmaları sürekli olarak değerlendirdiğini ve öğrenilen dersleri hızla uyguladığını söylüyor.

Bugün 3 askerin hayatını kaybetmesiyle Gazze’de kara harekâtının başladığı 27 Ekim’den bu yana toplamda 66 İsrail askeri hayatını kaybetti.

İsrail ordusu: 'Şifa Hastanesi altında tünel bulduk'İsrail ordusu: ‘Şifa Hastanesi altında tünel bulduk’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.