Antalya, İstanbul ve Hatay: Son bir haftada denizden 6 ceset çıktı
Teleferik kazasına ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi rapor hazırladı. Bu rapora göre yıkılan direklerin projelendirilmesi aşamasında inşaat mühendisliği hizmeti alınmadığı belirtildi. Ayrıca şartnamelere uyulduğuna dair belge de yok.
Ramazan Bayramı tatilinde en çok tercih edilen illerden biri Antalya’ydı. Konyaaltı ilçesi de ziyaretçi akınına uğradı ve buradaki teleferik için vatandaşlar sıraya girdi. Ancak 12 Nisan akşam saatlerinde Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin 5 No’lu direği yıkıldı. Kabindeki Memiş Enes Gümüş ölürken ikisi çocuk yedi kişi yaralandı. Memiş Enes Gümüş 54 yaşında bir avukattı ve teleferiğe eşi ve iki oğluyla birlikte binmişti. Onlar kazadan yaralı kurtuldu.
Sarısu-Tünektepe hattında yapılan teleferik 2017 yılında yapılmıştı ve dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Menderes Türel’di. Dönemin belediye başkanı teleferiği ‘Türkiye’nin en ucuzu’ olarak tanıtıyordu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de bakımların tam yapıldığını söylüyordu. Kaza sonrası nedene dair birçok açıklama yapıldı. İlki AFAD Başkanı Okay Memiş’ten geldi, 5’inci direğin heyelan nedeniyle kırıldığını, 1 kabinin kırılan direğe çarparak hasar aldığını söyledi. CHP tarafıysa inceleme için gittikleri Antalya’da tekerlek kırılması olabileceğini düşündüklerini açıkladı. Proje ilk kez gündeme geldiği zaman zaten uzmanların uyarılarda bulunduğunu ama dikkate alınmadığını kaza sonrası yaptığımız haberde anlatmıştık. Uzmanlar direklerin taşıma kapasitesi üzerindeki yükü kaldıramayacağını söylüyordu. Ayrıca kurtarma malzemelerinin de alınması gerekirken alınmadığını belirtiyordu. Ancak direklerin zayıf olduğu vurgulansa da teleferik işletmeye açıldı. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi de konuyla ilgili raporunu tamamladı. 19 Nisan’da yani savcılığın incelemesini bitirdiği gün kendi incelemelerine başlayan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’ndeki ekipten mühendis Sadullah Kabakuşak, taşıyıcı elemanlar üzerine yapılan inceleme sonucunu paylaştı. Kabakuşan 5 numaralı direğin boyunun 17,50 metre olduğunu anlattı ve “Direğin tepeden itibaren ilk 7,5 metrelik üst kısmı tek boru halindedir. Kalan kısmı temele kadar 10 metre, 3 ayaklı çelik borudur” dedi.
Direğin yüzde 10 açıyla eğik şekilde konumlandırılmış olduğunu da anlatan Sadullah Kabakuşak, taşıyıcı elemanlar olan direklerin projelerine işaret etti. Yıkılan direğin mühendislik çizimine değinen Kabakuşak “Yıkılan 5 numaralı direk mühendislik çizimleri STM Sistem Teleferik Montajı A.Ş. antetlidir. Çizen, kontrol eden kişinin unvanı, oda sicil numarası ve ıslak imzası yoktur. Yıkılan direk statik hesapları, ilgili direğe dair analiz, hesap raporunda bulunamamıştır. Projelerin hangi şartnamelere göre yapıldığına ilişkin bir kayıt yoktur” diye konuştu.
Sadullah Kabakuşak, direklerin yüklerinin, yük kombinasyonlarının, yapısal analizlerinin boyutlandırma ve detaylarının TS EN 13107-2015 insan taşımak için tasarlanan kablolu taşıma tesisatlarının yapımında esas alınacak emniyet tedbirleri-inşaat mühendisliği işler şartnamesine uygun olarak yapılması ve kontrol sonrası hizmete alınması gerektiğini söyledi. Kabakuşak “Tesisin projelendirme, imalat, montaj, kabul aşamalarının herhangi birinde bu şartnameye referans verilmemektedir. Şartnamenin sağlandığını gösteren bir belgeye rastlanılmamıştır. Yıkılmış direklerin projelendirme aşamasında inşaat mühendisliği hizmeti almadığı açıkça görülmektedir.” dedi.
Kaza yerinde direkleri incelediklerini belirten Kabakuşak “3 boruda toplamda 36 bulon deliği çevresinde, flanşlarda en küçük bir zedelenme, deformasyon, galvaniz bozulması tespit edilememiştir. Projesizlikten kaynaklı bir yetersizlik olduğu düşünülmüştür” diye konuştu.