Eski çalışanlarından Biden’a mektup: Yanlış tarafta duran parya

Eski ABD'li bürokratlardan oluşan 250 kişilik bir ekip Biden'a mektup yazıp Filistin topraklarındaki acılara son vermek için kararlı adımlar atma çağrısı yaptı. Mektupta Biden için 'tarihin yanlış tarafında tek başına duran bir parya' dendi.

Dünya 2 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları ve işgal harekatında şimdiye kadar 34 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı ve yerinden edildi. Savaş tüm şiddetiyle devam ederken Washington İsrail’e desteğini sürdürüyor, bir yandan da Gazze’ye insani yardım yapıyor.

ABD’de eski Başkan Barack Obama yönetiminde çalışan 250’den fazla eski Başkanlık personeli ve Obama-Biden seçim kampanyası çalışanları eski patronlarına bir mektup gönderdi. Mektupta Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmesi ve ABD’nin İsrail’e verdiği desteği sona erdirmesi çağrısında bulunuldu.

Mektuba 170’ten fazla eski çalışan, mezun, stajyer ve kampanya direktörü imza atarken yaklaşık 80 imzacı olası bir profesyonel misilleme korkusuyla isimlerini gizli tuttu.

Başkan Joe Biden’dan “ABD tarihin yanlış tarafında duran yalnız bir parya” diye bahsedilen mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Size birlikte yazıyoruz çünkü her ikinizi de Filistinlilerin ve Amerika’daki demokratik toplumumuzun kaderi üzerinde muazzam etkiye sahip liderlerimiz olarak görüyoruz. Demokrasimiz ve dünya daha fazla savaşa ve otoriterliğe sürüklenmeden önce liderlik etmeniz için size yalvarıyoruz.”

Kasım ayında gönderilen başka bir mektubun devamı niteliğinde olan mektupta, eski Başkan Barack Obama’dan nüfuzunu kullanarak Gazze Şeridi’nde ateşkesi desteklemesi ve şimdiki Başkan Joe Biden’a Gazze’deki gidişatı tersine çevirmesi, İsrail’e askeri yardımı askıya alması, yaptırımları arttırması ve Filistin’i Birleşmiş Milletler üyesi bir devlet olarak tanıması tavsiyesinde bulunması isteniyor.

Kasım ayındaki mektupta da Biden yönetiminde görev yapan eski ve mevcut çok sayıda ismin imza attığı bazı mektuplar Beyaz Saray’a iletilmiş ve söz konusu mektuplarda ortak bir şekilde ABD’nin İsrail’e koşulsuz askeri desteğini sonlandırması ve Gazze’de acil ateşkes çağrıları yapılmıştı.

Söz konusu mektup; yüzden fazla göçmen, mülteci, insan hakları ve insani yardım kuruluşunun Kongre ve Biden’dan BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yeniden fon sağlanmasını talep eden bir mektup göndermesinden bir gün sonra geldi.

‘İhanete uğramış gibi hissediyoruz’

Obama’nın başkanlığı döneminde altı yıl Beyaz Saray’da çalışan ve son görevi ulusal güvenlik danışman yardımcısının kıdemli danışmanı olan Rumana Ahmed HuffPost’a yaptığı açıklamada mektubu imzalayanların çoğunun kendilerini eski patronlarının ‘ihanetine uğramış hissettiğini’ söyledi.

Biden ve aday arkadaşı Kamala Harris’in 2020 seçimlerini kazanmasının ardından geçiş ekibinde de görev yapan Ahmed “Birçoğumuz kariyerlerimizi verdik ve onlar için uzun yıllar çalıştık” dedi. Ahmed “Yönetimin politikayı değiştirmesinden umutluyuz fakat bunun yerine görevden alınıyoruz” dedi.

Obama Donald Trump’ın göreve başlamasından önce 2017’de görevdeki son saatlerinde, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin görmezden geldiği Filistin Yönetimi’ne sessizce 221 milyon dolar göndermişti. Ancak eski çalışanları Obama’nın İsrail’e yönelik politikası konusunda Biden’ı etkilemek için kamuoyu önünde daha fazlasını yapmamış olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyor.

‘Holokost’tan kaçan büyükannem için konuşmak zorundayım’

2015 yılında Beyaz Saray’da Hispanik medya direktör yardımcısı olarak görev yapan ve mektubun yazarlarından biri olan Valentina Pereda “İktidar kurumlarına karşı konuşmak, özellikle de bu kurumlardan geliyorsanız, çok cesaret ister” dedi.

Pereda sözlerine şöyle devam etti: “Pek çok insan bu konuda konuşmak için kişisel hayatlarını ya da ekonomik imkanlarını tehlikeye atıyor ancak insanların anlamasını istediğim şey, ne olursa olsun, ne kadar rahatsız edici olursa olsun konuşma cesaretine sahip olmanız gerektiğidir.”

Kampanyalarda Ohio saha organizatörü olarak görev yapan ve Beyaz Saray Yasama İşleri Ofisi’nde çalışan Sarah Eckhouse ise hizmet yılları ve 1939’da Holokost’tan kurtularak ABD’ye gelen büyükannesi için ‘konuşmak zorunda hissettiğini’ söyledi.

“Yahudiler ‘Bir daha asla’ dediğinde bu sadece Yahudiler için bir daha asla olamaz, tüm insanlar için olmalı” diyen Eckhouse “Başka bir halka yapılan bu zulmü nasıl seyredebilir ve bir şey söylemeyebiliriz?” diye konuştu ve ekledi:

“Bir hükümet politikası olarak bir şeyler yapabilecek durumdayken buna nasıl izin vermeye devam edebildiğimizi anlamak benim için çok zor.”

Geçtiğimiz ay Biden, Obama ve eski Başkan Bill Clinton ile birlikte, kendisinin yeniden seçilmesi için New York’ta düzenlenen ve birçok Hollywood ünlüsünün katıldığı 26 milyon dolarlık bir bağış toplantısına ev sahipliği yapmıştı.

Columbia öğrencileri okul binasını ele geçirdi, Biden 'intifada'nın 'nefret söylemi' olduğunu düşünüyorColumbia öğrencileri okul binasını ele geçirdi, Biden ‘intifada’nın ‘nefret söylemi’ olduğunu düşünüyor

Biden dev yardım paketini imzaladı: Ukrayna'ya bolca silah, İsrail'e 26, Gazze'ye bir milyar dolarBiden dev yardım paketini imzaladı: Ukrayna’ya bolca silah, İsrail’e 26, Gazze’ye bir milyar dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.