Coldplay ve Sting’den İran’a çağrı: Rapçi Salehi serbest bırakılsın

Film yönetmenlerini hapse atan İran yönetiminden, rapçi Salehi için idam kararı çıktı. İnfazı önlemek isteyen müzik dünyası, kararın iptali için kampanya başlattı. Sting ve Coldplay de imzacılar arasında

Kültür Sanat 11 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İranlı rapçi Salehi, idam cezasına mahkum edildi.

Gün geçmiyor ki İran’dan sanatçılara yönelik yeni bir ceza haberi gelmesin. Yönetmen Muhammed Resulof’a hapis ve kırbaç cezası veren İran yönetimi, rapçi Salehi’yi de idama mahkum etti. 2022’de Mahsa Amini’nin polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan eylemlere katılan rapçi Salehi, polis tarafından tutuklanmıştı. Yaklaşık bir buçuk yıl hapis yatan rapçi, bu sürenin 252 gününü hücrede geçirdi. 33 yaşındaki İranlı müzisyen, 24 Nisan’da İsfahan kentindeki bir mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.

Sanat dünyası Salehi için ayakta

Hücrede ağır iişkence gören rapçi Salehi sonrasında serbest bırakıldı. Ancak Aralık 2023’te yeniden tutuklandı. Yargılanması sonrası idam cezasına mahkum edilen müzisyen için dünyanın dört bir yanındaki sanatçılar bir kampanya başlattı. İranlı müzisyenin serbest bırakılması için çağrıda bulunan isimler arasında Sting, Coldplay, Margaret Atwood yer alıyor.

İranlı rapçi için yayınlanan bildiriye yüzlerce kiş imza atarken açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sanatçılar, müzisyenler, yazarlar ve önde gelen figürler olarak Toomaj Salehi ile dayanışma halindeyiz. Kendisine verilen idam cezasının bir an evvel ve şartsız bir şekilde ipltal edilmesinin yanı sıra diğer tüm suçlamaların düşürülmesini talep ediyoruz. Bununla birlikte müzisyenin acilen serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Sanatın eleştirmesine, provoke etmesine, sorgulamasına ve otoriteye karşı çıkmasına izin verilmelidir. Bu bizim hem hakkımız hem de görevimiz”

İranlı yönetmene Cannes cezası: Kırbaçİranlı yönetmene Cannes cezası: Kırbaç

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.