Mafyanın şiddetiyle kana bulanan Meksika’da bu kez suçlu rüzgar: Miting sahnesi çöktü, dokuz ölü, 54 yaralı var

Meksika'nın kuzeyinde başkan adaylarından birinin yerel aday için miting düzenlediği sahnenin sert esen rüzgar nedeniyle çökmesi sonucunda dokuz kişi hayatını kaybetti, 54 kişi de yaralandı.

Dünya 23 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Meksika'da çöken sahneden bir kesit.

Meksika gelecek hafta hem devlet başkanını hem de yerel yöneticilerini seçmek için sandığa gidiyor. Hem iktidarın hem de ana muhalefetin adayının kadın olması, ilk kez bir kadının ülke liderliğine yükselmesi mümkün olabilir. Ancak seçim öncesindeki bir miting sırasında yaşanan kaza seçimi kana buladı.

Ülkenin kuzeyindeki Nuevo Leon eyaletinde Monterrey’in banliyösü San Pedro Garza Garcia’da ilerici aday Jorge Alvarez Maynez ve Yurttaş Hareketi partisinin diğer üyelerinin katıldığı etkinlikte sahne çöktü. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador sosyal medyadan açıklamasında çökmeye şiddetli rüzgarın sebep olduğunu söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde siyasetçiler sahnede kampanyalarının sloganını atarken rüzgarın aniden şiddetlendiği görülüyor. Sahne aydınlatması yere çarparken insanlar da sahneden uzaklaşmak için koşuşturmaya başlıyor. Nuevo Leon valisi Samuel Garcia biri çocuk dokuz kişinin hayatını kaybettiğini, 54 kadar kişinin de yaralandığını söyledi. Yaralıların durumunun orta ve ağır yaralı olduğunu da belirtti.

Yurttaş Hareketi Partisi’nin belediye başkanlığı seçimlerindeki adayı Lorenia Canavati’nin kampanyası için beyzbol sahasına bir sahne kurulmuştu. Olaydan yaralanmadan çıkan Alvarez Maynez gazetecilere rüzgarın şiddetini mitingde çalması planlanan bandonun davullarının neredeyse sürüklendiğini gördükten sonra fark ettiğini söyledi. Sahne çöktüğü sırada aşağı atladıklarını söyleyen Alvarez Maynez “Bizimle kutlama yapmaya, neşemizi paylaşmaya gelen insanların şimdi bir trajedinin parçası olması korkunç” dedi. Başkan adayı olayın tam olarak nasıl gerçekleştiğini belirlemek için devlet yetkilileriyle iletişim halinde olduklarını da söyledi.

Sahnenin çöktüğü yer. Fotoğraf: New York Times

Başkan adayı etkinlik öncesinde ekiplerin “kurulan sahnenin sağlam olup olmadığını” kontrol ettiğini söylemekle birlikte aniden şiddetlenen rüzgarların organizatörleri gafil avladığını belirtti ve “Hava durumu hiç normal değildi. Yağmur beş dakika bile sürmedi. Ortada bir fırtına bile yoktu. Yaşananlar cidden normal değildi” diye ekledi. Alvarez Maynez faciadan sonra kampanyasını askıya aldığını açıkladı ve “Dayanışma içinde olmalıyız. Bu ölçekteki bir hasarı onarabilecek hiçbir şey yok. Ama bu trajediyi yaşayan insanlar hayatlarında ortaya çıkacak sorunlarda yalnız olmayacak” dedi.

Meksika’nın meteoroloji servisi çarşamba akşamı ülkenin kuzeydoğusunda saatte yaklaşık 69 km’ye varan rüzgarların beklendiğini, Nuevo Leon yakınındaki eyaletlerde hortum oluşabileceğini söyledi. Vali Garcia da insanlardan tedbir almalarını istedi.

En kanlı seçim

Çarşamba gecesi yaşanan olaya karışan merkez sol parti Yurttaş Hareketi bu yılki genel seçimlerde iktidardaki Morena ve muhalefetteki Milliyetçi Hareket Partisi’nden sonra üçüncü parti durumunda . Lopez Obrador anayasaya göre yeniden adaylığını koyamayacağı için yerine Claudia Sheinbaum’u aday göstermişti. İki kadın da Maynez Alvarez’in açık ara önünde. Öyle ya da böyle seçilecek devlet başkanının uğraşması gerekecek sorunların başında mafya geliyor.

Her ne kadar sahne çökmesinde suçlu rüzgar olsa da seçim süreci boyunca birçok aday suç kartelleri tarafından öldürüldü. Araştırma grubu Data Civica bu yıl Meksika’da en az 28 adayın saldırıya uğradığını, bunlardan 20’sinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Bu da Meksika tarihinin “en kanlı seçim dönemi”nin yaşandığı anlamına geliyor.

Sadece bu yıl 20 aday öldürüldü... Yine miting yine şiddet ve yine Meksika!Sadece bu yıl 20 aday öldürüldü… Yine miting yine şiddet ve yine Meksika!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.