Teleferik kazasında kontrol odasında 25 saniyelik duraklama ve yanlış karar

Antalya'daki teleferik kazasında kontrol odasının kamera görüntüleri ortaya çıktı. Otomasyon amiri Yellice'nin vatandaş uyarısıyla sistemi 25 saniyeliğine durdurduğu, telefonla konuştuktan sonra kontrol etmeden yeniden çalıştırdığı görüldü.

Gündem 24 Nisan 2024
Teleferik kazasında kontrol odasındaki Serkan Yellice önce sistemi durdurdu, sonra yeniden çalıştırdı ve kaza böyle geldi.

Antalya’da Tünektepe’ye yolcu taşıyan turistik amaçlı teleferiğin bir direği yıkılmış, kırılan direk bir kabine çarpıp tabanını parçalamıştı. Kabin düşmüş, içindekilerden Memiş Enes Gümüş ölürken ikisi çocuk yedi kişi yaralanmıştı. Memiş Enes Gümüş 54 yaşındaydı, avukattı ve teleferiğe eşi ve iki oğluyla binmişti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç beş şüphelinin tutuklandığını duyurdu. Tutuklananlardan biri CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’dü. Tutuklanan bir diğer isim olan bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice ifadesinde seçim nedeniyle 150 kalem bakım işinden sadece 19’unun yapıldığını ileri sürmüştü. Serkan Yellice’nin ifadesine bu haberimize tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Soruşturma sürerken olay anına dair kamera görüntüleri de izlendi. Kontrol odasında yaşananların güvenlik kamerası görüntülerinde kabinden inen bir yolcunun kontrol odasına giderek otomasyon amiri Serkan Yellice’yi uyardığı, Yellice’nin bunun üzerine sistemi kapattığı görülüyor. Ancak güvenlik kamerası görüntülerine göre Yellice’nin cep telefonuyla görüşüp durdurma işlemi yaptıktan 25 saniye sonra hiçbir kontrol yapmadan sistemi tekrar çalıştırdığı görüntülere yansıdı.

Görüntülerin devamında duran teleferik sisteminin tekrar çalışıp hareket ettiği, sonrasında sistemin acil durma moduna geçtiği görüldü. Serkan Yellice’nin hararetli bir şekilde cep telefonuyla görüştüğü ve ekrandaki hataları karşı tarafa aktardığı kamera görüntülerine yansıdı. Kısa süre sonra yaşanan kazanın ardından Yellice’nin odadan çıkıp koşarak uzaklaştığı da görüntülerde yer aldı.

Teleferik kazası: Mesut Kocagöz’ün tutukluluğuna itiraz reddedildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.