50 bin yıl soydaşlarından izole yaşamış ‘yalnız’ Neandertal grubu: Thorin bulundu
Antalya'daki Side antik kentinin simgelerinden Athena Tapınağı'nda sürdürülen kazılarda ortaya çıkan sütunların restorasyonu tamamlandı. Sütunlar yüzyıllar sonra yanındaki Apollon Tapınağı ile birlikte yeniden ayakta.
Türkiye’nin yurtdışı tanıtımlarından olmazsa olmazlarından Side antik kentinde tarihi an. Side Apollon Tapınağı’nın yanındaki Athena Tapınağı’nın geçen yıl başlatılan kazılarda ortaya çıkarılan tarihi sütunlardan 20’si yüzyıllar sonra ayağa kaldırıldı. Milattan önce 7. yüzyıla tarihlenen ve antik Pamfilya bölgesinin en önemli liman kenti olan Side’de Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında Athena Tapınağı’nın kazılarında ortaya çıkarılan tarihi sütunların restorasyonunda sona yaklaşıldı.
Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Veysel Akın Athena Tapınağı’nda 2023 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının yakın bir sürede tamamlanacağını belirterek “Restorasyon başında sadece bir sütun ayaktaydı. Onun da sütun başlığı dahi yoktu. Sonrasında şu anki mevcut toplamda 20 sütun ayağa kaldırıldı. Kuzeydoğu bölümünde dört adet ayağa kaldırıldı. Sütun başlıkları ve sonrasında bütün mimari elemanları ayağa kaldırıldı. Bunları ayağa kaldırmak için çelik kasnaklarla sütunlar statik anlamda güçlendirildi” dedi.
Diğer mimari elemanların Athena Tapınağı’na ait olduğunun daha önceden belgelendiğini, Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmış projeye de işlendiğini dile getiren Veysel Akın “Biz de bu doğrultuda Athena Tapınağı’na ait olduğu tespit edilmiş sütunları ayağa kaldırarak restorasyon çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Doğu cephesinde özgün mermer basamaklar kazı sırasında devam eden çalışmalarda tespit edildi. Bu doğrultuda eksik kalan mermer basamakların yerine mermer tozu ve harçla imitasyon tamamlamalar da yapıldı. Şimdilik restorasyon çalışmalarımızı kısa bir sürede tamamlamayı ve sonrasında bakanlığımızın önemli bir projesi olan Geleceğe Miras Projesi kapsamında aydınlatarak gece müzeciliğine hazır hale getirmeyi planlıyoruz” dedi.
Apollon ve Athena tapınaklarının bulunduğu alanın Liman Kutsal Alanı olarak adlandırıldığını belirten Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ise “Burada son yıllarda yapılan araştırmalar, buranın sadece Athena ve Apollon tapınağından ibaret olmadığını, limanın hemen yanında başka kült alanları da içine alan büyük bir kutsal alan olduğunu bizlere gösterdi. O yüzden son yıllarda bölgeye tapınaklar alanı ya da liman kutsal alanı adını veriyoruz. Alanda ilk çalışmalar, 1947 yılında Arif Müfid Mansel tarafından yapılan kazılarla başlatılsa da son yıllarda özellikle 2023 yılından itibaren bakanlığımızın büyük desteğiyle Geleceğe Miras Projesi kapsamında Side’de çalışılan kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülen en önemli alanlardan biri” diye konuştu.
Athena Tapınağı’nda restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Prof. Dr. Feriştah Alanyalı “Hatta sona yaklaştığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı şekilde Apollon Tapınağı’nın projeleri de bakanlığımız tarafından hazırlatılıyor. Çok yakın bir tarihte orada da restorasyon çalışmalarına başlanacak. Aslında alandaki restorasyon, koruma ve onarım çalışmaları 2009-2010 yıllarından önce bazilika ve çevresinde başladı. Ancak Athena Tapınağı için henüz böyle bir şey yoktu. Athena Tapınağı restorasyon çalışmaları 2023 yılından itibaren büyük hız kazandı. Kısa sürede çok titiz ve çok önemli bir çalışma gerçekleştirilmiş oldu” dedi.